Τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναγράψει: ο μικρόκοσμός μας, το μέρος στο οποίο ξοδεύουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, η γειτονιά μας δηλαδή, είναι το βασικότερο κύτταρο που μπορεί να ενεργοποιήσει τη συμμετοχική μας διάθεση. Αν δεν νοιαστούμε πρώτα για όλα εκείνα που συμβαίνουν στον περίγυρό μας και στους πλέον κοντινούς μας συνανθρώπους, φαντάζει παράταιρο να προστρέξουμε σε όλα εκείνα που συμβαίνουν σε μέρη περισσότερο απόμακρα.

Κάτοικοι σε διάφορες γειτονιές των ΗΠΑ (ξέρετε, από εκείνες με τους φαρδιούς δρόμους, τις μεγάλες, στρωμένες με γκαζόν αυλές που χαζεύουμε με ανοιχτό το στόμα όταν τις βλέπουμε σε χολιγουντιανές ταινίες), φαίνεται πως συμμερίζονται την αντίληψη αυτή και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κάνουν την μικροκαθημερινότητά τους πιο όμορφη και ελκυστική.

Μία από τις κινήσεις τους που δείχνει ότι το μεράκι, η φαντασία και η προσωπική συνεισφορά του καθενός μπορεί να οφελήσει άμεσα τον διπλανό του, είναι η πρωτοβουλία των “Little Lending Libraries“, των μικρών δανειστικών βιβλιοθηκών που έχουν εξαπλωθεί σε πάμπολλες πολιτείες της χώρας. Μια κίνηση που πρωτοεμφανίστηκε δειλά-δειλά το 2012 από διάσπαρτους πολίτες και η οποία μετεξελίχθηκε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό κι εν τέλει σε πραγματικό κίνημα από τα κάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=6sGJsLST0mg


Η ιδέα είναι απλή: στήνεις στην αυλή του σπιτιού σου και ει δυνατόν όσο πιο κοντά στο δρόμο, μία μίνι βιβλιοθήκη που μοιάζει με ταχυδρομικό κουτί και με σπιτάκι φιλοξενίας πουλιών. Αλλά αντί για σπουργίτια και λογαριασμούς, μέσα του “κρύβονται” πραγματικοί θησαυροί, όπως είναι τα κάθε λογής βιβλία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας περαστικός είναι να ανοίξει τη μίνι βιβλιοθήκη και να δανειστεί ένα βιβλίο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα στοιχειώδους ευπρέπειας και λογική τόσο το να τοποθετήσει για δανεισμό ένα δικό του βιβλίο, όσο και το να επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε.

Ένα παρόμοιο εγχείρημα είχε ξεκινήσει και στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια από δύο νέους αρχιτέκτονες, ωστόσο το εξαιρετικό τους εγχείρημα δεν έχει αποκτήσει (ακόμη) μαζικότητα.

Μήπως να κάναμε εμείς την αρχή με ένα μικρό κουτί έξω από την πόρτα μας;

Κι ας μην έχουμε κήπο…