Ο Kenji Yoshino και ο David Glasgow, ιδρυτές του Meltzer Center for Diversity, Inclusion, and Belonging στη Νομική Σχολή του NYU, είναι εδώ (με το βιβλίο τους) για να μας μάθουν μερικά πράγματα, όπως να μην πληγώνουμε ασυνείδητα ανθρώπους αλλά να τους βοηθάμε συνειδητά. Σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και οι τάξεις που περιλαμβάνουν LGBTQ, πολλοί από εμάς είναι κατανοητό ότι φοβόμαστε να πούμε το λάθος πράγματα. 

Σύμφωνα με τους David Glasgow και Kenji Yoshino, ειδικούς στην επικοινωνία και συγγραφείς του βιβλίου “Say the Right Thing”, υπάρχουν δύο λέξεις τις οποίες πρέπει πάντα να αποφεύγει κανείς όταν ζητά συγγνώμη, καθώς τον κάνουν να ακούγεται ανειλικρινής.  Όταν χρησιμοποιείτε το «αν» μαζί με το «συγγνώμη», είναι σαν να ρίχνετε την ευθύνη στην αντίδραση του άλλου και όχι στο  ίδιο το λάθος. Όταν η απολογία σας περιλαμβάνει τις λέξεις «συγγνώμη, αλλά…» τότε όχι απλά αποφεύγετε την ευθύνη για το λάθος, αλλά δείχνετε και ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί (πχ. «συγγνώμη, αλλά περνούσα μια δύσκολη μέρα», γιατί ποιος περνάει μια εύκολη μέρα πλέον).

Σύμφωνα με τους Glasgow και Yoshino, μία καλή συγγνώμη πρέπει να περιέχει τέσσερα απλά πράγματα

  1. Αναγνωρίστε το λάθος που κάνατε:  Αποφύγετε τις εκφράσεις “συγγνώμη εάν έκανα κάτι κακό” και “συγγνώμη εάν σε σύγχυσα”.
  2. Μην πείτε “συγγνώμη, αλλά περνούσα μια απαίσια μέρα”, “συγγνώμη αλλά δεν το εννοούσα”  ή “συγγνώμη αλλά δεν είμαι κακός άνθρωπος”: Πείτε ότι κάνατε ένα λάθος
  3. Μην προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας: απλά, δείξτε μεταμέλεια
  4. Να επανορθώσετε: Έρευνες έχουν δείξει ότι μια συγγνώμη που συνοδεύεται από κάποια επανόρθωση είναι πιθανότερο να οδηγήσει στην συγχώρεση από μία συγγνώμη μόνη της.