Τι διαβάζουμε στο Bloomberg και σκεφτόμαστε να μεταναστεύσουμε; Καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες σχεδόν ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές. Μας προειδοποιεί σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomber, με τίτλο «Η κλιματική κόλαση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε αποικία της Σαχάρας».

Στην Αθήνα, η νυχτερινή θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου για 15 ημέρες, ενώ πολλοί από τους κατοίκους της πόλης αναζητούν ανακούφιση στις κοντινές παραλίες ήδη από τις 6 το πρωί. Το 2021 είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.

Κλιματική κόλαση

Το Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στις ζοφερές προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση», τόνισε ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

«Οι επιπτώσεις είναι πιο ακραίες στη Μεσόγειο, μια ήδη ημίξηρη περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η άνοδος των θαλασσών αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ η τρίτη έπληξε μια περιοχή 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας. Μόνο η φωτιά στα Δεβενοχώρια κατέστρεψε πάνω από 9.500 στρέμματα, καίγοντας δέντρα και σπίτια, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι πυρκαγιές είναι χαρακτηριστικό σε ολόκληρη την περιοχή από τη δεκαετία του 1980, αλλά η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την απειλή που αποτελούν, σύμφωνα με τον Κίμωνα Χατζηβίρο, ομότιμο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικό σε οικολογικά θέματα και περιβαλλοντική πολιτική».