Το να βρίσκεις χρόνο για έναν μικρό υπνάκο μέσα στην ημέρα κάνει καλό στον εγκέφαλό μας και τον βοηθά να παραμείνει σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λένε ερευνητές του University College London. Η ομάδα έδειξε ότι ο εγκέφαλος των υπναράδων ήταν κατά 15 κυβικά εκατοστά μεγαλύτερος, κάτι που ισοδυναμεί με καθυστέρηση της γήρανσης κατά τρία έως έξι χρόνια.

Δεν το λες και άσχημο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν να μην ξεπερνά ο μεσημεριανός ύπνος τη μισή ώρα. Ναι, για σένα ή τους φίλους σου λέμε που πέφτετε για ύπνο μεσημέρι και ξυπνάτε βράδυ. Είπαν επίσης όμως ότι ο ημερήσιος ύπνος είναι δύσκολος σε πολλές καριέρες, με την εργασιακή κουλτούρα να αποδοκιμάζει συχνά την πρακτική αυτή. “Υποστηρίζουμε ότι όλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν κάποιο όφελος από τον υπνάκο”, είπε η δρ Βικτόρια Γκάρφιλντ. Η ίδια χαρακτήρισε τα ευρήματα ως “αρκετά συναρπαστικά”.

Φυσικά και είναι.  Μιλάμε για δικαίωση.

Ένας σύντομος υπνάκος έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικός για την ανάπτυξη όταν είμαστε μωρά, γίνεται λιγότερο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε και στη συνέχεια γνωρίζει μια αναζωπύρωση της δημοτικότητας μετά τη συνταξιοδότηση, με το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών να αναφέρουν ότι παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ζηλεύουμε.

 

via GIPHY

Η Δρ Γκάφιλντ λέει ότι αυτός ο υπνάκος είναι δύσκολος και μοιάζει κάπως σαν την απώλεια βάρους ή την άσκηση που είναι “δύσκολα για πολλούς ανθρώπους”. Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, αλλά το αν οι μεσημεριανοί ύπνοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ θα χρειαστεί ακόμη επιπλέον έρευνα.

Η συνολική υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική για την προστασία από την άνοια και η πάθηση συνδέεται με τον διαταραγμένο ύπνο.Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κακός ύπνος βλάπτει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας φλεγμονή και επηρεάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεν το θέλουμε αυτό.

“Έτσι, ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό αντισταθμίζοντας τον ελλιπή ύπνο”.