Tο πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Χόλιγουντ είναι μια ένεση, λέγεται  Ozempic και είναι  το φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βοήθημα απώλειας βάρους. Πληκτρολογήστε το όνομά του στο TikTok και θα καταλάβετε ότι όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι διατεθειμένος να το δοκιμάσει.

Οι διάσημοι σταρ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάμε. Έχει το κοινό δικαίωμα να γνωρίζει εάν η αδύνατη ηθοποιός με την οποία συγκρίνουν τον εαυτό του χρησιμοποιεί το Ozempic για να «φτιάξει» το σώμα των ονείρων της;

Τα μπεστ σέλερ φάρμακα της Novo Nordisk A/S, Ozempic και Wegovy, είναι η απάντηση για εκείνους που θέλουν να χάσουν πάρα πολλά κιλά, πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς δίαιτες και γυμναστική. Η λήψη τους θεωρείται ευρέως ως η «γρήγορη λύση» (και ακριβή λύση) για την απώλεια βάρους, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες.

Μετά από 100 χρόνια σχετικά αθόρυβης ύπαρξης ως κατασκευαστής φαρμάκων για τον διαβήτη, η δανική εταιρεία Novo Nordisk έγινε ξαφνικά τόσο μεγάλη που η εταιρεία αναδιαμορφώνει τη δανική οικονομία, διαβάζουμε στο σημερινό ρεπορτάζ των New York Times. Ο λόγος: Ozempic και Wegovy , δύο φάρμακα της Novo Nordisk που έχουν ανακηρυχθεί ως επαναστατικά στον τομέα της παχυσαρκίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγοραία αξία της Novo Nordisk έχει ξεπεράσει το μέγεθος της οικονομίας της Δανίας. Η αυξανόμενη τιμή της μετοχής της την έχει καταστήσει τη δεύτερη πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία στην Ευρώπη, μετά τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH. Με άλλα λόγια, υπάρχει η Novo Nordisk, και υπάρχει η υπόλοιπη οικονομία.

Τα έσοδα της εταιρείας πέρυσι ήταν περίπου 10 φορές περισσότερα από αυτά της επόμενης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας της Δανίας, της Lundbeck. Η εταιρεία αγωνίζεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση και περιορίζει τις προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή.