Ένας CEO που προσπαθεί να «βάλει στη θέση τους» τους «αλαζόνες» εργαζομένους, προκειμένου να «εξυγιάνει» τον εργασιακό τομέα, πράγμα που θα πάει την οικονομία μπροστά. Ο λόγος για τον κτηματομεσίτη Τιμ Γκάρνερ, που είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αυστραλίας. Σε σύνοδο κορυφής για τα ακίνητα της Australian Financial Review, οι δηλώσεις του υπήρξαν κυνικές, προκάλεσαν αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις παγκοσμίως. Λέει πως οι περισσότερες απολύσεις και η υψηλότερη ανεργία είναι οι κατάλληλοι μέθοδοι προκειμένου να εξοντωθεί η αλαζονεία των εργαζομένων.

«Νομίζω ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να δουλεύουν τόσο πολύ μέσα στην πανδημία της Covid19 και αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγικότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι πληρώνονται πολλά για το όσο (λίγο) δουλεύουν. Οπότε πρέπει να δούμε την ανεργία να αυξάνεται. Πρέπει η ανεργία να αυξηθεί κατά 40-50% κατά την άποψη μου. Πρέπει να δούμε την οικονομία να πονέσει. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι δουλεύουν για τον εργοδότη τους και όχι το αντίθετο.

Υπάρχει μια συστημική αλλαγή που οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι οι εργοδότες είναι υπερβολικά τυχεροί που τους έχουν, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να εξοντώσουμε αυτή την νοοτροπία και αυτό θα έρθει με το να βλάψουμε την οικονομία, κάτι που επιδιώκεται να γίνει παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία για να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε λιγότερη αλαζονεία στην αγορά εργασίας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και θα δημιουργήσει την ισσοροπία που αναμένουμε να δούμε».

Το βίντεο με τις τοποθετήσεις του έγινε viral, ξεπερνώντας τα 23 εκατομμύρια προβολές και έλαβε έντονες επικρίσεις στο διαδίκτυο. «Σταματήστε να αποκαλείτε αυτούς τους ανθρώπους δημιουργούς θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν για να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Υπάρχουν για να δημιουργούν κέρδος» σχολιάζει ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter) και ένας άλλος γράφει «Είπε 40-50% ποσοστό ανεργίας; Βάζω στοίχημα ότι στους ανθρώπους αρέσει να δουλεύουν για αυτόν».

Το σημερινό ποσοστό ανεργίας της Αυστραλίας που είναι 3,7% θα πρέπει να αυξηθεί σύμφωνα με τον Τιμ Γκάρνερ κατά 40-50% για να μειωθεί η «αλαζονεία στην αγορά εργασίας». Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους. Τα σχόλια του επιχειρηματία έχουν καταδικαστεί από Αυστραλούς βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Στη χώρα μας βέβαια, ισχύει ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται λίγο για το πολύ που δουλεύουν, επομένως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει να δουλεύουν νόμιμα περισσότερο μπας και καταφέρουν (-ούμε) να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Νομιμοποιείται η εργασία σε δεύτερο εργοδότη

Στην χώρα μας, όπου η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθε στο 11,2%, κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα εισάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την επί της Αρχής συζήτησής του.

Το εργασιακό νομοσχέδιο πρόκειται να νομιμοποιήσει την εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη βάσει του ΠΔ 27.6/ 1932, καθιστώντας παράνομη την εργασία σε δεύτερο εργοδότη. Σήμερα απαγορεύεται να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα δύο δουλειές. Επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα επιτρέπεται πλέον η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης του, που είναι οι 11 ώρες/24ωρο (Π.Δ. 88/1999).

Παράλληλα, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει την έννοια της δοκιμαστικής περιόδου κατά την οποία ο εργαζόμενος δοκιμάζει τη σχέση του με τον εργοδότη. Η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 6 μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας, όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Σε περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος, αυτή η σχέση θα λύεται αυτοδικαίως.