Η υπερβολική προσοχή στο τηλέφωνό σας είναι κακή για τις σχέσεις σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά χρειάστηκε μια ομάδα επιστημόνων για να μας κάνει να το εμπεδώσουμε.

Το phubbing -το να σνομπάρεις κάποιον από την παρέα σου προκειμένου να ασχοληθείς με το τηλέφωνό σου- βρέθηκε στην επικαιρότητα επειδή ερευνητές στην Τουρκία διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που ανέφεραν περισσότερο το phubbing, ανέφεραν επίσης λιγότερη ικανοποίηση στους γάμους τους. Μετά από αυτό, υπήρξε ένας καταιγισμός ερευνών σχετικά με τον αντίκτυπο του phubbing στις σχέσεις.

Αν η λέξη phubbing ακούγεται προσφάτως επινοημένη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επινοήθηκε το 2012 από τη διαφημιστική εταιρεία McCann για την προώθηση ενός λεξικού της αυστραλιανής αγγλικής γλώσσας. Εκείνη την εποχή, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ είχαν smartphone, οπότε η ιδέα του να σνομπάρει κάποιος που είχε ένα τέτοιο, πρέπει να φαινόταν αρκετά διασκεδαστική ώστε να δικαιολογεί μια τόσο χαζή λέξη. Φυσικά, δεν γνωρίζαμε τότε ότι διακυβεύονταν οι σχέσεις μας. Όχι, αλήθεια, βρίσκονται σε κίνδυνο. Ακολουθεί το γιατί.

Χρήση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια του σεξ

Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή μιας κλήσης, την ανάγνωση ενός μηνύματος ή τον έλεγχο μιας ειδοποίησης. Η Diane Gottsman, ειδική σε θέματα εθιμοτυπίας, λέει: “Μπορεί να είναι μια ακούσια αντίδραση. Αλλά μετά βάλτε το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο. Αν δονείται, μπαίνουμε στον πειρασμό να το κοιτάξουμε”.

Έλεγχος του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια του γεύματος

Κανείς δεν έχει δημιουργήσει ακόμη χώρο για το τηλέφωνο ή το tablet σε ένα τραπέζι και αυτό γιατί δεν υπάρχει θέση γι’ αυτό στο τραπέζι. Τόσο απλά.

Ξυπνάτε και κοιτάτε το τηλέφωνό σας πριν από τον σύντροφό σας

Το κύριο πρόβλημα του phubbing που μπορεί και να σχετίζεται και με τη δουλειά, έχει να κάνει με τα τηλέφωνα στην κρεβατοκάμαρα. Πάρτε ένα σωστό ξυπνητήρι. Ή βάλτε το τηλέφωνο στην άλλη πλευρά του δωματίου. Είναι καλή υγιεινή της σχέσης να χαιρετάτε τους ανθρώπους πριν από τις συσκευές.

Κοιτάζοντας μια οθόνη ενώ περπατάτε

Είστε μόνοι. Δεν υπάρχει κανένας για να σας μιλήσει. Δεν υπάρχει κανένας που να σε φωνάζει, σωστά; Λάθος! Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας ενώ περπατάτε στο δρόμο, κάνετε phubbing σε αμέτρητους περαστικούς. Κάθε φορά που περπατάμε στο δρόμο, κάνουμε ένα σωρό μίνι-παρατηρήσεις και κρίσεις που σημαίνουν ότι διαπραγματευόμαστε το δρόμο χωρίς να ενοχλούμε άλλους ανθρώπους ή να πέφτουμε πάνω τους. Αν κοιτάτε ένα τηλέφωνο, το κάνετε αυτό αδύνατο.