Το ποδόσφαιρο είναι ένα συναρπαστικό άθλημα. Αυτοί που το καθιστούν συναρπαστικό είναι οι φίλαθλοι, τα παιδιά που ανταλλάσσουν πάσες σε μία γειτονιά, αυτοί που κατάφεραν να παίξουν επαγγελματικά και φυσικά αυτοί που τους δίνουν οδηγίες. Ας σταθούμε λίγο στους τελευταίους και συγκεκριμένα σε έναν προπονητή που, αποδεδειγμένα πια, έχει πολλές ιδιότητες αλλά και αρμοδιότητες που ξεφεύγουν από τα όρια που θέτει αναγκαστικά το άθλημα.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι ο προπονητής που έχεις συνηθίσει. Η πρόταση αυτή πατά πάνω στη λεπτή γραμμή του κλισέ και της πραγματικότητας ή καλύτερα, στη γραμμή που μας κάνει γνωστό αν ο επιθετικός βρίσκεται σε θέση οφσάιντ. Θα επιλέξουμε τον ποδοσφαιρικό όρο. Σε ένα εξαιρετικό βιβλίο 468 σελίδων, ο Raphael Honigstein, γνωστός ποδοσφαιρικός ανταποκριτής σε αγγλικά και γερμανικά παιχνίδια, μιλάει με την οικογένεια, τους παίκτες, τους συνεργάτες και τους φίλους του Γιούργκεν Κλοπ με αποτέλεσμα να γραφτεί μια βιογραφία απρόβλεπτη, όπως ακριβώς και η Λίβερπουλ των τελευταίων χρόνων.

Πριν φτάσει στην ομάδα από το Μέρσεσαϊντ, όμως, είχε εντυπωσιάσει τους Γερμανούς ποδοσφαιρόφιλους με τη δουλειά του στη Μάιντζ. Στη συνέχεια έκανε πολλά βήματα παραπάνω και οδήγησε την Ντόρτμουντ σε δύο πρωταθλήματα, εκθρονίζοντας την Μπάγερν Μονάχου, κάτι που φάνταζε απίθανο. Στο βιβλίο, εκτός από τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που συνθέτουν την προπονητική του εικόνα, διαβάζουμε και για τον άνθρωπο Κλοπ, χωρίς το γνωστό του καπέλο και την αθλητική φόρμα. Μαθαίνουμε περισσότερα για την διαχείριση των ανθρώπων, τον επαγγελματισμό και φυσικά την αίσθηση του χιούμορ.

Όταν έφτασε στο Λίβερπουλ στις 8 Οκτωβρίου του 2015, οι περισσότεροι τον υποδέχτηκαν με θαυμασμό. Ήταν αυτός ο θαυμασμός δικαιολογημένος; Απόλυτα. Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις στην Αγγλία, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να μετατρέψει την αμφιβολία σε πίστη. Το έκανε. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Σε αυτά τα πέντε χρόνια κέρδισε επίσης ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ένα Super Cup. Κάθε γνωστή και άγνωστη ιστορία για τον Γιούργκεν Κλοπ, παίρνει σάρκα και οστά στο βιβλίο «Η ιστορία ενός νικητή».

Από το οπισθόφυλλο:

«Μου αρέσει αυτή η απόλυτη ένταση, όταν τα πάντα φτάνουν στα όρια τους και η καθαρή αδρεναλίνη κόβει την ανάσα». Η τεράστια προσωπικότητα του Γιούργκεν Κλοπ και το «όλα ή τίποτα» στυλ του στο ποδόσφαιρο και στην προπονητική τον κατέστησαν την τέλεια επιλογή για να ανεβάσει τους τόνους στο Άνφιλντ. Η πρόσληψή του προκάλεσε υστερία στην πόλη με τους οπαδούς και τους αξιωματούχους του συλλόγου να είναι ενθουσιασμένοι που έκαναν δικό τους αυτόν τον προπονητή που θαύμαζαν από μακριά. Γνωστός ποδοσφαιρικός ανταποκριτής, τόσο στα γερμανικά, όσο και στα αγγλικά παιχνίδια, ο Raphael Honigstein μιλάει με την οικογένεια, τους φίλους, τους παίκτες και τους συνεργάτες του για να αποτυπώσει την πραγματική ιστορία της καριέρας του Γιούργκεν Κλοπ, ενός ιδιοφυούς μεταρρυθμιστή του ποδοσφαίρου που κατάφερε να ανεβάσει την ένταση στο Άνφιλντ με την κατάκτηση του έκτου Τσάμπιονς Λιγκ και του Πρωταθλήματος Αγγλίας μετά από 30 χρόνια για την Λίβερπουλ.

Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίχτυ σε μετάφραση του Γιώτη Παναγιώτα. Προλογίζει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.