Τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας για να «βγάλουμε τη μέρα» είναι πολλά. Τα χρυσά περιτυλίγματα που τους φτιάχνουμε, δε, επικά. Για παράδειγμα, κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να μας συμβουλεύσει να μειώσουμε τις τηγανητές πατάτες τι λέμε; Πώς θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και τη γεύση και το παρόν. Σωστά; Μα δεν είμαστε πολύ μποέμ έτσι με μπουκωμένοι με τις τηγανητές πατάτες; Δεν το συζητώ. Ωραίο το παραμύθι μας, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να το καταστρέψει. 

Μπορεί ως τώρα οι τηγανητές τροφές να συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τώρα έρχεται νέα έρευνα να συνδέσει τις τηγανητές πατάτες με ζητήματα ψυχικής υγείας. Ερευνητική ομάδα στη Χανγκτσόου της Κίνας διαπίστωσε πως η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών (και ιδιαίτερα τηγανητών πατάτων) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Ο κίνδυνος, πιο συγκεκριμένα, είναι κατά 12% και 7% αντίστοιχα μεγαλύτερος, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν τηγανητές τροφές. 

Για να ηρεμήσουμε λίγο, ειδικοί σε θέματα διατροφής επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραίτητα σαφές αν οι τηγανητές πατάτες προκαλούν προβλήματα στην ψυχική υγεία ή αν όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα στρέφονται στα τηγανητά, ως αποτέλεσμα του άγχους και της κατάθλιψης. 

Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα για τις τηγανητές πατάτες

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS συμμετείχαν 140.728 άνθρωποι σε διάστημα 11,3 χρόνων. Από αυτήν αποκλείστηκαν μετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα δυο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά. Σε ό,τι αφορά τις τηγανητές πατάτες, φάνηκε να προκαλούν αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης κατά 2% υψηλότερο σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Επιπλέον, το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα της πατάτας, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης. 

Υπάρχουν και ενστάσεις

Τα αποτελέσματα «πρέπει να θεωρηθούν πολύ προκαταρκτικά, ιδιαίτερα η σύνδεση με τα τηγανητά και το ακρυλαμίδιο», επεσήμανε ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Για να ηρεμήσει λίγο η ψυχούλα μας. 

«Οι συνέπειες που έχουν οι τηγανητές τροφές στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής και το λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», σημείωσε. Επίσης, επεσήμανε ότι ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο κατά το τηγάνισμα, αλλά για παράδειγμα βρίσκεται στον καφέ και στο τοστ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους (ακριβώς) επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος, όπως έχει δείξει άλλη έρευνα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών», ανέφερε μιλώντας στο CNN ο Γιου Ζανγκ, ένας εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης. 

«Όμως, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφών μπορεί να βοηθά και στην ψυχική, πέρα από τη σωματική υγεία», συμπλήρωσε.

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε κάτι που δεν έλειψε και από την ίδια την έρευνα: η πρόσφατη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ υπολογίζει πως πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη. 

Τέλος, αφήνουμε αυτό εδώ:

Φάτε πατάτες τηγανητές, πιείτε κρασί και κάνετε σεξ: Η ζωή είναι μικρή