Κάνεις το γνωστό πρωινό ιντερνετικό ψάξιμο και διαβάζεις ότι, σαν σήμερα, πίσω στο 1989, ο ιστορικός ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, παντρεύεται την «κουντερική» Δήμητρα Λιάνη μετά από «θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη». Όταν λέμε «θυελλώδες», εννοούμε χτυπήματα κάτω από τη μέση, με τις εφημερίδες της τότε εποχής να πιάνουν κυριολεκτικά πάτο, δείχνοντας το δρόμο σε πολλούς σημερινούς δημοσιογράφους στο πώς να τον περπατήσουν και πώς να τον επεκτείνουν ακόμα περισσότερο.
Μετά από ένα επικίνδυνο και μη λογικό άλμα σκέψης που καμία σχέση δεν έχει με τον γάμο του Ανδρέα Παπανδρέου, προσγειωθήκαμε σε διάφορα κείμενα γνωστών ιστοσελίδων που απαντούν στο ερώτημα που ταλαιπωρεί όπως ο καύσωνας Κλέων πολλούς ανθρώπους γύρω μας. Βλάπτει ή όχι ο γάμος την ψυχική μας υγεία; Άσχετα με τα όσα γράφουν και υποστηρίζουν οι «ειδικοί», το αν θα παντρευτείς ή όχι είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση που όσα κείμενα και αν γραφτούν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιώσουν ή να επηρεάσουν το σκεπτικό πίσω από την εκάστοτε απόφαση.
Όλα του γάμου, τελικά όχι και τόσο δύσκολα
Οι πολλές έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι είναι, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι και υγιείς από εκείνους που δεν είναι. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν το γιατί και αν τελικά, ισχύει. Μια εξήγηση είναι ότι ο γάμος βελτιώνει τη σωματική και ψυχολογική υγεία. Τα ζευγάρια παρέχουν υποστήριξη ο ένας στον άλλον με τρόπους που οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρουν. Και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι έχετε κάποιον στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε, μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που σας επιφυλάσσει η ζωή. Εκτός και αν ο σύντροφος είναι πάνινος.
Τα παντρεμένα ζευγάρια, σύμφωνα με το Psychology Today, ενθαρρύνουν επίσης τους συντρόφους τους να δουν τη ζωή με άλλο μάτι. Για παράδειγμα, οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ που αποτελούν συχνά μέρος του τρόπου ζωής των εργένηδων είναι μακροπρόθεσμα επιζήμιες τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Αντίθετα, ο σταθερός τρόπος ζωής ενός παντρεμένου ζευγαριού, με τα τακτικά γεύματα, μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και το σχετικά σταθερό κοινωνικό δίκτυο παρέχει οφέλη για την υγεία.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να παντρευτούν, είναι ήδη υγιείς και ευτυχισμένοι. Εξάλλου, είναι πιο εύκολο να προσελκύσεις έναν σύντροφο αν έχεις ευχάριστη προσωπικότητα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που έχουν κακή υγεία ή που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν και αυτό και μόνο του θα μπορούσε να είναι η εξήγηση στο ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από τους ανύπαντρους.
Οι επιπτώσεις του γάμου στην ψυχική υγεία
Τώρα, σύμφωνα με το Marripedia, oι παντρεμένοι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές και αυτό γιατί έχουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής και ψυχολογικής ευημερίας από εκείνους που είναι ανύπαντροι, διαζευγμένοι ή συγκατοικούν. Επίσης, ο γάμος προστατεύει από το αίσθημα της μοναξιάς και, το σημαντικότερο, οι παντρεμένες μητέρες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχολογική ευημερία και μεγαλύτερη αγάπη και οικειότητα από τις συγκατοίκους ή τις ανύπαντρες μητέρες.
Άγχος και στρες
Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά σε παντρεμένες οικογένειες υποφέρουν λιγότερο από ψυχολογικό άγχος σε σχέση συγκριτικά με τους διαζευγμένους. Οι παντρεμένοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και οι παντρεμένες γυναίκες βιώνουν λιγότερο ψυχολογικό άγχος. Οι παντρεμένες μητέρες, επίσης, αισθάνονται περισσότερη αγάπη και οικειότητα, λιγότερη αμφιθυμία και βιώνουν λιγότερες συγκρούσεις με τους συζύγους τους σε σχέση με τις γυναίκες που απλά συγκατοικούν με τους συντρόφους τους.
Τι έγινε ρε παιδιά, πώς φτάσαμε από τον Ανδρέα να μιλάμε για γάμους;