To ποδόσφαιρο, αναπόφευκτα, συνδέεται με την ένταση, την εναλλαγή συναισθημάτων, το πάθος, τα λάθη, το τραγούδι και φυσικά τους αυξημένους παλμούς της καρδιάς. Από τότε που ο κορονοϊός εισέβαλλε βίαια στη ζωή μας και τα καθίσματα των γηπέδων παραμένουν άδεια, ή τέλος πάντων, δεν καλύπτονται όπως τα προηγούμενα χρόνια, ήταν επόμενο το άθλημα να υποστεί πολλές αλλαγές.

Αν και πλέον μετράμε μήνες υπό αυτό το καθεστώς και τα παιχνίδια καλύπτονται πλέον από τις φωνές των ποδοσφαιριστών και όχι των φιλάθλων, ένας αγώνας μοιάζει βαρετός χωρίς τον κόσμο στις εξέδρες. Τα έσοδα της κάθε ομάδας έχουν μειωθεί δραματικά και αν αυτή δεν διοικείται από άτομα που συγκαταλέγονται στη λίστα με τους πλουσιότερους στον κόσμο, τότε η «τρύπα» στα ταμεία μεγαλώνει μέρα μέρα με τη μέρα. Από την άλλη, όμως, μια μελέτη από την Αυστρία δείχνει και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ μελέτησαν 20 παιχνίδια της ομώνυμης ομάδας, ξέρετε, αυτής που οι δύο ταύροι της Red Bull συγκρούονται στο έμβλημά της. Παρατήρησαν, λοιπόν, δέκα αγώνες της πριν αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στις εξέδρες και δέκα μετά, όταν πια οι οπαδοί δεν βοηθούσαν τους παίκτες με τη φωνή τους. Σκοπός τους ήταν να μελετήσουν τη «συναισθηματική συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση» μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των αξιωματούχων των αγώνων.

Τι έδειξε η μελέτη; Υπήρξαν κατά μέσο όρο 19,5 λιγότερα «συναισθηματικά» περιστατικά όπως είναι οι καβγάδες και οι διαφωνίες σε συγκριτικά με όταν οι φίλαθλοι ήταν στο γήπεδο. Πριν την πανδημία, το 39,4% των περιστατικών αφορούσαν τον διαιτητή, χωρίς όμως τους φιλάθλους, αυτό έπεσε στο 25,2%.

«Οι αποδείξεις μας δείχνουν ότι, από άποψη αθλητικής ψυχολογίας, η απουσία φιλάθλων είχε σημαντική επιρροή στη συμπεριφορά παικτών, μελών της ομάδας και αξιωματούχων αγώνων», δήλωσε ο Μίκαελ Λέιτνερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Επίσης, παρατηρείται ότι χωρίς τους φιλάθλους, οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη μια ομάδας παρέμειναν πιο ψύχραιμοι και παρασύρονταν λιγότερο.

Εμάς, πάντως, μάς έχουν λείψει τα γεμάτα γήπεδα.

Με πληροφορίες από τον Guardian