Γουστάρεις μπάσκετ; Αν ναι, τότε σίγουρα έχεις περάσει μέρες και μέρες (όταν στο επέτρεπε ο καιρός) σε ανοιχτά γήπεδα. Ένας μ’ έναν, τρεις με τρεις, τέσσερις με τέσσερις, μονό, διπλό, η μπάλα στο νικητή, η μπάλα στο χαμένο, με μονούς ή διπλούς πόντους, όπως και να ‘παιξες το παιχνίδι, έχεις αγαπήσει το γήπεδο στη γειτονιά σου που “σού ‘μαθε” να ντριπλάρεις, να σουτάρεις, να παίρνεις βήματα για λέι-απ και να πασάρεις για σίγουρα καλάθια. Όμως αυτό το γήπεδο, είναι πια… Χωρίς διχτάκια, με μπασκέτες σκουριασμένες, με “καρούμπαλα” και τρύπες στο τσιμέντο του… Ε, όχι, φτάνει πια! Ως εδώ!

Υπάρχει κανείς να βοηθήσει για να μη βλέπουμε κάθε μέρα ρημάδια τα γηπεδάκια μας; Υπάρχει. Η ΕΚΟ έρχεται με το Make Your Point κι έχει σκοπό να σου φτιάξει όμορφο, ασφαλές, να ξαναδώσει ζωή στο γηπεδάκι σου. Πώς; Απλές κινήσεις: “Κατεβάζεις τη μπάλα (μπαίνεις στο ΕΚΟ app και ανεβάζεις φωτογραφία απ’ το γήπεδο που θέλεις ν’ “ανακαινιστεί”), παίρνεις σκριν (εκπρόσωποι ΕΚΟ/ΕΣΑΚΕ και ΠΣΑK προκρίνουν 10 από τα γήπεδα που ανέβηκαν), σουτάρεις (μπαίνεις στο app και παίζεις το basket game, ή σουτάρεις στις μπασκέτες που θα ‘ναι στημένες έξω από επιλεγμένα ματς του ΕΣΑΚΕ – όσους πόντους σημειώσεις διαλέγεις σε πιο γήπεδο θες να τους στείλεις). Και τελικά, πανηγυρίζεις! (Ο MVP κάθε αγωνιστικής της EKO Basket League, διαλέγει σε πιο γήπεδο θα στείλει τους πόντους που μπήκαν σ’ όλη την αγωνιστική!). Στο τέλος… κερδίζεις: ένα όμορφο φρέσκο γήπεδο, για να κρατήσεις όλες σου τις αναμνήσεις, αλλά να μπορέσει να χτίσεις και νέες. Εσύ, και τα παιδιά που σήμερα ψάχνουν χώρο να σκοράρουν για τρεις…

Μέχρι τότε, κάνε τα βήματα και πάρε δω μια πεντάδα ταινίες να σε ψήσουν, ώστε να είσαι έτοιμος. Όταν το γήπεδό σου… ανακαινιστεί, όρμα και κάρφωσέ τη, παιχτάρα μου! (Ή αν δεν φτάνεις, κάνε λέι-απ. Και τα δυο για δύο μετράνε…).

Ο αρχηγός: Ηe Got Game

Ο Ιησούς, είναι το next big thing του μπάσκετ στις ΗΠΑ. Όλα τα κολέγια τον θέλουν. Κι ένας σωρός από πειρασμούς για να υπογράψει με τον ένα ή με τον άλλο! Ο πατέρας του (που του έμαθε μπάσκετ καταπιεστικά, και σκότωσε καταλάθος τη μητέρα του) έχει ανάγκη την υπογραφή του γιού στο τάδε, για να βγει απ’ τη φυλακή. Η κοπέλα του, έχει τα δικά της κίνητρα και του ζητάει να υπογράψει στο δείνα. Κάποια μεγάλα κολέγια, προσπαθούν να τον δελεάσουν με χρήματα και γυναίκες. Την τελική απόφαση ωστόσο, θα τη δώσει ένας αγώνας μπάσκετ, στο γήπεδο κάτω απ’ το σπίτι του. Στο γήπεδο που έμαθε να σουτάρει. Σ’ εκείνο το γήπεδο με το διχτάκι – αλυσίδα… (Με Ρέι Άλεν να σουτάρει, Ντένζελ Ουάσινγκτον να πασάρει – έστω κι αν φαίνεται ότι δεν το ‘χει και πολύ με την πορτοκαλί μπάλα… – και Σπάικ Λι στον πάγκο, είναι σαν αιφνιδιασμός στη λήξη του ματς. Δεν χάνεται!)

Το ταλέντο: Τhe Air Up There

Βοηθός προπονητή (Κέβιν Μπέικον) στο κολεγιακό, πρέπει να βρει σούπερ σταρ για την ομάδα ώστε να πείσει πως κάνει για πρώτος προπονητής. Σ’ ένα βίντεο βλέπει έναν πολύ ψηλό και ταλαντούχο Αφρικανό, και ταξιδεύει ως τα βάθη της Αφρικής για να τον πείσει. Όμως, ενώ καταφέρνει με δυσκολία να πείσει τον πατέρα και όλο το χωριό ν’ αφήσουν το νεαρό να πάει ως την Αμερική, έρχεται ο πραγματικό αντίπαλος: μια εταιρία εξορύξεων που θέλει να εκμεταλλευτεί το χωριό. Κάπου εδώ μπαίνει στο ματς η ΦΑΝΕΡΗ επίδραση της Ντίσνεϋ αφού, η εταιρία έχει δυνατή ομάδα μπάσκετ, και προτείνει ματσάκι στο αυτοσχέδιο γηπεδάκι του χωριού. Και το χωριό έρχεται στον κόουτς (και πρώην πρωταθλητή ΝΒΑ) και του λέει: ή νικάμε και παίρνεις μαζί σου τον ψηλό, ή χάνουμε και πάμε όλοι χαμένοι… ΤΡΟΜΕΡΗ ΜΑΤΣΑΡΑ στο τέλος της ταινίας, και της συγχωρείς όλα τα απίθανα που έχεις δει ως τότε. Το δε γηπεδάκι στην αφρικανική σαβάνα; Μικρός το είχα πρότυπο για να φτιάξω ίδιο στο χωριό μου!

Ο απαράδεκτος: White Men Can’t Jump

Το κατηγόρησαν για όσα μπορούσε να κατηγορηθεί μια ταινία στην εποχή του. Για ρατσισμό, αντίστροφο ρατσισμό, αντιφεμινιστικά μηνύματα, ωραιοποίηση του τζόγου… Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί ένα: οι Λευκοί (που) Δεν Μπορούν να Πηδήξουν, σ’ αναγκάζουν να τρέξεις έξω, να πας στο γηπεδάκι της γειτονιάς και να ψάξεις κόσμο για μονάκι. Κι αυτό γιατί, μπορεί ο τίτλος τους να έγινε (όχι κι εντελώς άθελά του) ατάκα σε κουβέντες… καθόλου μπασκετικές, μα ταυτόχρονα δεν έκρυψε ποτέ ότι αγαπάει τη “σπυριάρα” στα τσιμέντα. Το βλέπεις και ξεκινάς για τουρνουά. Άντε, ξεκίνα!

Ξένος παίκτης 1 | Μεταγραφή από Animation: Basket Fever

Αν πρόλαβες την ΕΤ1 με Ατρόμητους και Σιλβάν, σίγουρα είδες και Basket Fever. Τρομεροί τίτλοι αρχής, συμπαθέστατη ομαδάρα ζώων, με πλέι μέικερ τον επικό “ακρίδα”, κάπτεν το σκύλαρο και κόουτς… (όχι μάγειρα αλλά) φούρναρη! Το αγαπημένο παιδικό κάθε μπασκετόφιλου, όχι μόνο γιατί είχε αυτή την ατμόσφαιρα του δρόμου στα ’90s, μουσική με σκρατς και πολύ υφάκι, αλλά γιατί περνούσε μήνυμα: ο “ακρίδας” είναι μισή μερίδα, αλλά πανέξυπνος! Μπορείς κι εσύ, κοντούλη αδύνατε φίλε μου, βγες και παίξε μπασκετάρα με το μυαλό και το μάτι. Το λέει και το ρεφρέν, άλλωστε: “Basket Fever, για να ονειρευτείς…”.

Ξένος παίκτης 2 | Μεταγραφή από Σειρές: One Tree Hill

Δεν χρειάζεται να πω και πολλά. Αν δεν έχεις δει την “αδερφομαχία” Λούκας – Νέιθαν, να τη δεις! Αν την έχεις δει, ξέρεις. Σαπουνόπερα, αλλά το μπασκετάκι την έσωζε και μας είχε τρελάνει στο γυμνάσιο. Ποια αδερφομαχία; ΑΥΤΗ την αδερφομαχία, σε “τσιμέντο”, με ταμπλό “καμπύλη”, αλυσίδες, και την πιο ρεαλιστικά μπασκετική χορογραφία κινήσεων που είδε ο φακός. Για τρεις ρε Λούκας! Δείχ’ του! (Αν και αργότερα, ο Νέιτ έγινε εντάξει παιδί…).