H συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε και να ενισχύσετε σχέσεις, να εκτονώσετε τις συγκρούσεις και να βελτιώσετε τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων — τόσο των δικών σας όσο και των συναισθημάτων των άλλων. Οι ειδικοί της ψυχολογίας λένε ότι εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις 13 φράσεις κάθε μέρα χωρίς καν να το σκεφτείτε, έχετε υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους περισσότερους ανθρώπους:
“Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα για αυτό;”
Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία νοιάζονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς νιώθουν οι άλλοι και τι έχουν να πουν.
“Σε ακούω”
Λέγοντας σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε , δημιουργείτε ένα περιβάλλον συνεργασίας ιδανικό για τη δημιουργία ομάδας.
“Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…”
Αυτή η φράση υπογραμμίζει μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης: την ικανότητα να ενεργείς διπλωματικά όταν αντιμετωπίζεις δύσκολα άτομα και καταστάσεις.
“Πώς νιώθεις γι’ αυτό;”
Για να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους αναγνωρίζουν και τους σέβονται, δώστε προσοχή και αφιερώστε χρόνο για να τους κατανοήσετε και να τους συμπονέσετε . Καθώς ακούτε, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους με ουσιαστικό τρόπο.
“Δεν είμαι σίγουρος τι φταίει. Μπορείς να εξηγήσεις το πρόβλημα;”
Με αυτή τη φράση, ξέρετε ότι κάποιος έχει ένα θέμα και αντί να αντιδράσετε αρνητικά, τον καλείτε να μοιραστεί τις σκέψεις του.
“Τι εννοείς;”
Όταν ζητάτε διευκρινίσεις από κάποιον, του ζητάτε να πει κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να του δώσει περισσότερες πληροφορίες για να τον κατανοήσετε καλύτερα .
“Υπέροχη δουλειά!”
Το να δείχνετε εκτίμηση πηγαίνει πολύ. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων. Όταν κάνετε κομπλιμέντα σε κάποιον, δημιουργείτε αμέσως μια θετική ατμόσφαιρα. Το να λες «σε εκτιμώ» κάνει τους άλλους να σε εκτιμούν περισσότερο.
“Και οι δύο έχετε καλά σημεία. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε”
Αυτή η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε διπλωματικά προβληματικά σημεία, αναγνωρίζοντας διαφορετικές απόψεις.
“Θα ήθελα πολύ τη συμβολή σας σε αυτό”
Επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του, κάτι που τον κάνει να σκέφτεται πολύ θετικά για εσάς.
“Αυτή η κατάσταση με κάνει να ανησυχώ”
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται στο άτομο που το δημιούργησε, αλλά στη συνολική κατάσταση.
“Αισθάνομαι έτσι για…”
Όταν είστε συναισθηματικά έξυπνοι, συνδέεστε με τα συναισθήματά σας όπως συμβαίνουν, τη στιγμή. Αυτός ο τύπος αυτογνωσίας σάς επιτρέπει να μοιράζεστε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα και εντυπώσεις με άλλους ανθρώπους, κάτι που τους κάνει να νιώθουν πιο κοντά σας και τους ενθαρρύνουν να κάνουν το ίδιο.
“Συγγνώμη”
Η ύπαρξη μιας υγιούς δόσης ταπεινότητας είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των ατόμων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Μην φοβάστε να πείτε «συγγνώμη». Όταν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη σε όποιον το αξίζει.
“Ευχαριστώ!”
Μην ξεχνάτε αυτές τις «μαγικές λέξεις» που σας έμαθαν όταν ήσασταν παιδί. Τα «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλώς ήλθατε» εκτιμώνται πάντα.
Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:
10+1 χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων
Οι Φιλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου και ξέρουμε το λόγο
Η δεκαετία της δυστυχίας: Από τα 35 μέχρι τα 44 θα περάσουμε δύσκολα