Η λύση σε μια δυστυχισμένη σχέση φαίνεται απλή από έξω. Χωρίστε, προχωρήστε, έτσι λένε οι περισσότεροι. Μέχρι να βρεθείτε και εσείς σε μια τέτοια σχέση, είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί κάποιος θα έμενε σε μια που δεν ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες του. Από μέσα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι ποτέ εύκολο να φύγεις από κάτι στο οποίο έχεις επενδύσει τόσο πολύ από τον εαυτό σου. Πέρα όμως από τη συναισθηματική επένδυση, υπάρχουν απτές επενδύσεις που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους όπως ο κοινός χώρος ή η οικογένεια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν ζευγάρι παρά το γεγονός ότι είναι δυστυχισμένοι.

Ένα πρόσφατο κείμενο στην εφημερίδα The Independent επεσήμανε διάφορες στατιστικές που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία δεκαετία σχετικά με την ποιότητα των γάμων και τα ευρήματα είναι αρκετά θλιβερά. Το 2012, ο συγγραφέας Dana Adam Shapiro έγραψε στο βιβλίο του, “You Can Be Right or You Can Be Married” ότι μόνο το 17% των ζευγαριών ανέφερε ότι είναι ευτυχισμένα με τον σύντροφό τους. 

Άλλες έρευνες το 2015 διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων δεν ήταν “ερωτευμένοι” με τον/την σύζυγό τους, ενώ το ένα πέμπτο ανέφερε ότι ένιωθε “παγιδευμένο” στον γάμο του. Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά παντρεμένα ζευγάρια παρέμειναν μαζί λόγω των παιδιών τους, ενώ ένα έκτο δήλωσε ότι η σχέση του “κρατιέται μόνο επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να είναι μόνοι”. 

Η κλινική ψυχολόγος Sally Austen δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτές οι πρακτικές ανησυχίες παίζουν σημαντικό ρόλο. “Όταν οι άνθρωποι παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η ανάλυση των υπέρ και των κατά, δείχνει ότι φεύγοντας μπορεί να είναι χειρότερα”, εξήγησε η ίδια.

via GIPHY

Το να μοιράζεστε ένα χώρο προφανώς μειώνει το κόστος, αλλά η κοινή ζωή σας παρέχει επίσης μια αίσθηση σταθερότητας και οικειότητας, δύο πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψετε. Και μερικές φορές, μια σχέση είναι ένα εργαλείο για να κρύψετε μεγαλύτερα ζητήματα μέσα σας, οπότε αισθάνεστε πιο ασφαλείς να μείνετε μαζί παρά να χωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό που σας περιμένει εκτός αυτής.

Η Ammanda Major, επικεφαλής της κλινικής υποστήριξης σχέσεων Relate με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στον Independent ότι, “σε ορισμένες περιπτώσεις, το να είσαι με έναν σύντροφο είναι πιο εύκολο επειδή μπορείς να ρίξεις τα πράγματα για τα οποία δεν είσαι ευχαριστημένος σε κάποιον άλλο”.

Η σύμβουλος σχέσεων, Callisto Adams, μοιράστηκε μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην είστε τόσο ευτυχισμένοι όσο θα μπορούσατε να είστε στη σχέση σας. “Αν ενθουσιάζεστε πολύ περισσότερο όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας από ό,τι όταν πρόκειται να περάσετε χρόνο με τον σύντροφό σας, αν δεν αισθάνεστε επικυρωμένοι από τον σύντροφό σας ή αν ζηλεύετε αυτό που έχουν άλλα ζευγάρια, τότε μπορεί να βρίσκεστε σε μια σχέση χωρίς αγάπη”.

Αν όμως εξακολουθεί να υπάρχει αγάπη μεταξύ σας και θέλετε να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η Major συνιστά να γίνετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το τι σας ενοχλεί και να το επικοινωνήσετε στον σύντροφό σας με τη διαβεβαίωση ότι θέλετε να δουλέψετε πάνω σε αυτό. 

“Αν οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να μοιραστούν αυτά που τους ενοχλούν ο ένας με τον άλλον, ίσως μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να το ξεπεράσουν”, είπε. Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα να κόψετε το νήμα. Ανεξάρτητα από αυτό, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας -η αποδέσμευση μπορεί να ακούγεται εύκολη, αλλά σπάνια είναι.