Δεν θα ήθελες σε καμία των περιπτώσεων να έχεις για coach αυτόν τον τύπο. Όχι γιατί δεν θα άγγιζατε την κορυφή μαζί. Αντιθέτως, παρέα θα μαζεύατε τόσες κούπες, ώστε θα είχατε και περίσσεμα για 3 μπασκετικές καριέρες. Κάπου στη μέση, όμως, θα εμφανιζόταν αυτό το μελιτζανί βλέμμα του και αυτομάτως θα σου λύγιζαν τα πόδια και θα ‘θελες να ανοίξει η γη και να σε καταπιεί.

Θα σε κοιτούσε στα μάτια κι δεν θα μπορούσες να ανταποδώσεις. Θα ήταν ο κυρίαρχος, ενώ εσύ δεν θα ήσουν ένα ταπεινό γατάκι. 

Μία μέρα σαν την σημερινή, λοιπόν, γεννιέται στο Τσάτσακ της Γιουγκοσλαβίας, ο βασιλιάς Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο άνθρωπος που κατέκτησε 8 φορές την Ευρωλίγκα με 4 διαφορετικές ομάδες. 

Ωστόσο, το όνομά του θα το συνδέσει ΚΥΡΙΩΣ με τον Παναθηναϊκό και θα είναι συνένοχος για τα 5 ευρωπαϊκά, καθώς και για τις 16 εγχώριες κούπες που κατέκτησαν οι πράσινοι.

Πάμε να τον απολαύσουμε;

1.
 Ξεκίνησε την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας από την ομάδα της γενέτειράς του, τη γιουγκοσλάβικη Μπόρα.

2. Το 1986, όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Παρτιζάν, είχε συμπαίκτες τους Βλάντε Ντίβατς, Ζάρκο Πάσπαλι, καθώς και τον σημερινό προπονητή του τριφυλλιού, Σάσα Τζόρτζεβιτς.

3. Το 1990 στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, υπό τις οδηγίες του φίλου του και μετέπειτα κουμπάρου του, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

4. Το 1991, θα κάνει το ντεμπούτο του ως προπονητής της Παρτιζάν και λίγους μήνες αργότερα θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα μαζί της.

5. Τον Ολυμπιακό θα τον κερδίσει για πρώτη φορά, όχι με τον Παναθηναϊκό, αλλά με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στον αλησμόνητο τελικό στην Σαραγόσα, το 1995.

6. Στην Αθήνα έρχεται το 1999, καθώς οι Γιαννακοπουλαίοι θα κάνουν το μετεγγραφικό μπαμ και θα τον κάνουν δικό τους. Την πορεία την γνωρίζετε…

7. 2000, 2002, 2007, 2009, 2011. Αυτές οι χρονολογίες σου θυμίζουν τίποτα; 

8. Όταν οι οπαδοί του δημιουργούσαν επεισόδια εκείνος τους τα έχωνε. Με αποτέλεσμα…

9. …κάθε Κυριακή να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του.

10. Αυτός είναι ο ιδιόμορφος Ζοτς. Ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Χρόνια πολλά, τεράστιε Ζοτς. wink