Όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις, από όποια χώρα κι αν είναι η καταγωγή σου, δε μπορείς παρά να θαυμάζεις αυτό το εργοστάσιο ποδοσφαιρικής μαγκιάς που ονομάζεται Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι Βάσκοι έκαναν πάλι το θαύμα τους τις προηγούμενες μέρες κατατροπώνοντας τους υπερόπτες Καταλανούς σε διπλή αναμέτρηση για το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Αυτή είναι μια καλή αφορμή για τους απανταχού δημοσιογράφους να αφιερώσουν λίγη από την ώρα τους για την πιο διαφορετική ομάδα της γης. Ανάμεσα σε αυτούς και εμείς. 

Γιατί όμως η Μπιλμπάο δε μοιάζει με καμία άλλη ομάδα της υφηλίου;

1. Χρησιμοποεί μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές. Από το 1912. Σαν ο ΠΑΣ Γιάννινα να χρησιμοποιεί μόνο παίκτες από την Ήπειρο. Δεν είναι και πολύ εύκολο.

2. Μην αλλάζοντας την πολιτική της “Αλάνας” όπως την ονομάζουν, έχει καταφέρει να είναι η μία από τις 3 ομάδες της Ισπανίας που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ. Οι άλλες δύο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρσελόνα.

3. Σε ψηφοφορία που έγινε πριν μερικά χρόνια, πάνω από το 76% των οπαδών συμφώνησε στη συνέχιση αυτής της παράδοσης.

4. Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της άλλαξε τα χρώματα από μπλε-άσπρο σε κόκκινο-άσπρο επειδή το κόκκινο ύφασμα ήταν φθηνότερο.

5. Το Σαν Μαμές, η έδρα των Βάσκων, είναι η πιο καυτή ποδοσφαιρική έδρα της Ευρώπης. 53.000 άρρωστοι υποστηρίζουν μια ομάδα σαν να υπερασπίζονται μια χώρα. 

6. Η ονομασία του γηπέδου (Σαν Μαμές) προέρχεται από τον Άγιο που ήταν ο πρώτος χριστιανός που ρίχτηκε στα λιοντάρια, αλλά αυτά αρνήθηκαν να τον φάνε.

7. Αρκετοί παίκτες της ομάδας έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στην εθνική Ισπανίας αφού θεωρούν την Μπιλμπάο ως τη δική τους εθνική τους ομάδα.

Για τους φίλους του Ολυμπιακού υπάρχει κι ένας παραπάνω λόγος να συμπαθήσουν τους Βάσκους. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός είναι ίσως ο πιο αγαπητός προπονητής που πέρασε ποτέ από τον πάγκο των ερυθρόλευκων και γνώρισε και την καθολική αποδοχή ακόμα κι από τους αντιπάλους, ενώ αποχώρησε φανερά συγκινημένος γνωρίζοντας την αποθέωση.