Κάθε φορά που το καλοκαίρι έρχεται, φέρνει μαζί του και το άγχος της παραλίας, κυρίως για τις γυναίκες. «Έχω κυτταρίτιδα, δεν βγαίνω ακόμα», «θέλω να χάσω επιπλέον 2-3 κιλάκια και μετά θα ακολουθήσω για μπάνιο» είναι φράσεις που ακούμε συχνά πυκνά από τον περίγυρό μας ή τις είχαμε αναφέρει κι εμείς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κυρίως τότε που βρισκόμασταν στην ηλικία που παίρναμε πολύ στα σοβαρά τι θα πουν οι άλλοι για την εικόνα μας. Τώρα απλά αδιαφορούμε. 

Στη ζωή του ένας άνθρωπος ενδέχεται να ζήσει συνολικά 75 καλοκαίρια και, μαντέψτε, οι περισσότεροι έχουμε ήδη ζήσει τα 35, άρα απομένουν άλλα 40. Μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι. Και η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη ζούμε με περιορισμούς και ανασφάλειες. Μια φορά ερχόμαστε.

Γιατί όμως τα λέμε αυτά; Γιατί σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Forbes, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες, η Gen Z (δηλαδή 1996-2012) κατακλύζεται από άγχος όταν το καλοκαίρι πλησιάζει. Ειδικότερα, το 51% των ατόμων αγχώνονται να μπουν σε φόρμα και να χάσουν βάρος και ξεκινούν γυμναστική όπως-όπως, ενώ το 37% αγχώνεται να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό σώμα για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η κοινωνική πίεση για την εμφάνιση στην παραλία δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Και έτσι, ακολουθούν οι millennials (1980-1996) με 42%, και στη συνέχεια οι Gen X με ποσοστό 35%. Τη λίστα κλείνουν οι baby boomers με ποσοστό 23%. Όσον αφορά τα φύλα, προφανώς το ποσοστό στις γυναίκες είναι πιο υψηλό, με το 42% να αγχώνεται να χάσει βάρος, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες είναι στο 31%.

Όλο αυτό το άγχος της παραλίας πηγάζει προφανώς από τα μη ρεαλιστικά στερεότυπα ομορφιάς, τα οποία παρελαύνουν στα social media. Όπως εξηγεί και η Olivia Verhulst, ψυχοθεραπεύτρια που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τα τοξικά μηνύματα για το σώμα είναι ανεξέλεγκτα το καλοκαίρι. Εξού και η Gen Z κατέχει το υψηλότερο ποσοστό, καθώς η ζωή της όλη είναι περικυκλωμένη από τα κοινωνικά δίκτυα. Άλλωστε, σύμφωνα και με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ένας βασικός λόγος για το άγχος τους το καλοκαίρι, είναι η κριτική που μπορεί να τους ασκήσει κάποιος για το σώμα τους. 

Να συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι; Το καλοκαίρι είναι στιγμές, είναι διασκέδαση. Ναι; Ο καθένας θα πει το μακρύ του και το κοντό, αλλά διάολε, είναι τόσο σημαντικό που μπορούμε να απολαύσουμε αυτές τις στιγμές. Δεν είναι δεδομένες.