Η οδική οργή υπάρχει, σε αντίθεση με… Καλύτερα μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα μέρες που είναι. Στο θέμα μας. Η οδηγική οργή λοιπόν υπάρχει και μπορεί να γίνει πραγματικό πρόβλημα όταν αρχίζει και επηρεάζει τον τρόπο οδήγησής μας. Με αυτό το πρόβλημα αποφάσισαν να ασχοληθούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick ο οποίοι ανέλυσαν μερικές από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές των επιθετικών οδηγών.
Η μελέτη έρχεται μετά από μία άλλη που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να «υποφέρουν» από οδική οργή από ό,τι οι άνδρες. Στο παρελθόν, μελέτες έχουν δείξει ότι η οδική οργή επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν την ψυχραιμία τους πίσω από το τιμόνι.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι γυναίκες διαθέτουν ένα “σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης”, το οποίο ανάγεται στους πρώτους θηλυκούς προγόνους μας που είχαν αίσθηση του κινδύνου για τις απειλές. Για την έρευνά τους οι φίλοι μας από την Αγγλία, που δημοσιεύθηκε στο Accident Analysis and Prevention, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 34 δημοσιευμένων μελετών σχετικά με την οδική οργή. Σε μεγάλο βαθμό περιελάμβαναν το να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν μια θυμωμένη ανάμνηση πριν χρησιμοποιήσουν έναν προσομοιωτή οδήγησης. Μια ομάδα των συμμετεχόντων που δεν τους ζητήθηκε να θυμώσουν, θα οδηγούσε επίσης τον προσομοιωτή.
Και ενώ οδηγούσαν και οι δύο ομάδες στον προσομοιωτή, αυτός κατέγραψε την ταχύτητα του οχήματος και τα οδηγικά τους λάθη. Ως επιθετικό οδηγό, όρισαν αυτούς που έθεταν σκόπιμα σε κίνδυνο τους άλλους είτε ψυχολογικά είτε σωματικά είτε και τα δύο.
Από τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις δύο βασικές επιθετικές συμπεριφορές οδήγησης. Αυτές ήταν ότι οι επιθετικοί οδηγοί έχουν κατά μέσο όρο 3,3 μίλια/ώρα (5,3 χλμ/ώρα) μεγαλύτερη ταχύτητα από τους μη επιθετικούς οδηγούς και επίσης παρουσιάζουν 2,5 φορές περισσότερα λάθη. Στα λάθη περιλαμβάνονταν η μη ένδειξη κατά την αλλαγή λωρίδας, οι συγκρούσεις, η παραβίαση πινακίδων στοπ και η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Ο θυμός που νιώθουν ή εκφράζουν, όπως με φωνές, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός από την οδήγηση και να οδηγήσει σε περισσότερα λάθη.
Με πληροφορίες από Daily Mail