Το poker face είναι ένα από τα λίγα ταλέντα μου, μαζί με την ικανότητά μου να λύνω και τον πιο περιποιημένο κόμπο σε σακούλα ντελίβερι. Το πρώτο το εξάσκησα καλά κατά τη διάρκεια ενός ποτού στα Εξάρχεια. Η φίλη μου η Γ. μου περιέγραφε πως παρόλο που έχει σχεδόν περάσει ένας χρόνος από τον χωρισμό της, εκείνη και η πρώην της θα ήταν σίγουρα ξανά μαζί. «Ως τότε θα δώσω την οποιαδήποτε ευκαιρία σε όποιον ή όποια την αξίζει. Δεν θα αδικήσω κανέναν. Απλώς θα πρέπει αν ξέρουν ότι εγώ στο τέλος θα είμαι με την Σ.». Με λίγα λόγια, μου δήλωνε πως μπορεί να μην έχει κανένα νέο, μήνυμα, σημάδι ότι η πρώην της έχει ακόμα αισθήματα για εκείνη ή την παραμικρή επιθυμία να ξαναπροσπαθήσουν, μα το τέλος αυτής της ερωτικής ιστορίας θα ήταν ένα: οι δυο τους θα ήταν ξανά μαζί. Αποδείξεις που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν αυτή τη σιγουριά: 0.

Δυο εβδομάδες αργότερα, η Γ. και εγώ παρακολουθήσαμε μαζί μια θεατρική παράσταση. Στο ποτό μετά, μου δήλωσε, αφού με έβαλε να υποσχεθώ πως δεν θα γελάσω. «Δοκίμασα έναν τρόπο να κάνεις manifest, που είδα στο TikTok και μαλάκα, έπιασε». Στην πράξη, η Γ. ακολουθώντας τις οδηγίες ενός βίντεο στην αγαπημένη πλατφόρμα όποιου δεν έχει κλείσει τα 30 και όποιου έχει κλείσει τα 39, παραδόξως, αποφάσισε να δοκιμάσει να πετύχει μια ανάγκη της μέσω αυτού του κόλπου. Όπως μου είπε «δεν είχε κάτι να χάσει». Η Χ. πληρώνεται με σύμβαση ανά δίμηνο, και επειδή στην Ελλάδα είμαστε, το δίμηνο κόντεψε να γίνει τρίμηνο, και μη σας τα πολυλογώ, η Χ. είχε τεράστια ανάγκη 50 ευρώ. Σύμφωνα με το βίντεο, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να φανταστεί με κάθε λεπτομέρεια πως ψιθυρίζει στο αυτί κάποιου μια εντολή, η οποία θα ήταν ουσιαστικά ό,τι ήθελε να κάνει manifest. Κάπως έτσι, η Χ. φαντάστηκε τη μαμά της, να καθαρίζει φασολάκια στην κουζίνα, τον εαυτό της να περπατά αργά, σταθερά και κυρίως προς το μέρος της και να της ψιθυρίζει στο αυτί: «δώσε στη Γ. πενήντα ευρώ». Σύμφωνα με τη φίλη μου, την επόμενη μέρα, η μαμά της πράγματι με έναν παράδοξο τρόπο, κατέληξε να της δίνει πενήντα ευρώ, κάπως σαν ένα «άτυπο» ευχαριστώ για μια εξυπηρέτηση που της έκανε. 

Στο TikTok, εν τω μεταξύ, τρεντάρει το “Lucky Girl Syndrome”. Κορίτσια διατυμπανίζουν με βίντεό τους πως ό,τι επιθυμούν, με έναν μαγικό, ακούραστο τρόπο, έρχεται στη ζωή τους. Πρόκειται για ένα micro-trend που ξεκίνησε από ένα βίντεο στο οποίο μια χρήστης ενημέρωνε τους ακόλουθούς της πως υπάρχει μια νέα τεχνική manifestation που πιάνει. Σύμφωνα με εκείνη, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να λέμε στον εαυτό μας: «Είμαι τόσο τυχερή. Είμαι το πιο τυχερό άτομο που ξέρω. Με έναν μαγικό τρόπο, όλα δουλεύουν για εμένα στο τέλος». Μετά λογικά σβήνουμε το κερί και πάμε να πλύνουμε δόντια και την επόμενη μέρα η ζωή μας μοιάζει με εκστατική γιορτή σε μπιτσόμπαρο ένα δειλινό.

Έχουμε φτάσει στην εποχή της απόλυτης ιντερνετικής παράνοιας; Έχουμε κόψει καπίστρι; Την εποχή που η ψυχοθεραπεία προτείνεται ως ο μοναδικός και ιδανικός τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας στρεφόμαστε σε μεθόδους «αυτοθεραπείας» με την ευκολία ενός scroll; 

Το να μιλάμε στον εαυτό μας, χωρίς να τον βρίζουμε χυδαία, αλλά τονώνοντάς τον, κυρίως μπροστά στον καθρέφτη, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον, τόσο από ψυχοθεραπευτές, όσο και από τσαρλατάνους ή από life coaches που σού υπόσχονται πως μπορούν να φτιάξουν κάθε τομέα της ζωής σου που εσύ θεωρείς πως έχεις διαλύσει με τα ίδια τα χεράκια σου. Δεν είναι ψέμα πως το να σε συμπαθήσεις ίσως αναδειχθεί το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται μόνο με την προσπάθεια. Όπως το να καταλάβει κανείς τον εθισμό του στη νικοτίνη: πρέπει πρώτα να επιχειρήσει να κόψει το τσιγάρο. Ωστόσο, το να κυκλοφορούν εκεί έξω, ελεύθερα, στο χάος του ίντερνετ, απόψεις, συμβουλές, και πεποιθήσεις, πως το manifesting, δηλαδή η σκέψη και μόνο όλων όσων επιθυμούμε, χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, δεν είναι απλώς αστείο. Είναι επικίνδυνο. 

«Είμαστε απογοητευμένοι», λέει η Νεοϋορκέζα ψυχίατρος, Sue Varma, στη Washington Post. «Έχουμε περάσει τόσα πολλά, και αυτή είναι σχεδόν η τέλεια καταιγίδα και η κατάλληλη στιγμή για το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το concept του manifestation. Έχω πολλή συμπόνοια και ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που στρέφονται σε αυτό». Με τη σειρά της, η Thea Gallagher, διευθύντρια της κλινικής του Θεραπείας και Μελέτης του άγχους στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγεί πως το manifesting αποδεδειγμένα κάνει κακό σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές και ενοχλητικές σκέψεις, μιας και καταλήγουν να ζουν με τον φόβο πως αν σκεφτούν κάτι κακό, αυτό θα συμβεί. Το θέμα είναι πως τα δείγματα αποδεικνύουν πως αυτοί ακριβώς είναι οι άνθρωποι που στρέφονται σε τέτοιες τεχνικές, αντικαθιστώντας ψευδοεπιστήμες όπως η αστρολογία με τάσεις που ονομάζονται “spiritual” και μαρκεταριστεί τεχνηέντως κάτω από την ομπρέλα «πνευματικότητα». 

Τα 20 είναι μια ηλικία που δεν αποκλείεται να περιπλανηθείς σε ράφια βιβλιοπωλείων, στο section «βιβλία αυτοβετλτίωσης». Πιθανότατα αυτό σου το ταξιδάκι θα σε φέρει μπροστά στο «Μυστικό», ίσως το πιο αφόρητα κλισέ mouth-to-mouth βιβλίο αυτοβελτίωσης που με τον ένα ή τον άλλο θα συστήσει στο «νόμο της έλξης» και τη θεωρία πως όταν επικεντρώνεσαι θετικά σε αυτό που θέλεις, το σύμπαν θα επιβεβαιώσει τον Πάολο Κοέλο και θα σου δώσει αυτό που επιθυμείς. Ίσως βρεθείς να παρακολουθείς και το ντοκιμαντέρ «Το Μυστικό», ακούγοντας γυναίκες να μιλούν για το πώς ο νόμος της έλξης της ξύπνησε από κώμα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εσύ και ο νόμος της έλξης θα συναντηθείτε, σε μια ηλικία που έχεις κάθε δικαίωμα να θεωρείς πως όλο το σύμπαν έχει τον χαβά σου και πως αν σκέφτεσαι θετικά, η ζωή σου θα κυλήσει θετικά, ακολουθώντας μια γραμμική πορεία, που θα ικανοποιήσει εσένα και μόνο εσένα με έναν μαγικό τρόπο. 

Το θέμα είναι πως σε λίγο καιρό θα καταφέρεις να εναποθέσεις τη «γνώση» αυτή σε ένα όμορφο πλαίσιο σκέψης, βασισμένος στην εξής ορθολογιστική αλήθεια: τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία. Τίποτα και όλα. Ίσως πράγματι το σύμπαν να έχει τον χαβά σου, αλλά αυτό μάλλον δεν θα το μάθεις ακολουθώντας συμβουλές TikTokers που νιώθουν ανεδαφικά «οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο». Έφτασες σχεδόν 30 και κατάλαβες πως ο χωρισμός σου, εκείνο το άθλιο meeting, η διαφωνία σου με τον παιδικό σου φίλο, όχι μόνο δεν θα απασχολήσουν «το σύμπαν», αλλά δεν θα απασχολούν ούτε εσένα σε έναν χρόνο. Πως για να πετύχεις ό,τι είναι να πετύχεις, μάλλον θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά ή να κάνεις την τέλεια κομπίνα. Και πως αν θες να δεις την πραγματική σου σύνδεση με το σύμπαν, μάλλον θα χρειαστεί να βρεις acid. Πως η θετική σκέψη έχει νόημα μόνο όταν είναι καλά αγκιστρωμένη στο άρμα της λογικής και δεν φτάνει να γίνεται τοξική. 

Όσο για τη Γ. είμαι σίγουρη πως είναι περισσότερο δοσμένη στη μαγεία της γήινης ορθολογικής πεποίθησης, πως δεν χάνει κάτι κανείς δοκιμάζοντας να παίξει με τις πιθανότητες ένα βίντεο στο TikTok να καταφέρει να της βρει 50 ευρώ και ένα μήνυμα από την πρώην. Μετά σίγουρα θα μαγειρέψει το δείπνο της και θα δουλέψει για το διδακτορικό της. 

@skzzolno i don’t know why it works but… everything works out for us #luckygirlsyndrome #luckygirl #luckygirlsyndrom #manifestation #affirmationsoftheday #affirmations #collegelifehack #lifehack #college #collegegirls ♬ original sound – skzzolno