Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί να αναφέρει το σεξ και να χρησιμοποιήσει την ετικέτα «sex positivity»: εφαρμογές κοινωνικών μέσων, διασημότητες και «αφεντικά κοριτσιών», μάρκες που πωλούν προϊόντα για την σεξουαλική ικανοποίηση. Αλλά όταν εφαρμόζεται σε μια τέτοια ποικιλία πλαισίων, η ιδέα της σεξουαλικής θετικότητας φαίνεται να χάνει σχεδόν το νόημά της – ή τουλάχιστον, ο ορισμός της έγινε αόριστος και θολός.
Ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις και οι επωνυμίες χρησιμοποιούν ελεύθερα όρους όπως “συμπεριληπτικότητα” και “ισότητα” για να απευθυνθούν σε ηθικά ευσυνείδητους καταναλωτές, “το ίδιο συμβαίνει και με άτομα, διασημότητες, οργανώσεις ή εταιρείες που λένε ότι υιοθετούν τον όρο sex positivity.
Αλλά πολύ περισσότερο από το αμείωτο γυμνό, τα θορυβώδη τρίο και τα συχνά τεστ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, το κίνημα της θετικής σεξουαλικότητας είναι ένας τρόπος ύπαρξης που αντικαθιστά την ντροπή με την ευχαρίστηση και την κριτική με την ελευθερία. Το θετικό σεξουαλικό κίνημα είναι ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό κίνημα που επιδιώκει να αλλάξει τις πολιτιστικές συμπεριφορές και τους κανόνες γύρω από τη σεξουαλικότητα, προωθώντας την αναγνώριση της σεξουαλικότητας ως φυσικού και υγιούς μέρους της ανθρώπινης εμπειρίας και τονίζοντας τη σημασία της συναίνεσης.
Το sex positivity είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν χώρο για να ενσαρκώσουν, να εξερευνήσουν και να μάθουν για τη σεξουαλικότητα και το φύλο τους χωρίς κρίση ή ντροπή. Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, όταν δεν υπάρχει ενιαίος, συμφωνημένος ορισμός για τη θετικότητα του σεξ; Ενώ οι εκπαιδευτές σεξ, οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι στο σεξ και οι διευθυντές πορνογραφίας τείνουν όλοι να συμφωνούν ότι η φιλελεύθερη χρήση του όρου δείχνει τόσο να εκμεταλλεύονται ένα σύνθημα όσο και μια πραγματική ανάγκη για υιοθέτησή του, με βάση το πλαίσιο, όλοι έχουν ελαφρώς διαφορετικές ερμηνείες για το τι σημαίνει και από πού προήλθε. Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, η σεξουαλικότητα περιλαμβάνει τα πάντα, από αντιρατσιστικό έως ανδρικό γυμνό στις ταινίες.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, εκείνοι που μιλούν για τη θετική σεξουαλικότητα σημειώνουν ότι στον πυρήνα του, ο όρος αφορά το άνοιγμα σε μια ποικιλία σεξουαλικών προσανατολισμών, ενδιαφερόντων (ή έλλειψης αυτών), ταυτοτήτων και εκφράσεων. Διαπιστώνουν ότι ο όρος έχει εξελιχθεί για να γίνει και πιο δημοφιλής και πιο περίπλοκος με την πάροδο του χρόνου και ότι η επιρροή του εκτείνεται πολύ πέρα από τη σφαίρα της σεξουαλικότητας στην κοινωνία γενικότερα.
Η σεξουαλικότητα- ως όρος στη δημόσια σφαίρα- έχει περάσει από διάφορες ανάπαυλες και αναζωπυρώσεις, με μια αναβίωση να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, και μια άλλη να συμβαίνει πολύ πιο πρόσφατα, την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, μια παγκόσμια αλλαγή στη στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα μπορεί να εντοπιστεί από το 2002, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε τον ορισμό της σεξουαλικής υγείας για να συμπεριλάβει την ευχαρίστηση, την ασφάλεια, την έλλειψη εξαναγκασμού και την ελευθερία από τη βία και τις διακρίσεις – μια προσέγγιση που αναγνώρισε τις θετικές πτυχές του φύλου, σε αντίθεση με την εστίαση στους κινδύνους.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές αξίες όσον αφορά τη σεμνότητα και την επικοινωνία, οπότε μιλώντας ειλικρινά για το σεξ με μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα η πιο θετική για το φύλο προσέγγιση, αν αυτό δεν αναγνωρίζει τη ζώνη άνεσής τους.
Η θετικότητα του σεξ “σημαίνει ότι το σώμα σας είναι δικό σας” κι ότι “όλες οι σεξουαλικές ταυτότητες και τα σώματα μπορούν να εμπλακούν στο σεξ”.
Η Erika Lust, indie δημιουργός ερωτικών ταινιών, υποστηρίζει ότι η θετική προσέγγιση της σεξουαλικότητας στο πλαίσιο του πορνό σημαίνει “δημιουργία ταινιών που είναι διαφορετικές και αντιπροσωπευτικές όλων των φύλων και φυλών και εξυπηρετούν ένα ποικίλο σύνολο σεξουαλικών φαντασιώσεων και βίτσιων”. Αυτό σημαίνει επέκταση πολύ πέρα από τις ταινίες που τελειώνουν με την ανδρική εκσπερμάτωση. “Παρά την αρνητική για το σεξ κουλτούρα στην οποία ζούμε ακόμα και τη γενική έλλειψη καλής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, βλέπω ότι το σεξ και το πορνό γίνονται σταδιακά λιγότερο ταμπού στην κοινωνία”, λέει η Lust.
Ένα στοιχείο της σεξουαλικής θετικότητας είναι η πρακτική του να αγαπάς τον εαυτό σου ολιστικά: σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη θετικότητα του σώματος, η οποία έχει να κάνει με τον εορτασμό των μοναδικών χαρακτηριστικών του σώματός σας και όχι με την προσδοκία της κοινωνίας για την εμφάνιση και την ικανότητα του σώματος.
Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να εμπλακείτε στο σεξ και να εκφράσετε τη σεξουαλικότητά σας, εφόσον εμπλέκεται η συγκατάθεση, η ενδυνάμωση και ο σεβασμός. Η θετικότητα του σεξ γιορτάζει υγιείς σεξουαλικές σχέσεις, διαφορετικές ταυτότητες και σεξουαλικές εκφράσεις αυτονομία και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να καθορίζουν και να ελέγχουν τη σεξουαλική τους ζωή. Εδραιωμένη στην ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση, την αποδόμηση των προτύπων φύλου και την προώθηση της θετικότητας του σώματος και της αυτο-αγάπης, η σεξουαλική θετικότητα καλλιεργεί ασφαλείς χώρους όπου η σωματική αυτονομία είναι υψίστης σημασίας.
Με ειλικρίνεια και μια μη επικριτική προσέγγιση, η σεξουαλικότητα αγκαλιάζει την ποικιλομορφία της σεξουαλικής έκφρασης. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με ασφάλεια σε ορισμένες χώρες. Μια κουλτούρα θετική για το σεξ μπορεί να ανυψώσει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και να υποστηρίξει όλους στην εξερεύνηση της ταυτότητας και των σεξουαλικοτήτων τους χωρίς ντροπή.
Η θετικότητα του σεξ περιλαμβάνει να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο και το χώρο για να εκπληρώσει τις σεξουαλικές σας επιθυμίες και να σεβαστείτε αυτό που δίνει στους άλλους ανθρώπους ευχαρίστηση.