Ένα στα τρία άτομα στην Ελλάδα πάσχει από κατάθλιψη. Το 12% του πληθυσμού εμφάνισε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που έχει μετρηθεί από επιδημιολογικές μελέτες πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «COMET-G» του ΑΠΘ και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας που παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, το 16% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή αλλά μόλις το 7% έως 28% απ’ αυτούς -ανάλογα με την χώρα- λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία. Ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσει κατάθλιψη είναι οι έφηβοι.
Πως όμως αντιμετωπίζεις ένα άτομο του περιβάλλοντός σου που έχει κατάθλιψη; Τι πρέπει να πεις; Υπάρχει σωστό και λάθος;
Είναι η ώρα να μιλήσουμε
Δεν είναι πάντα εύκολο σε κάποιον να μιλήσει για την κατάθλιψη. Μερικές φορές, μάλιστα, το άτομο που πάσχει, δεν ξέρει τι του συμβαίνει και το πιάνει απελπισία. Ο Stephen Buckley, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ψυχική Υγεία Mind, αναφέρει: «Μερικές φορές δεν χρειάζεται να αναφέρετε κάτι για την ψυχική υγεία για να μάθετε πώς τα πάει – μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να τους στείλετε μήνυμα για να τον ενημερώσετε ότι τον σκέφτεστε, να τον προσκαλέσετε για καφέ ή δείπνο ή να πάτε για μια βόλτα».
Η ερώτηση που μπορούμε όλοι να κάνουμε
Καθώς παλαιότερα δεν μιλούσαμε πολύ ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το σωστό να πουν. Όμως ποια είναι η ερώτηση που μπορούμε όλοι να κάνουμε; «Πως είσαι;» «Πως αισθάνεσαι;».
Διάβασε τη συνέχεια στο The Notebook.