Αναρωτήθηκες ποτέ αν είσαι ένα βαρετό άτομο; Το ελπίζουμε, γιατί το να πιστεύεις ότι είσαι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρων, είναι συνήθως ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια αλαζονείας. Και δεν είναι ωραίο να είσαι αλαζόνας. Αλλά αν έχεις αναρωτηθεί πραγματικά τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τους βαρετούς ανθρώπους, βαρετούς, τότε είσαι σε καλό δρόμο γιατί κάποιος βρήκε τη δύναμη να μελετήσει ακριβώς αυτό.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Essex, το Πανεπιστήμιο του Limerick και το London School of Economics, έκαναν την καλή και προσπάθησαν να μας λύσουν τις απορίες. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Personality and Social Psychology Bulletin, οι εν λόγω ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τις απαντήσεις 500 ατόμων σε πέντε διαφορετικές μελέτες. 

Το περιοδικό Business Insider προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, και συγκέντρωσε απαντήσεις από το κοινό στο Quora, συνδυάζοντας τα δύο είδη ερευνών και καταλήγοντας σε έναν εύχρηστο οδηγό για το αν είσαι βαρετός ή όχι. Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι στη ζωή σου σε βρίσκουν κάπως ξενέρωτο. Ελπίζουμε να μην ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. 

via GIPHY

Βλέπετε πάρα πολύ τηλεόραση

Προφανώς, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια θεωρούν τα πέντε πιο βαρετά χόμπι, ο ύπνος, η θρησκεία, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η παρατήρηση ζώων και τα μαθηματικά ήρθαν στην κορυφή.

Δεν έχετε τίποτα να προσθέσετε

Αν η συμβολή σας σε μια συζήτηση είναι απλώς να στηρίζεστε στις απόψεις των άλλων και να γνέφετε “ναι”, θεωρήστε το ως red flag. “Για μένα, ένα βαρετό άτομο είναι κάποιος από τον οποίο δεν μπορώ να μάθω τίποτα καινούργιο”, δήλωσε ο Stan Hayward στο Business Insider. “Έτσι, μου παίρνει χρόνο για να αποφασίσω ότι κάποιος είναι πραγματικά βαρετός άνθρωπος, αν και κάποιοι άνθρωποι δίνουν ενδείξεις αρκετά νωρίς σε μια σχέση”.

Μιλάτε (πάρα πολύ)

Κανείς δεν απολαμβάνει έναν μονόλογο, εκτός αν έχει πληρώσει για θεατρικές θέσεις σε έργο του Σαίξπηρ.

Μιλάτε (πολύ) λίγο

Η ακρόαση είναι μια δεξιότητα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο αν δεν είστε προσεκτικοί. Αν δεν έχετε τίποτα να προσθέσετε ή αν συνεισφέρετε πολύ λίγο στη συζήτηση, μπορεί να είστε λίγο ανούσιος.

Δεν κάνετε τους άλλους να γελάσουν

Να είσαι αστείος; Το απόλυτο αντίθετο του να είσαι βαρετός. Αν το να προκαλείς γέλιο στους ανθρώπους με τους οποίους μιλάς ή συναναστρέφεσαι είναι σπάνιο κατόρθωμα για σένα, ίσως να σκεφτείς ότι πολλά από αυτά που λες μπορεί να μην είναι και τόσο ενδιαφέροντα.