Το ποδόσφαιρο, αν και πολλές φορές γίνεται η αφορμή για πόλεμο, στην ανατολική Γαλλία, έγινε η αφορμή για να σταματήσει, τουλάχιστον για λίγο, ο πόλεμος μεταξύ των Γερμανών και των Βρετανών στρατιωτών. Η εκεχειρία από τις γερμανικές και βρετανικές δυνάμεις (και γαλλικές σε κάποιες περιπτώσεις) έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1914 και έφτασε να γίνει μέχρι και ταινία. Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις πιο σημαντικές αντιπολεμικές ιστορίες όλων των εποχών.

«Η ομίχλη είχε σχεδόν διαλυθεί, όταν άκουσα μια φωνή να λέει ότι οι Βρετανοί και Γερμανοί είχαν βγει από τα χαρακώματα και αντάλλασσαν δώρα. Ένας Σκωτσέζος στρατιώτης εμφανίστηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Μέσα σε λίγα λεπτά ο αγώνας είχες ξεκινήσει». Το παιχνίδι αυτό έμεινε στην ιστορία ως «Η Ανακωχή των Χριστουγέννων» και οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2, χωρίς αυτό να έχει την παραμικρή σημασία. Ο αγώνας, σύμφωνα με μαρτυρίες, έληξε όταν η μπάλα έσκασε πάνω σε κάποιο από τα συρματοπλέγματα. Για πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μιλάμε.

Όπως ήταν λογικό, όταν η παύσης πυρός έγινε γνωστή από τα δημοσιεύματα της εποχής, οι στρατηγοί των δύο χωρών δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, διατάχθηκαν εκτεταμένοι βομβαρδισμοί και οι στρατιώτες δεν έμεναν σταθεροί σε ένα μέτωπο ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Το 1999, στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών, στήθηκε ένας ξύλινος σταυρός για να θυμίζει εκείνη τη μέρα. Τη μέρα που στρατιώτες από διαφορετικές χώρες και εν μέσω πολέμου, επέλεξαν να μην υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους και να παραμείνουν άνθρωποι, έστω και για λίγες μέρες. Να δείξουν πως παρά τις καταστροφές γύρω τους, οι πράξεις όπως η ανταλλαγή δώρων και ένας αγώνας ποδοσφαίρου μπορεί να δυναμώσει αυτό που διαλύει ένας πόλεμος: την ανθρωπιά.

Ο τελευταίος στρατιώτης που είχε λάβει μέρος στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση, ήταν ο Άλφρεντ Άντερσον, ο οποίος πέθανε το 2005. Από τότε, τα γεγονότα αλλοιώνονται, αποκτούν διαφορετικές ερμηνείες. Το σίγουρο είναι πως, την Παραμονή Χριστουγέννων του 1914 γράφτηκε ιστορία. Όχι ποδοσφαιρική, αλλά ανθρώπινη. Και αυτή είναι η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ιστορία που μπορεί κάποιος να διαβάσει.