Μία από τις μεγαλύτερες αντρικές αλήθειες αυτού του κόσμου λέει πως όταν ένα αρσενικό συναντήσει ένα άλλο αρσενικό μικρότερης ηλικίας, πρώτα θα το ρωτήσει τι ομάδα είναι και μετά θα θελήσει να μάθει το όνομά του. Ποιοι είμαστε εμείς για να πάμε κόντρα στη φύση διάολε; Άλλωστε κι εμείς στην νεανική μας ηλικία, ποδοσφαιριστές θέλαμε να γίνουμε. Για τις γκόμενες και τα φράγκα Για να σηκώσουμε το μουντιάλ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει άπειρα μουντιάλ στη γειτονιά μας. 

Σε αντίθεση με εμάς ομως, υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που δεν είχαν την δική μας τύχη. Και εξηγούμαστε…

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές (και άλλοι αθλητές) που μάλλον γεννήθηκαν σε λάθος χώρα. Σκέψου ας πούμε να υπήρχε ένας εκπληκτικός παίκτης του μπέιζμπολ και να ήταν Έλληνας. Αμαρτία. Βρήκαμε μερικούς καημένους που είχαν την ατυχία να πατήσουν το πόδι τους σε χώρες που δεν το είχαν και πολύ με την μπαλίτσα. Είναι ίσως οι πιο “κραχτές” περιπτώσεις των τελευταίων ετών. 

1. Ryan Giggs

Ο άλλοτε αρχηγός της Manchester United και πλέον βοηθός προπονητή του Luis Van Gaal στον πάγκο των “κόκκινων διάβολων”, είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, ωστόσο η συνείδησή του δεν του το επέτρεψε. Ο πιστός Ουαλός στρατιώτης επέλεξε την πατρίδα της καρδιάς του κι ας ήξερε μέσα του πως δεν θα έχει ποτέ επιτυχίες ανάλογες με το ταλέντο του. Αφήνοντας αυτά στην άκρη, αγωνίστηκε με την Ουαλία σε 64 αγώνες σκοράροντας 12 φορές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που Μεγάλη Βρετανία κατέβηκε ενωμένη, ο Giggs αγωνίστηκε τιμητικά ως αρχηγός σε τέσσερα ματς σκοράροντας και ένα γκολ. Φυσικά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν λογίζονται ως σοβαρή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

2. Gareth Bale

Ο ασχημούλης Gareth συνυπήρξε και με τον Giggs για κάποιο διάστημα στην εθνική ομάδα της Ουαλίας. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής του στην ομάδα της Αγγλίας ωστόσο και αυτός ατύχησε να γεννηθεί στην ποδοσφαιρομάνα της Νοτιοδυτικής Βρετανίας. Επίσης δεν έχει αγωνιστεί σε μεγάλη διοργάνωση με την ομάδα της πατρίδας του μέχρι στιγμής. Ήδη ετοιμάζεται όμως για τις πρώτες του συμμετοχές στο Euro 2016 που πέρασε η ομάδα του πιάνοντας κοιμώμενο τον Θεό. 54 συμμετοχές και 19 γκολ μέχρι στιγμής για τον παίκτη της Ρεάλ.

3. Dimitar Berbatov

Ο Βούλγαρος ιδιότροπος τυπάρας είναι ο πιο τυχερός της παρέας που παρουσιάζουμε καθώς είναι και ο μόνος που έχει αγωνιστεί σε τελικά διοργάνωσης με την φανέλα της εθνικής του ομάδας, στο μαγικό (για εμάς) Euro 2004. Ταυτόχρονα με την μπαλάρα που έπαιξε σε Leverkusen, Man.United, Tottenham και Fulham, o παίκτης του ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να τριγυρνάει την Ευρώπη με τους άμπαλους συμπαίκτες του για να εκπροσωπεί την πατρίδα του. Με 78 συμμετοχές και 48 γκολ, η παρουσία του κρίνεται ως κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Και το ντεμπούτο του με αντίπαλο την εθνική μας το έκανε. Να τα λέμε κι αυτά…

4. Eidur Gudjonsen

Ο τίμιος Gudjonsen που πέρασε κι από τα μέρη μας για χάρη της ΑΕΚ, έπαιξε σε όλες τις διοργανώσεις με τεράστιες ομάδες όπως η Chelsea και η Barcelona. Όμως δεν κατάφερε ποτέ να παίξει σε Euro ή μουντιάλ, καθώς γεννήθηκε στην άσημη Ισλανδία. Ωστόσο ήταν πρωταγωνιστής σε μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές του διεθνούς ποδοσφαίρου όταν μπήκε αλλαγή στη θέση του πατέρα του το 1996. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να μην αγωνιστεί ποτέ στην ίδια ενδεκάδα με εκείνον, αλλά σίγουρα με τα κατορθώματά του τον ξεπέρασε. Οι 84 συμμετοχές και τα 25 του γκολ με το εθνόσημο, το πιστοποιούν.

5. Jari Litmanen

Πολλές φορές αντίπαλος Ελληνικών ομάδων, τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο, ο έτερος Σκανδιναβός της λίστας ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής του. Δυστυχώς για εκείνον (αλλά και για τους ποδοσφαιρόφιλους) τον απολαύσαμε να παστελώνει ανελέητα μόνο σε διασυλλογικές διοργανώσεις, αφού ποτέ δεν έπαιξε σε τέλικα με την ομάδα της χώρας του. Δεν φταίει που γεννήθηκε Φινλανδός. Πρώτος σε συμμετοχές (137) και σε γκολ (32) στην ιστορία του Φινλανδικού ποδοσφαίρου, πολύ δύσκολα κάποιος θα τον ξεπεράσει. Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για έναν Φινλανδό να παίξει σε Barcelona, Ajax και Liverpool…

Αν νομίζεις ότι ξεχάσαμε κάποιον, πυροβόλα μας στα σχόλια και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε!

UPDATE

5+1. George Best (και ντροπή μου)

Το παραδέχομαι και ντρέπομαι γι’ αυτό, ότι δεν γνώριζα πως ο Best ήταν Βορειοϊρλανδός. Λιθοβολίστε με! Ο σούπερ σταρ, σούπερ παίκτης, σούπερ γκόμενος (στην εποχή του τα κοριτόπουλα σφάζονταν για πάρτη του) και σούπερ αλκοολικός, ήταν ένας πραγματικός επαναστάτης του ποδοσφαίρου. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση με την εθνική του ομάδα, αν και το 1982 ήταν στις προεπιλογές του προπονητή για το μουντιάλ, εν τέλει δεν κλήθηκε ποτέ γιατί αφενός ήταν ήδη 36 ετών και αφετέρου μάλλον θα προτιμούσε να πίνει τα κοκτεϊλάκια του εκείνο το καλοκαίρι… Το κοντέρ σταμάτησε στις 37 συμμετοχές και τα 9 γκολ, ένα εκ των οποίων εναντίον της Αγγλίας.