Ενώ το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου αυξάνεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες, το ρεκόρ για τον μακροβιότερο άνθρωπο δεν αυξάνεται – αλλά αυτό ίσως πρόκειται να αλλάξει.Χρησιμοποιώντας έναν νέο τρόπο ανάλυσης των αρχείων θνησιμότητας, στοιχεία από 19 χώρες υψηλού εισοδήματος υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε ακόμη πλησιάσει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και ότι θα μπορούσαμε να δούμε το ρεκόρ να αρχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες. “Δεν φαίνεται να πλησιάζουμε σε ένα μέγιστο όριο αυτή τη στιγμή”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης David McCarthy στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στο περιοδικό New Scientist.
Ο γηραιότερος καταγεγραμμένος άνθρωπος στον κόσμο, η Jean Louise Calment, πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997.Τα δεδομένα του McCarthy δείχνουν ότι για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το πρώτο μέρος του 1900, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η θνησιμότητα με την ηλικία έχει πράγματι μειωθεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η μέγιστη ηλικία θανάτου θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες καθώς τα επιζώντα μέλη φτάνουν σε προχωρημένη ηλικία, είπε ο McCarthy.Σύμφωνα με το Business Insider, ο McCarthy λέει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η μέγιστη ηλικία δεν είναι καθορισμένη βιολογικά, αλλά αυξάνεται, τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο.
Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, τα μαθηματικά μοντέλα καταλήγουν πως οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1940 μπορούν να φτάσουν έως και τα 125 με 130 έτη. Στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τελευταία γενιά γυναικών, που έχει τη δυνατότητα να φτάσει μεταξύ 120 και 125 ετών, γεννήθηκε το 1940. Εδώ και αρκετά χρόνια, το μέγιστο όριο ηλικίας για τους ανθρώπους φτάνει μεταξύ των 110 και 115 ετών. Ελπίζουμε να μειωθεί και το όριο σύνταξης. Μπας και ζήσουμε επιτέλους τη ζωή των ονείρων μας.