Βιβλία και φαγητό μαζί ; Ναι, αλλά σου αρέσει το διάβασμα, να χάνεσαι στις σελίδες ενός βιβλίου. Όσο ίσως σου αρέσει και το φαγητό, να δοκιμάζεις νέα πράγματα, να νιώθεις κύματα χαράς σε κάθε μπουκιά. Αν σε φέρει ο δρόμος από το Λονδίνο (δεν είναι δα και τόσο μακριά) τότε υπάρχει ακριβώς το spot που θα ικανοποιήσει, ταυτόχρονα, και τα 2 σου πάθη. Ένα βιβλιοπωλείο – εστιατόριο!

Books for Cooks. Ιδού το όνομα της επιχείρησης. Ταιριαστό, συνοπτικό και ξεκάθαρο, το δίχως άλλο. Σε βάζει απευθείας στο πνεύμα του τι να περιμένεις. Είναι κατά βάση ένα μαγαζί που πουλάει αποκλειστικά βιβλία μαγειρικής. Με την μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως, πως ό,τι διαβάζει το ζει κιόλας…

Εξηγούμαστε: Ο ιδιοκτήτης και σεφ Έρικ Τρέιγ διαλέγει, 4 ημέρες εβδομαδιαίως, μια συνταγή από τα χιλιάδες βιβλία στα ράφια και μαζί με το team του, την μετουσιώνουν σε ύλη (κοινώς: μαγειρεύουν) στο πίσω μέρος του μαγαζιού, όπου βρίσκεται μια κουζίνα μικρή μεν, με τα όλα της δε.

Αν σ’ αρέσει η μάσα και τα βιβλία, σου βρήκαμε το κατάλληλο μαγαζί για να τα συνδυάσεις
Books for Cooks: Και βιβλία και φαγητάρες!

Ένα μαγαζί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, με βιβλία για… φάγωμα

Όλα αυτά υπό τη μορφή ενός στάνταρ μενού και με μάξιμουμ αποδέκτες, 40 πελάτες. Εδώ ο πρωταγωνιστής είναι το φαγητό (και τα βιβλία). Δεν είναι δηλαδή ένα κλασικό ρεστοράν, που θα πάρεις και κρασί, μεταλλικό νερό ή αναψυκτικό. Δεν είναι ένα ρεστόραν του στιλ «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Αυτά σερβίρει, αυτά υπάρχουν. Αν δεν καλύπτεσαι, σόρι, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα μαγαζιά εκεί έξω που θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Είναι μια τίμια προσέγγιση, άλλο αν δεν αρέσει σε κάποιους.

Υπάρχει επίσης διαφοροποίηση ανάλογα την ημέρα. Τις Τρίτες σερβίρουν vegetarian μενού και τις Παρασκευές, ψάρι. Τις υπόλοιπες 2 μέρες της εβδομάδας που μαγειρεύουν στο Books for Cooks δεν έχουν περιορισμούς, οπότε διαλέγουν από ωκεανό πιθανών επιλογών.

Αν σε φέρει ο δρόμος στο Λονδίνο, ψάξε να το βρεις το μαγαζί, στο πάντα στιλάτο και cool Νότινγκ Χιλ βρίσκεται. Θα χαρείς ένα τικ παραπάνω να μάθεις μάλιστα πως είναι και αρκετά οικονομικό όχι μόνο σε αγγλικό level αλλά και σε ελληνικό. Στις 7 λίρες (κοντά 8,5 ευρώ) τιμολογείται το πιάτο. Να πούμε επίσης πως διοργανώνουν και σεμινάρια μαγειρικής για όποιον ενδιαφέρεται.

Αυτό κι αν είναι μια ωραία εμπειρία δηλαδή. Να πας σε ένα.. βιβλιοπωλείο (οκ, για την οικονομία της ιστορίας θα το λέμε έτσι εφεξής), και να κάνεις ένα σεμινάριο σε μια περίεργη (;), ασυνήθιστη (ίσως), πρωτότυπη τέλος πάντων, συνταγή, από κάποιο μη συνηθισμένο και best seller τις περισσότερες φορές, βιβλίο συνταγών, από οπουδήποτε μπορεί να φανταστείς στον κόσμο, και μετά να φας αυτό που έφτιαξες, μαζί με άλλους περίεργους τύπους από οποιαδήποτε απίθανη μεριά του κόσμου (ή γειτονιά του Λονδίνου, δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά αν το καλοσκεφτείς) και μετά μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο με την συνταγή, ή κάποιο άλλο, ή πολλά άλλα.

Θα μπορούσε άραγε κάποιος επιχειρηματίας να δοκιμάσει κάτι ανάλογο στα μέρη μας; Στα μάτια μας μοιάζει μια πολύ έξυπνη ιδέα, εμείς πάντως στάνταρ θα γινόμασταν πελάτες. Όπως κάθε… βιβλιοφάγος εκεί έξω!

Τσέκαρε στο Instagram το βίντεο του Books for Cooks (και άντε μετά να μην «ψηθείς» να πας για βιβλία και μάσες!)