*Κείμενο του 2018

Η Ελβετία είναι γνωστή για τρία πράγματα: ρολόγια, σοκολάτες και την Ούρσουλα Άντρες

Η ατάκα έρχεται απ’ τη μακρινή δεκαετία του ’60. Ήταν η εποχή της αγνότητας. Τότε που όλα ήταν αναλογικά: η μουσική ήταν ηλεκτρική (όχι ηλεκτρονική), οι γυναίκες είχαν φυσικές καμπύλες, ο Τζέιμς Μποντ δεν είχε κοιλιακούς και οι αθλητές έκαναν προπόνηση σε γήπεδο – όχι σε φαρμακείο. Από τότε βέβαια, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι…

Σήμερα πια, όλα είναι σωματοδομή, στατιστικές και νούμερα. Κι ωστόσο υπάρχει ένας τύπος που μοιάζει ακόμα βγαλμένος από άλλο παραμύθι. Ένας τύπος που 20 χρόνια τώρα αντιμετωπίζει με στιλάκι μεσαιωνικού ιππότη τους “σούπερ ήρωες” της σύγχρονης εποχής. Φαντασία απέναντι στη δύναμη, τεχνική απέναντι στην ταχύτητα, ιδιοφυΐα απέναντι στην αντοχή. Ήταν ένας “πρίγκιπας” που έγινε βασιλιάς. Είναι ένας βασιλιάς που δεν κουνιέται απ’ το θρόνο του.

Οπότε, με κάθε σεβασμό στο ομορφότερο Bond girl όλων των εποχών, η αρχική ατάκα ισχύει ακόμα, με μια μικρή μα τόσο σημαντική μετατροπή. Η Ελβετία είναι γνωστή για τρία πράγματα: ρολόγια, σοκολάτες και τον Ρότζερ Φέντερερ! Σίγουρα όχι μ’ αυτή τη σειρά. Και να γιατί:

1. Δεν έχει αφήσει ρεκόρ όρθιο.

Τι ζητάει η εποχή; Ρεκόρ; Ας σπάσουμε λοιπόν μερικά ρεκόρ: Ο κύριος με το καλοφτιαγμένο μαλλί είναι πρώτος στα Γκραν Σλαμ με 20 τίτλους! Σε 30 τελικούς!! Απ’ το 2005 ως το 2007 συμμετείχε σε 10 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ – κέρδισε τους 8. Πρώτος στην ιστορία του Γουίμπλεντον με 8 κούπες. Πρώτος στην ιστορία του Αυστραλιανού με 6. Φυσικά έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά και τα τέσσερα Γκραν Σλαμ. Θες κι άλλα; Δες εδώ!

2. Η καριέρα του δεν έχει άνοδο και πτώση.

Έκανε μόνο μια κοιλιά απ’ το 2013 ως το 2016. Κι ύστερα γύρισε και πήρε δυο Αυστραλιανά κι ένα Γουίμπλεντον. ΑΝΕΤΑ.

-Έχετε κάνει κράτηση για κορυφή; -Ναι, ναι, Φέντερερ. -Σκοπεύετε να μείνετε καιρό;. -Τι να σας πω; Επ’ αόριστον…

  

3. Είναι πρωταθλητής… διαρκείας.

20 χρόνια καριέρας. 11 χρόνια με τουλάχιστον ένα “μεγάλο τουρνουά” στην τροπαιοθήκη του. Κέρδισε το πρώτο στα 22. Κέρδισε το τελευταίο (;) στα 36. Άμα κρατιέται ο άνθρωπος…

 

4. Ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Είσαι πιο γρήγορος; Τρέξε για μένα. Αντέχεις περισσότερο; Τρέξε για μένα πολλές ώρες. Είσαι πιο δυνατός; Γύρνα μου μπαλιές απ’ τα “βάθη” του κορτ. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι: στο γήπεδό μου, παίζεις το δικό μου παιχνίδι!

https://www.youtube.com/watch?v=V-0ddSa5v3A


5. Γήινο σώμα… 

-Σου ‘χω προγραμματάκι φίνο για πλάτες “Φελπς”. Ψήνεσαι; -Μπααα… -Συμπληρωματάκι για μπράτσο Σβαρτζενέγκερ; -Ε, όχι μωρέ. -Κοκτέιλ για κοιλιακούς Σπαλιάρα; Μην πεις όχι! -Συγγνώμη, αλλά όχι… Και κάπως έτσι, ο μεγαλύτερος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος, είναι στην πραγματικότητα ο γείτονάς σου απ’ τις καλοκαιρινές διακοπές: κοιλίτσα, τρίχα και μπριζόλες (μόνο το μεσημέρι, το βράδυ γιαουρτάκι).

6. …Εξωγήινη τεχνική! 

Πέρα απ’ την πλάκα, μπορεί και κάνει το μπαλάκι ο,τι θέλει. Θες πολλά φάλτσα; Οκ. Προτιμάς καθόλου φάλτσο; Τζετ. Θες να κολλήσει στο έδαφος; Άνετα. Θες να γυρίσει… προς τα πίσω; Παρ’ το. Είναι σαν να παίζεις playstation με τσιτ. Απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=pKOI4rMWKYo

 

7. Παίζει το παιχνίδι των μίντια, αν και όπως θέλει.

Κύριος, σοβαρός, χαμογελαστός, επαγγελματίας. Διαφημίσεις; Ναι αμέ, αυτές που μου ταιριάζουν! Την προσωπική μου ζωή; Να την αφήσετε ήσυχη. Μάγκας.

8. Τα παιχνίδια του δεν είναι αγώνες, είναι παραστάσεις.

To drop shot του Φέντερερ είναι η Μόνα Λίζα. Το drop shot του Φέντερερ είναι το Take Five του Μπρούμπεκ. Το drop shot του Φέντερερ είναι η Κάρμεν του Μπιζέ. Το drop shot του Φέντερερ…

9. Πάντα στιλάτος, πάντα ατσαλάκωτος.

Απίστευτα πράγματα. Δεν μπορώ να το καταλάβω, σοβαρά. Ο τύπος τελειώνει 5 ωρών αγώνα τένις και είναι περισσότερο έτοιμος να βγει για βραδινό ποτάκι απ’ όσο είμαι εγώ μετά από 5 ώρες αγώνα με πουκάμισα και τσουλούφια. Πραγματικά, απίστευτα πράγματα…

10. Βασιλιάς! Ή μήπως, ακόμα παραπάνω;  

Όπως λένε και στη χώρα του Γουίμπλεντον, “God saves the King”. Τι γίνεται όμως, όταν ο βασιλιάς είναι Θεός; Τότε μάλλον τον λένε Ρότζερ Φέντερερ!