Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε πως καθώς τα καλοκαίρια γίνονται θερμότερα κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών, όπως το aedes albopictus (κουνούπι «ασιατικός τίγρης») και το aedes aegypti (κουνούπι «τίγρης»). Το κουνούπι aedes albopictus («ασιατικός τίγρης») είναι φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού και της νόσου chikungunya.

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ένα κανονικό σε μέγεθος κουνούπι (μήκος σώματος 5-6 mm), παρόμοιο με το κοινό κουνούπι (Culex pipiens), ενώ το σώμα του είναι μαύρου χρώματος με λευκές ρίγες στον θώρακα, την κοιλιά και τα πόδια (εκεί οφείλεται και το όνομα «τίγρης»). Αναπτύσσει πολλές γενιές το έτος, τρεφόμενο κυρίως με ανθρώπινο αίμα, αλλά και με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Τέλος, τα ενήλικα θηλυκά τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους ξενιστές για λήψη αίματος.

“Επειδή είχαμε πολλές βροχές φέτος, βοήθησαν την άφιξη των κουνουπιών», είπε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Πλατανησιώτης και έδωσε συμβουλές για προστασία από τα κουνούπια (σίτες στα παράθυρα)”. Σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιώτη τα πιατάκια από τις γλάστρες που μαζεύουν το νερό το βράδυ μετατρέπονται σε φωλιές για να τοποθετήσουν τα κουνούπια τα αυγά τους.

Επιδημιολογικά, είναι ένας σημαντικός φορέας για τη μετάδοση πολλών ιικών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου πυρετού, του δάγγειου πυρετού, της εγκεφαλίτιδας St. Louis, της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και διάφορων νηματωδών παρασίτων που προκαλούν φιλαρίαση. Τα θηλυκά είναι επιθετικά και τσιμπούν κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Οι συνήθεις ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των περισσότερων ειδών κουνουπιών δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί ενάντια στο κουνούπι-τίγρης, λόγω της διαφορετικής βιολογίας και οικολογίας του.

O ιός Chikungunya μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, κυρίως των ειδών Aedes aegypti και Aedes albopictus («κουνούπι τίγρης»). Οι άνθρωποι είναι η κύρια δεξαμενή (reservoir) του ιού, ιδίως κατά τη διάρκεια επιδημιών.