Χειραγωγούν. Ελέγχουν. Κριτικάρουν. Δεν σας αφήνουν να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε. Σας ασκούν συναισθηματικούς εκβιασμούς. Θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι δυσλειτουργικά χωρίς να αναλογιστούν το λόγο. Τι ζητούν από τα παιδιά τους; Να τους κάνουν περήφανους. Σταματήστε να θέλετε να τους ευχαριστείτε. Είναι προβληματικό. Το να ζείτε τη ζωή σας σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους των άλλων σας κάνει δυστυχισμένους και ανικανοποίητους. Πολλοί αναγνώστες από την κοινότητα του BuzzFeed μοιράστηκαν ακόμη πιο κοινές γονικές τακτικές που είναι προβληματικές. Γιατί φοβούμαστε να μιλήσουμε για την τοξική γονεϊκότητα;
1. Αντλούν αυτοεπιβεβαίωση μέσα από το παιδί
Χρησιμοποιούν το παιδί ως σταθερή πηγή επικύρωσης και like στα social media. Δεν μιλάμε για μια απλή χαριτωμένη φωτογραφία. Μιλάμε για εμμονή.
2. Εθίζουν το παιδί στην κουλτούρα της συναλλαγής
Για παράδειγμα θα τους δεις να δωροδοκούν το παιδί τους για να κάνει δουλειές στο σπίτι.
3. Τους τρομάζουν για το μέλλον τους
Λένε συνεχώς στα παιδιά ότι «η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη», και «απλώς περίμενε «μέχρι να ενηλικιωθείς».
4. Βρίσκουν δικαιολογίες για τα αγόρια
Λένε στα κορίτσια ότι πρέπει να έχουν υπομονή και κατανόηση γιατί «τα αγόρια είναι ανώριμα». Είναι τόσο λάθος. Κυρίως,οι μητέρες τους.
5. Πιέζουν πολύ. Πάρα πολύ
Δεν σέβονται τα όρια εάν το παιδί τους λέει ότι δεν αισθάνεται άνετα να κάνει κάτι. Τα όρια θα σας βοηθήσουν να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες για το πως οι άλλοι μπορούν να σας συμπεριφέρονται.
6. Δεν παίρνουν το παιδί τους στα σοβαρά
Γελούν με το παιδί τους όταν προσπαθεί να είναι σοβαρό ή να τους πει κάτι σοβαρά. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά δεν θέλουν να σου πουν κάτι από φόβο μήπως τα κοροϊδέψουν ή τα φέρουν σε αμηχανία.
7. Αναστατώνονται αν οι βαθμοί δεν είναι τέλειοι ή σχεδόν τέλειοι
Είναι εξουθενωτικό να προσπαθείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους και να τους ικανοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο.
8. Μόνο επικρίνουν, δεν προτείνουν
Κάνουν κριτική στα παιδιά τους χωρίς να τους λένε πώς θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα.
9. Είναι παρεμβατικοί
Πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.Δίνοντας τη λύση πριν ακόμα το πρόβλημα προλάβει να παρουσιαστεί, μεγαλώνουμε παιδιά με μειωμένα συναισθηματικά και κοινωνικά αντανακλαστικά.
10. Δεν αφήνουν το παιδί να αναπτύξει πρωτοβουλίες
Είναι υπερβολικά υπερπροστατευτικοί.Έτσι, περιορίζουν όλες τις ευκαιρίες ανεξαρτητοποίησης. Δεν θα μεγαλώσουν ολοκληρωμένους ενήλικες. Αλλά, εξαρτώμενους.