Τι είναι καλύτερο από το Σαββατοκύριακο; Το Παρασκευοσαββατοκύριακο, απάντησες; Πέρα από το ότι είσαι μερακλής (και μπράβο σου), εναρμονίζεσαι και με τις διεθνείς καινοτομίες, αλήθεια, ναι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το «πείραμα» του μοντέλου της 4ήμερης εργασίας διεξάγεται στη μεγαλύτερη ever κλίμακα παγκοσμίως μέχρι στιγμής. Και Θεία Χάρις, για φαντάσου, πάει καλά, αποδίδει.
Σε αριθμούς αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο δουλειά 6,6 ωρών την ημέρα για να φτάσουμε στις 31,6 την εβδομάδα. Χωρίς μείωση χρημάτων, έτσι; Να το τονίσουμε αυτό, γιατί σε ακούσαμε νοερά να το ρωτάς. Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες στο τεστ εταιρίες έδωσαν στους εργαζομένους τους ένα επιπλέον ρεπό την εβδομάδα, είτε στάνταρ είτε κυλιόμενο. Αυτό αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το να βρίσκονται σε καθεστώς stand by.
Και πάμε και στα ευχάριστα. Η έρευνα έδειξε πως από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν στην πιλοτική δοκιμαστική περίοδο διάρκειας 6 μηνών το 2022, οι 54 (το 89% δηλαδή) συνεχίζουν στο ίδιο πλαίσιο. Μάλιστα οι 31 εξ αυτών (51%) έχουν ήδη μετατρέψει σε μόνιμη την αλλαγή.
Τα περισσότερα σημαντικά ποσοστά είναι στο «συν». Το 96% των εργαζομένων είπε πως η προσωπική του ζωή βελτιώθηκε και το 86% πως νιώθει καλύτερο στη δουλειά του. Αλλά ΟΚ, αυτό είναι αναμενόμενο. Μια μέρα λιγότερο δουλειά και να μην λες «ευχαριστώ»; Αυτό θα ‘ταν αγενές πέρα από άκρως ανησυχητικό για το τι «μέρους του λόγου είσαι».
Και τα αφεντικά όμως, για δες, καλά τα βλέπουν τα πράγματα. Συγκεκριμένα, το 55% των CEO και των project managers των εν λόγω εταιρειών δήλωσε ικανοποιημένο με το νέο μοντέλο εργασίας, ενώ κοντά στους μισούς εξ αυτών (είπαν) πως η εργατικότητα και η παραγωγικότητα του προσωπικού αυξήθηκαν.
Σαρωτική αποδείχτηκε η θετική επίδραση στην κλίμακα μέτρησης της ευζωίας του προσωπικού, ενώ καταγράφηκε και μείωση των παραιτήσεων με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων, πιο καταρτισμένων στο αντικείμενο και άρα περιζήτητων στην αγορά, εργαζομένων.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν πραγματικές και μακροχρόνιες βελτιώσεις. Στη σωματική και πνευματική υγεία, στην ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και στο επαγγελματικό κομμάτι», εξήγησε ο υπεύθυνος για την έρευνα καθηγητής κοινωνιολογίας.
Και άλλες έρευνες, από άλλους φορείς, στο ίδιο βασικό πόρισμα κατέληξαν. Τουτέστιν, πως με το 4ήμερο τα πράγματα τσουλάνε, γενικώς και ειδικώς, καλύτερα. Αν και εμμένουν στο ότι το δείγμα είναι μικρό και βραχύβιο για ασφαλή συμπεράσματα.
Η 4ήμερη εργασία και η… Ελλάδα
Αυτό ήταν δηλαδή; Το 4ήμερο νίκησε; Not so fast. Υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές. Υψηλά ιστάμενος της Συνομοσπονδίας των Βρετανών βιομήχανων δήλωσε πως το μοντέλο δεν μπορεί να είναι λύση για όλους και για τα πάντα και πως το βρίσκει απίθανο να γίνει κανόνας στην αγορά.
«Εάν οι επιχειρήσεις έχουν το μπάτζετ για να προσθέσουν στην προσφορά τους στους εργαζομένους, τότε θα εξετάσουν το σχετικό πλεονέκτημα της μείωσης των ωρών εργασίας σε σύγκριση με την αύξηση των αποδοχών, των συντάξεων ή της γονικής άδειας μετ’ αποδοχών, καθώς και την καλύτερη υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας», το έθεσε.
Αυτό που λέει, με βρετανικό τρόπο, πλάγια δηλαδή, είναι πως «άμα μου θέλετε 4ήμερο θα έχετε και λιγότερα προνόμια ως εργαζόμενοι». Είναι απλά μια φωνή από το παρελθόν που δεν κατανοεί πως ο κόσμος αλλάζει ή λέει την ωμή αλήθεια;
Η κυβέρνηση της Σκωτίας πάντως ξεκίνησε να το δοκιμάζει σε ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου της. Επίσης χώρες όπως η Σουηδία, η Ισλανδία και το Βέλγιο έχουν εδώ και καιρό υιοθετήσει πιλοτικά διαφορετικές εκδοχές της τετραήμερης εργασίας προκειμένου να αξιολογήσουν τη μετέπειτα πλήρη υιοθέτησή της.
Και στην Ελλάδα; Έχουμε ωραίο καιρό, έχουμε θάλασσα, όταν είχαμε πολιτισμό οι άλλοι ανεβαίναν για βελανίδια, γιατί είστε άπληστοι;