Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί, κατά πόσο ζούμε σε μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για τους ανθρώπους της. Η αλήθεια είναι ότι και σε αυτό, όπως και στα περισσότερα ερωτήματα, η απάντηση κρύβεται στην πλευρά από την οποία επιλέγεις να το δεις. Είναι γεγονός ότι οι ευκαιρίες που μπορεί να έχει κάποιος που δεν έχει χρήματα ή ισχυρό κοινωνικό κύκλο, σίγουρα δεν είναι ίδιες με κάποιον που έχει οικονομική άνεση και γνωριμίες. Έτσι, γρήγορα και απλά έχουμε τις περίφημη κοινωνική ανισότητα.
Για παράδειγμα και πιο συγκεκριμένα, έντονη κοινωνική ανισότητα δημιουργείται σήμερα όταν μία μερίδα ανθρώπων έχει πρόσβαση σε τεχνολογικές γνώσεις που οι υπόλοιποι δεν έχουν.
Η τεχνολογία έχει καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με τους αγαπημένους μας που είναι μακριά. Έχει καταφέρει να μας δίνει βήμα να εκφραζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μας δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες και μας βοηθάει να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Δεν κοιτά τα λεφτά και το network που μπορεί να έχει κάποιος.
Πλέον με τις σωστές υποδομές, η τεχνολογία, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Δεν μιλάμε πια για κάτι στο οποίο έχουν πρόσβαση οι λίγοι όπως μπορεί να γινόταν παλιά.
Πραγματικά, γίνονται πολλές προσπάθειες έτσι ώστε όσοι ακόμα δεν έχουν πρόσβαση, να μπορέσουν να αποκτήσουν και όσοι δεν ξέρουν τα βασικά, να μπορέσουν να εκπαιδευτούν.
Ο πρόεδρος της Google, Eric Schmidt πριν μερικά χρόνια είχε πει ότι “η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους, όπως είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή στον ηλεκτρισμό”. Τότε μας ακουγόταν απίθανο όμως πλέον είναι πραγματικότητα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταφέρει να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Δες το πρακτικά. Ένας με ένα κινητό των 100€ μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από κάποιον με ένα κινητό των 1000€. Το θέμα δεν είναι η τιμή του, αλλά ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσει. Αν μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί πλέον να κάνει τα πάντα.
Το κλασικό μότο που λένε πολλοί για να δείξουν πώς έχει εξελιχθεί η τεχνολογία είναι ότι “στις τσέπες μας έχουμε πιο δυνατούς υπολογιστές από τον υπολογιστή που εκτόξευσε τον πύραυλο που πήγε στη Σελήνη την δεκαετία του ’60”.
Δεν σου λέω ότι με το smartphone σου θα εκτοξεύσεις πύραυλο. Μπορείς να κάνεις όμως, πολλά και διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν τα γνώριζες ή δεν έχεις κάποιον να σου τα δείξει.
Η COSMOTE δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο, μέσα από μία βιωματική άσκηση, μας δείχνει τις κοινωνικές και τεχνολογικές ανισότητες που μπορεί να έχουν οι Έλληνες στην πρόσβασή στα ψηφιακά μέσα. H βιωματική άσκηση αυτή, χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, ως εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών διαφορών, αξιοποιείται και στην Ελλάδα, για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα: με την τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Βλέποντας τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής (“privilege walk”, ονομάζεται σε περίπτωση που θες να μάθεις περισσότερα), μπορείς να δεις πρακτικά το πρόβλημα που υπάρχει και την ανάγκη για ρεαλιστικές δράσεις και λύσεις.
Οι συμμετέχοντες είναι από διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα, οπότε μέσα από αυτό, έχεις μία γενική εικόνα για το πόσο οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Φυσικό επακόλουθο είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν. Αυτό με τα χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα χάσμα.
Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι βασικό κομμάτι της λύσης έτσι ώστε να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό. Κάποιος που δεν έχει τα απαραίτητα τεχνολογικά skills, ή δεν ξέρει τα βασικά του internet για παράδειγμα, πλέον θα μπορεί να μάθει, πολύ πιο εύκολα με μερικά κλικ ό,τι χρειάζεται.
Η δημιουργία ψηφιακών εργαλείων και εκπαιδευτικών μέσων είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο η COSMOTE έχει επενδύσει, με σκοπό να βοηθήσει τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν πιο εύκολα στην νέα εποχή και να μην μείνει κανείς πίσω.
Τέλος, ενέργειες και προγράμματα για την εκπαίδευση στην χρήση των ψηφιακών μέσων από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμα μία λύση για να μη μείνει κανείς πίσω.
Με την σωστή εκπαίδευση στις δυνατότητες που μπορεί να σου προσφέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητα σου, έχεις βάλει τις σωστές βάσεις. Τώρα το τι θα κάνεις στη συνέχεια είναι στο χέρι σου. Αν έχεις όμως τις σωστές βάσεις, το να πας ένα βήμα παραπέρα είναι πιο εύκολο από το να ξεκινήσεις από το μηδέν.
Στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία το τι έχεις και τι ξέρεις, αλλά ο τρόπος και ο λόγος που θα χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις αυτές για να σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα σου. Πλέον όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό.