Η ιδέα ξεκίνησε από το Quora, την διαδικτυακή εκείνη πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να ρωτήσει το μακρύ του και το κοντό του κι αν είναι τυχερός, να πάρει την απάντηση που ψάχνει. Η ερώτηση, λοιπόν, που έθεσε ο David Cannon, ιδρυτής της Solutionbank.org ήταν η εξής απλή: “Τι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε άμεσα προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας την επόμενη πενταετία;”.
Και κάπου εκεί, η ενότητα πήρε φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100 απαντήσεις. Επιλέξαμε μερικές από αυτές -τις πιο κοντινές στην ελληνική πραγματικότητα-, τις διανθίσαμε με μερικές δικές μας ιδέες και σας τις παρουσιάζουμε:
1. Μάθε τι πάει να πει προσήλωση. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να αφήσεις στην άκρη το Facebook και να ελέγξεις γενικότερα την εξάρτησή σου στα social media. Κάνοντάς το, θα είσαι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους της γενιάς σου.
2. Μάθε (επιτέλους) να διαχειρίζεσαι τους λεκτικούς διαξιφισμούς με τους γύρω σου. Κάνε πίσω όταν νιώθεις ότι έχεις άδικο, μείνε αμέτοχος όταν νιώθεις ότι έχεις να κάνεις με κακό συνομιλητή και -κυρίως αυτό- μην σπαταλάς ενέργεια κι επιχειρήματα σε αυτιά που κάνουν μπαμ από μακριά ότι δεν είναι διατεθειμένα να ακούσουν.
3. Ξεκόλλα με τα video games. Αν το κοντρολάρεις ακόμη το θέμα και δεν σπαταλάς τη μισή σου μέρα μπροστά από την κονσόλα ή από το pc, είσαι ok. Αλλιώς, βάλ’ τους φωτιά και κάψτα (ή κάν’ τα πάσα στο 15χρονο ανηψάκι σου).
4. Βρες ένα ήσυχο μέρος στο οποίο θα καταφεύγεις όσο συχνότερα μπορείς για να κάνεις διάλογο με το θεό. Αν είσαι θρήσκος τόσο το καλύτερο. Αν πάλι, δεν τα πηγαίνεις τόσο καλά με τη θρησκεία, ίσως να σε παρηγορεί το γεγονός πως άπαντες κρύβουμε τον προσωπικό μας θεό μέσα μας και ο “διάλογος” αυτός ίσως να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο γνωριμίας με τον τύπο που αντικρύζεις κάθε πρωί στον καθρέφτη.
5. Επίλεξε ένα άθλημα στο οποίο θα μπορείς να επενδύσεις αρκετό από τον χρόνο σου, αλλιώς η καθιστική ζωή θα κάνει δύσκολα τα πράγματα για το (ακμαίο ακόμα, αλλά για πόσο ακόμα;) σώμα σου.
6. Βάλε μια τάξη στους ισολογισμούς σου. Το ρητό που λέει να μην απλώνεις το χέρι σου μακρύτερα από όσο φτάνει, θα το έχεις ακούσει προφανώς. Μάθε, λοιπόν, να ζεις με βάση την αγοραστική σου δύναμη τώρα που είσαι νέος και μπορείς κι όχι αργότερα που ενδεχομένως θα αναγκαστείς (από τις αυξημένες σου υποχρεώσεις).
7. Μία επιπλέον ξένη γλώσσα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Απλά φρόντισε να συνδυάσεις την γνωριμία σου μαζί της, με ένα ταξίδι στη χώρα που χρησιμοποιείται.
8. Φρόντισε αυτό το ταξίδι να μην είναι και το μοναδικό που θα σχεδιάσεις. Ταξίδεψε, ταξίδεψε, ταξίδεψε. Την πιο σημαντική επένδυση της ζωής σου, θα την δεις αποτυπωμένη στα γεράματά σου πάνω στις σελίδες των διαβατηρίων σου.
9. Προπάθησε να διαβάσεις το λιγότερο ένα βιβλίο το μήνα. Κι όταν γίνεις τόσο πλούσιος με άφθονο ελεύθερο χρόνο, ενδεχομένως και να μειώσεις την αναλογία διαβάσματος/χρόνου πολύ περισσότερο.
10. Μην παραμερίζεις τα φιλαράκια σου. Μπορεί οι υποχρεώσεις σου (επαγγελματικές, οικογενειάκες κτλ) να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται το δημόσιο χρέος μας, αλλά οι κολλητοί σου αποτελούν τη βάση για να χτίσεις τη ζωή που μαζί είχατε πρωτο-ονειρευτεί κάπου εκεί στην εφηβεία. Κι αυτό το όραμα, δεν θα πρέπει να το αφήσεις να σβήσει, ακόμη κι αν ποτέ δεν ολοκληρωθεί.
10+1. “Από τη μήτρα ως το μνήμα, 100 μέτρα δρόμος. Κράτα το κεφάλι σου ψηλά και γέμισε τα μάτια σου εικόνες από αυτήν σου τη διαδρομή“, είπε μέσες άκρες ο Νίκος Καζαντζάκης. Κι αν μείνεις στο μακάβριο της ρήσης, θα χάσεις την ουσία της όλης υπόθεσης που ονομάζεται Zωή.