Οι Γάλλοι έχουν καταφέρει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την διατροφή τους και διαχειρίζονται την ημέρα τους, να φθάνουν σε ένα οξύμωρο αποτέλεσμα. Ενώ σε καθημερινή βάση τα γεύματά τους αποτελούνται από πολλά πιάτα με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κρασί και επιδόρπιο, δεν παίρνουν, κατά συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ.
Στη Γαλλία αν έχεις τον θεό σου, μόνο το 8% των πολιτών είναι υπέρβαροι, ενώ στη Αμερική το 50%. Στη Γαλλία τρώνε τέσσερες φορές, σε ετήσια βάση, παραπάνω βούτυρο, 60% παραπάνω τυριά, τρεις φορές παραπάνω χοιρινό και πολύ παραπάνω ζωικά και κορεσμένα λίπη. WTF?
Και εδώ σκάει η πληροφορία. Μετά από έρευνα που έκανε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το 1999, έβγαλε τα παρακάτω αποτελέσματα. Σε ένα δείγμα 100.000 ανδρών ηλικίας 35 έως 74 χρονών, στη μεν Γαλλία οι θάνατοι ήταν 83, στη δε Αμερική 230!
Το “Γαλλικό παράδοξο” το είχε πρωτοεντοπίσει το 1819 η Ιρλανδή ιατρός Samuel Black. Διεθνώς όμως το θέμα εμπεδώθηκε το 1991, μετά από ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ με θέμα τα ευεργετικά αποτελέσματα του Γαλλικού τρόπου διατροφής και η κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Μετά από τη μεγάλη συζήτηση που προκάλεσε η εκπομπή, οι οινοπαραγωγοί της χώρας άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε το κόκκινο κρασί να περιληφθεί στα υγιεινά προϊόντα.
Τα βασικά σημεία του τρόπου Γαλλικής διατροφής είναι επτά.
1. Φρόντισε το πρωί πριν φύγεις από το σπίτι, να πάρεις πρωινό. Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την παράλειψή του. OXI MONO ΚΑΦΕ! Ένα τοστ, ένα γιαούρτι, γάλα με δημητριακά, μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο. Η λήψη του δίνει ώθηση στην ενέργειά σου και ενισχύει την καύση του λίπους και τον μεταβολισμό.
2. Μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων του καφέ. Η συνήθεια του τσιμπολογίματος κατά τη διάρκειά τους, όπως ντόνατς ή άλλα τηγανιτά και σνακ, είναι ανύπαρκτα στη Γαλλική διατροφή.
3. Το μεσημεριανό να είναι κάτι πολύ ελαφρύ και λίγο, περιμένοντας το κυρίως γεύμα που θα ακολουθήσει νωρίς το βράδυ με την επιστροφή στο σπίτι.
4. Το κυρίως γεύμα, για το μέσο Γάλλο αποτελεί τη γιορτινή ώρα της ημέρας. Κατ΄ αρχήν, αποτελεί την ώρα της απόλαυσης, χωρίς απαγορευμένα είδη και ενοχές. Είναι ελεύθερος να φάει και να πιει ό,τι γουστάρει: ψωμί, σάλτσες, ό,τι κρέας επιθυμεί, κρέμες, επιδόρπιο, κρασί.
Το μεγαλύτερο μυστικό του όλου θέματος, βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Οι ποσότητες που θα φάει από κάθε διαφορετικό είδος, είναι πολύ προσεγμένες. Εάν θα ζυμαρικό, θα είναι 4-5 πιρουνιές. Το κρέας θα είναι στο μέγεθος μιας τράπουλας. Η γαρνιτούρα του πιάτου θα είναι για να συνοδεύσει το κυρίως πιάτο και όχι άλλη μια μερίδα. Με αυτήν τη λογική μπορεί να φάει και το γλυκό του άνετα και να πιει και το κρασί του.
*Ένα tip που βοηθάει την όλη κατάσταση, είναι να χρησιμοποιείς πιάτα μεσαίου ή μικρού μεγέθους.
5. Η Γαλλική κουζίνα χρησιμοποιεί άφθονα λαχανικά και φρούτα. Είναι βασική φροντίδα να εξασφαλίζει φρέσκα είδη μαναβικής από λαϊκές αγορές και παραγωγούς. Ακόμη και τα γλυκά τους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν σαν βασική πρώτη ύλη τα φρούτα.
6. Η ευχαρίστηση που προσφέρει ένα ποτήρι κρασί κατά την διάρκεια του γεύματος είναι για τους Γάλλους εθνικό γνώρισμα. Δεν υπάρχει γεύμα που να μη συνοδεύεται από ένα ποτήρι κρασί. Το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού βοηθά στην απώλεια βάρους και συνολικά στην καλή υγεία. Είναι πολύ χρήσιμο, αν μπορείτε, να αντικαταστήσετε ένα κοκτέιλ ή άλλο ποτό με ένα ποτήρι κρασί.
7. Προσπάθησε να καταργήσεις τη χρήση ασανσέρ. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι έστω και μια δεκάλεπτη δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσει ο άνθρωπος το βάρος του σε κανονικό επίπεδο. Οι Γάλλοι το εφαρμόζουν κατά κόρον με απόδειξη το μικρό ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού. Για λογικές αποστάσεις δεν χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά ή μαζικά μέσα μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να γίνεις μαραθωνοδρόμος. Παρκάρισε το αυτοκίνητό σου λίγο πιο μακριά από τη δουλειά σου και ανέβα από τις σκάλες. Είναι αρκετό.