Ας ξεκινήσουμε με τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο: Ένας χωρισμός δεν είναι εύκολος. Ακόμα κι αν τον θέλεις πολύ, ακόμα κι αν απόφαση ώριμης σκέψης, πάλι έχεις ένα μικρό αίσθημα θρήνου. Της απώλειας ενός ανθρώπου που είχες στην καθημερινότητά σου και έζησες μαζί του καλές και κακές στιγμές. Το δεύτερο: Αν δεν περίμενες τον χωρισμό και δεν τον ήθελες, τότε είναι ένα από τα πιο τρανταχτά χαστούκια στη ζωή. Το τρίτο: Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να χωρίσεις, υπάρχει όμως ο χείριστος. Αυτός δηλαδή που δεν εύχεσαι ούτε στον χειρότερο εχθρό σου.

Κι αυτός είναι το μήνυμα κύριες και κύριοι. Το μή-νυ-μα. Αυτός ο απρόσωπος τρόπος (για να μην γράψω τίποτε άλλο) που είναι χειρότερος και από το άκουσμα των τριών λέξεων «θέλω να χωρίσουμε» ή ακόμα χειρότερα «θέλω να μιλήσουμε». Που οριακά σε πιάνει οργή όχι γιατί χώρισες, αλλά για τον τρόπο που χώρισες. Κι αν μιλάμε για μία σχέση που κράτησε δυό-τρεις μήνες ή για πιο περιστασιακή ακόμα, να το καταλάβεις κάπως. Δυσκολοχώνευτο πάλι, αλλά δίνεις τόπο στην οργή. Αν όμως πρόκειται για μία σχέση χρόνων, τότε πέφτει πιο βαρύ και από ένα πιάτο φασολάδα. Κι αυτός ο τρόπος χωρισμού πρέπει να διώκεται ποινικά. 

Λαμβάνεις λοιπόν αυτό το μήνυμα, ξαφνικό και απρόσμενο, χωρίς εξήγηση κιόλας, και σε λούζει κρύος ιδρώτας. Και τι πρέπει να κάνεις; Τι να απαντήσεις; Ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις; Κανείς δεν έχει βρει τις σωστές απαντήσεις στα τρία αυτά ερωτήματα. Το ζήτημα είναι γιατί συμβαίνει. Γιατί συνεχίζουν κάποιοι και χωρίζουν με μήνυμα.

Αξίζει να αναφερθει πως σύμφωνα με έρευνα -από το παρελθόν- της εταιρείας SimpleTexting, το 2018 το 57% χώρισε κάποιον μέσω μηνύματος ενώ ότι το 69% έχει λάβει μήνυμα χωρισμού. Υψηλά ποσοστά που πλέον θα έχουν αυξηθεί. Ο λόγος που συμβαίνει είναι προφανώς γιατί αυτός που θέλει να χωρίσει δεν έχει το κουράγιο να το κάνει κιόλας. Αποφεύγει στην ουσία όλους τους μελοδραματισμούς. Όπως είχε αναφέρει και ο Τζόναθαν Μπένετ, ειδικός σύμβουλος σχέσεων στο «Double Trust Dating»: «Οι άνθρωποι συνήθιζαν να γνωρίζουν άτομα από τον κοινωνικό κύκλο τους που είχε ως συνέπεια να αποφεύγουν τις κακές συμπεριφορές – όπως για παράδειγμα να χωρίζουν μέσω μηνυμάτων. Εξάλλου, κανείς δεν ήθελε να είναι γνωστός στην παρέα του ως ‘αυτός που χώρισε με μήνυμα’. Αλλά δεδομένου της απρόσωπης φύσης των σχέσεων σήμερα είναι απίθανο να έχει κοινωνικές επιπτώσεις κάποιος αν χωρίσει μέσω μηνύματος. Για αυτό, και οι περισσότεροι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο και χωρίζουν με ένα μήνυμα».

Αν πάντως κάποιος σε χωρίσει με μήνυμα, μην κάνεις καν τον κόπο να του αλλάξεις γνώμη. Ένας άνθρωπος φαίνεται στον χωρισμό, λένε. Κι αυτό τον άνθρωπο δεν τον θες. Θέλεις εκείνον που θα σου επικοινωνήσει όσα νιώθει και θα εκτιμήσει όσα ζήσατε. ΥΓ: Αυτός που φεύγει έτσι, σου κάνει δώρο που εκείνη την στιγμή δεν το φαντάζεσαι καν, αλλά στο μέλλον θα το καταλάβεις.