“Οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις μας δεν στερεύουν και θα πηγάζουν αιώνια. Δεν απαιτούμε το ιδανικό, όμως δεν θα πάψουμε ποτέ να παλεύουμε γι’ αυτό. Όσοι νομίζουν πώς είναι δυνατοί, δεν γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει δύναμη και δυστυχώς γι’ αυτούς θα είμαστε για πάντα απέναντι τους” αυτή είναι η ανακοίνωση από το ORIGINAL 21 PERISTERI CLUB που συνόδευε την πιο ωραία αθλητική αφίσα που είδαμε σε σύνδεσμο φιλάθλων έβερ.

Μήπως ήρθε ο καιρός πέρα από αλληλεγγύη να αρχίσουμε να διαπαιδαγωγούμε τους αυριανούς ενήλικες; Φυσικά υπάρχει σεξισμός και χουλιγκανισμός στα γήπεδα, υπάρχουν όμως και οπαδοί που παίρνουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα, στέκονται αλληλέγγυοι με τις μειονότητες και τα θύματα κακοποίησης και ξέρουν ότι μόνο οργανωμένα μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα και όχι βασιζόμενοι στην ατομική ευθύνη.

Τα επικοινωνιακά εργαλεία είναι στα χέρια μας να αλλάξουμε ως σύνολο τις καταστροφικές μεθοδολογίες που αποκαλύπτει η Σοφία Μπεκατώρου και κάθε γυναίκα που σπάει τη σιωπή  της. Δεν έμειναν στον κεκαλυμμένο μισογυνισμό του «γιατί τώρα» αυτοί οι ορίτζιναλς ούτε απήντησαν με σεξιστικά συνθήματα και υποτιμητικά βλέμματα. Ύψωσαν τη φωνή για να πουν το αυτονόητο, σταμάτα να λες στην κόρη σου να προσέχει και διαπαιδαγώγησε το γιο σου να φέρεται με σεβασμό και καλοσύνη, χωρίς κάποιο αίσθημα υπεροχής και εξουσιαστικά στα κορίτσια.

Μπορούμε ως κοινωνία να μάθουμε τι σημαίνει νομικά σεξουαλική παρενόχληση: Σύμφωνα με τον ορισμό από το νόμο, «σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος” 

Και να εκπαιδεύσουμε τους μελλοντικούς ενήλικες άνδρες είτε στο περιβάλλον του σπιτιού είτε στο σχολείο: να μην πιέζουν μια γυναίκα να βγει μαζί τους ραντεβού, να αποφεύγουν τα σεξουαλικά ανέκδοτα, να μην χρησιμοποιούν προσβλητικές σεξιστικές εκφράσεις, να μην αγγίζούν τα κορίτσια χωρίς τη θέλησή τους, να μην προσπαθούν να τις φιλήσούν χωρίς συναίνεση. Είναι τόσο απλό. Το όχι σημαίνει όχι. Ούτε ίσως ούτε ναι.