Η πρέσβειρα της vegan ωμοφαγίας Ζhanna D’Ar βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της. Είχε αποφασίσει να τρέφεται αποκλειστικά με εξωτικά φρούτα στην Μαλαισία. Κάποιες ωμοφαγικές δίαιτες είναι πολύ χαμηλές σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, βλάβη του νευρικού συστήματος, στειρότητα και καρδιακές παθήσεις.

Η vegan influencer Zhanna Samsonova ήταν μόλις 39 ετών. Η Ρωσίδα influencer – η οποία συχνά προωθούσε την ωμοφαγία  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ήταν γνωστή στους χιλιάδες θεατές της στο TikTok , στο Facebook και στο Instagram ως Zhanna D’Art – φέρεται να πέθανε στις 21 Ιουλίου αφού τελικά αναζήτησε ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Πολλοί χρήστες είχαν ήδη παρατηρήσει πώς σταδιακά αδυνάτιζε στις αναρτήσεις της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και γνωστών, τρεφόταν με μια εντελώς ωμή vegan διατροφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταναλώνοντας μόνο φρούτα, φύτρες,  smoothies φρούτων και χυμούς. Το σώμα της ήταν εξαντλημένο. Δυστυχώς, οι φίλοι της πιστεύουν ότι οι διατροφικές της επιλογές ευθύνονται για τον θάνατό της. Δημοσίευσε βίντεο με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τις συνταγές της.

Ενώ μια δίαιτα με ωμές τροφές μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη – υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτό το σχήμα. Αυτές περιλαμβάνουν ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για γερά οστά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι το 100% των συμμετεχόντων σε μια ωμή vegan διατροφή έλαβαν λιγότερο από τα συνιστώμενα 2,4 mcg βιταμίνης Β12 την ημέρα.

Δεν έτρωγε αλάτι ή οποιοδήποτε «λίπος» σύμφωνα με το Instagram της. Τα περισσότερα από τα γεύματά της δεν περιείχαν τίποτα άλλο εκτός από φρούτα. Δεν έβαζε ούτε σταγόνα λάδι στα γεύματά της. «Βλέπω το σώμα και το μυαλό μου να μεταμορφώνονται κάθε μέρα», είχε πει η Samsonova περιγράφοντας την αυστηρή δίαιτά της.