Αν έχετε σκύλο, το ξέρετε ήδη. Όποτε μένει μόνο του, του αφήνετε ένα ρούχο σας για να σας μυρίζει. Μαντέψτε; Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν σε γυναίκες που μύρισαν το πουκάμισο του συντρόφου τους κατά τη διάρκεια ενός τεστ, αλλά αυξήθηκαν σε γυναίκες που μύριζαν πουκάμισο ενός ξένου, διαπίστωσαν ερευνητές. Οι Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν κανείς μυρίζει την μυρωδιά του σώματος των άλλων, τα επίπεδα του άγχους του μειώνονται. Μάλιστα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στις δοκιμές τους ιδρώτα από μασχάλες.

Πάντως, η σύνδεση της μυρωδιάς με τα συναισθήματα δεν είναι κάτι νέο. Είναι γνωστό ότι τα μωρά γεννιούνται με ισχυρή αίσθηση της όσφρησης, ενώ δείχνουν προτίμηση στη μυρωδιά της μητέρας τους και του μητρικού γάλακτος.Οι Σουηδοί ερευνητές πιθανολογούν ότι η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επικοινωνήσει την συναισθηματική μας κατάσταση –εάν, για παράδειγμα, είμαστε  αγχωμένοι ή χαρούμενοι- και μάλιστα να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις σε όσους την μυρίζουν.

https://t.co/waqudiRYEY

Έτσι, ζήτησαν από εθελοντές να δωρίσουν ιδρώτα από τις μασχάλες τους τη στιγμή που έβλεπαν είτε μία τρομακτική ταινία ή μία ευχάριστη.ΙΟΥ. Μόλις μαζεύτηκε ο ιδρώτας, οι ερευνητές στρατολόγησαν 48 γυναίκες, όλες υπέφεραν από κοινωνικό άγχος, και τις χώρισαν σε τρεις ομάδες 16 ατόμων η καθεμία. Σε διάστημα δύο ημερών, όλοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία ενσυνειδητότητας για κοινωνικό άγχος. Ταυτόχρονα, κάθε ομάδα εκτέθηκε σε δείγματα οσμών ή σε καθαρό αέρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στα δείγματα οσμής ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη θεραπεία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Elisa Vigna, του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη , Σουηδία , είπε: “Η ψυχική μας κατάσταση μας κάνει να παράγουμε μόρια (ή χημειο-σήματα) στον ιδρώτα που επικοινωνούν τη συναισθηματική μας κατάσταση και παράγουν αντίστοιχες αποκρίσεις στους δέκτες”. Τα ευρήματα της πιλοτικής μελέτης παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο ψυχιατρικής στο Παρίσι.

Ο Duncan Boak, της Fifth Sense, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που στοχεύει να κάνει πιο γνωστές τις διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης είπε στο BBC: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση της όσφρησης και την συναισθηματική μας υγεία. Όταν κάποιος χάνει την ικανότητα να μυρίζει άλλους ανθρώπους, όπως τον σύντροφο ή τα παιδιά του, μπορεί να πάθει κατάθλιψη ή να εμφανίσει αισθήματα απομόνωσης».

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur:

Τι συμβαίνει με το Ζάναξ στην Ελλάδα;

Κατάφερα να νικήσω το φόβο μου και να ταξιδέψω με αεροπλάνο

Ένας visual artist δείχνει πώς είναι να ζεις με έντονο άγχος