Νιώθετε και εσείς πως καθημερινότητα και επικαιρότητα κοντεύουν να κάψουν και τα εναπομείναντα εγκεφαλικά σας κύτταρα; Σας νιώθουμε. Και ως δια μαγείας «πέσαμε» πάνω σε μια έρευνα που υπόσχεται πως μέσα σε έξι λεπτάκια μπορούμε να γίνουμε ένα τσακ ευφυέστερη. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη πτώση του iQ. Νομίζω ταυτιζόμαστε όλοι σε αυτό. 

Τέλος πάντων, μιας και τα επίπεδα ευφυΐας ευθύνονται για τις μικρές και μεγάλες αποφάσεις στη ζωή, αλλά και για τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, δείχνει πως 6 με 9 λεπτά μέτριας με έντονης άσκησης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη μνήμη, καθώς και τις γνωστικές μας ικανότητες. Δηλαδή, την οργάνωση, την ιεράρχηση, τον σχεδιασμό. Καταλάβατε. 

Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο. Θα ιδρώσουμε. Αφήστε που το να μην ασκούμαστε καθόλου αποδεδειγμένα επηρεάζει αρνητικά τις ικανότητές μας. Η έρευνα, μέσα σε όλα, έδειξε πως οι γνωστικές μας λειτουργίες μειώνονται κατά 1-2% όταν καθόμαστε, αντί να αφιερώνουμε λιγότερο από 10’ μέσα στη μέρα για λίγη φυσική δραστηριότητα. Στην ουσία, οι επιστήμονες κατέληξαν πως 6’ είναι αρκετά για να μας ενεργοποιήσουν και να μας βγάλουν από την άρνηση. Και έξω από το κουβερτάκι κάτω από το οποίο λιώνουμε με σειρές στο ERTflix

via GIPHY

Τα 6 λεπτά ελεύθερα μπορούν να γίνουν και κάτι παραπάνω, μιας και μόνο οφέλη έχει κανείς από τη γυμναστική. Όσο κι αν προσποιούμαστε πως το ξεχνάμε. Γενικώς, η άσκηση επιβραδύνει τη φυσική φθορά του εγκεφάλου. Ας το δεχτούμε. Το λέει και η έρευνα. 

Για να το αναλύσουμε, η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, όχι μόνο σε νέες ηλικίες, ακόμα και στα 60 και στα 70. Χρειάζεται να θυμίσουμε πως ακόμα και το απλό, κάπως γρήγορο περπάτημα μειώνει της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας; Μάλλον όχι. 

Και τέλος πάντων, σηκωθείτε από τον καναπέ και κάνετε τα έξι λεπτάκια να μετράνε. Να μας πείτε και αν πιάνει.