Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard αποκαλείται «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο». Η καλοσύνη οδηγεί άμεσα στην ευτυχία, λέει ο 77χρονος βουδιστής μοναχός και συγγραφέας διεθνώς μπεστ σέλερ βιβλίων για τον αλτρουισμό, τα δικαιώματα των ζώων, την ευτυχία και τη σοφία.
Ήταν ο Γάλλος διερμηνέας του Δαλάι Λάμα και κατέχει διδακτορικό στη γενετική κυττάρων. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος του Ricard παρήγαγε κύματα γάμμα – που έχουν συνδεθεί με τη μάθηση, την προσοχή και τη μνήμη – σε επίπεδα τόσο έντονα που τα μέσα ενημέρωσης τον ονόμασαν «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο».
Έχει υποβληθεί σε μαγνητικές τομογραφίες για ώρες κατά τις οποίες οι επιστήμονες βρήκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αισιόδοξης δραστηριότητας στον εγκέφαλό του – τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Λέει στους New York Times ότι η συμπόνια είναι να θεραπεύεις τον πόνο όπου κι αν είναι, όποια μορφή και αν είναι η αιτία του. Στην ερώτηση αν όντως νιώθει ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στη γη απάντησε τίμια. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το επίπεδο της ευτυχίας χάρη στη νευροεπιστήμη. Είναι καλός τίτλος για τους δημοσιογράφους, αλλά δεν μπορώ να τον ξεφορτωθώ. Ίσως στον τάφο μου να γράφει: “Εδώ βρίσκεται ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο”. Τέλος πάντων, απολαμβάνω κάθε στιγμή της ζωής, αλλά, φυσικά, υπάρχουν στιγμές ακραίας θλίψης, ειδικά όταν βλέπεις τόσα βάσανα. Αλλά θα πρέπει να πυροδοτήσει τη συμπόνια σας, και αν πυροδοτήσει τη συμπόνια σας, μετατοπίζεστε σε έναν πιο δυνατό, υγιέστερο, πιο ουσιαστικό τρόπο ύπαρξης. Αυτό ονομάζω ευτυχία. Δεν είναι σαν να πηδάς από χαρά όλη την ώρα».
Κι έδωσε τον δικό του ορισμό της ευτυχίας: «Δεν ξέρω αν είναι περίεργο ή παράδοξο, αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι είναι να κάνουν κάτι για τους άλλους. Θέλοντας ειλικρινά οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι. είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις τη δική σου ευτυχία. Είναι επίσης η πιο ικανοποιητική κατάσταση του μυαλού. Αυτοί οι τύποι που πιστεύουν στον εγωισμό και λένε, “Το κάνεις αυτό γιατί νιώθεις καλά” – είναι τόσο ανόητο. Γιατί αν βοηθάς τους άλλους αλλά δεν σε νοιάζει, τότε δεν θα νιώσεις τίποτα! Το να θέλεις να διαχωρίσεις το να κάνεις κάτι για τους άλλους από το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις μια φλόγα που καίει με φως αλλά χωρίς θερμότητα. Αν προσπαθήσουμε ταπεινά, με λίγη ευτυχία, να αυξήσουμε την καλοσύνη μας, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια καλή ζωή. Αυτή είναι η καλύτερη σεμνή συμβουλή που μπορώ να δώσω».
Φυσικά, οι εγωκεντρικοί άνθρωποι που βάζουν τον εαυτό τους πρώτο μπορεί να πάρουν αυτό που θέλουν με την άμεση έννοια, αλλά αυτό το είδος ευτυχίας δεν διαρκεί, λέει ο Ricard. «Για αυτούς, συναισθηματικά είμαι εγώ, εγώ, εγώ όλη μέρα. Σε κάνει να μην είσαι πραγματικά χαρούμενος, και μερικές φορές πολύ δυστυχισμένος».