Έξι άντρες εγκλωβίζονται, λόγω μηχανικής βλάβης, σε ένα σκάφος. Για να σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Μπορεί να μείνει μόνο ένας, μόνο «ο καλύτερος». Ανδρική ταινία – αν υπάρχει τέτοιο πράγμα – το Chevalier που μόλις έφερε το Ertflix στη λίστα του; Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν. Στην πραγματικότητα, είναι ένα «ξεγύμνωμα» του macho man ως έννοια.
Διόλου τυχαίο που στη θέση του σκηνοθέτη βρίσκουμε την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (του πολυσυζητημένου Attenberg). Μόνο μια γυναίκα θα μπορούσε να προσεγγίσει σωστά, αντικειμενικά τα «όσα λένε οι άνδρες μεταξύ τους». Γιατί έχει καθαρή μάτια, την πλήρη εικόνα δίχως τους διαθλαστικούς φακούς των αρσενικών «εγώ».
Όλα αυτά από κοινού με την ιδιοφυή πένα ενός από τους πιο δημιουργικούς και free spirit σεναριογράφους που έχουμε στη χώρα μας – αν και δεν μας ανήκει ο Ευθύμης Φιλίππου, ο πιστός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου έχει, πνεύμα και σώμα, ταξιδέψει σε πολύ πιο μακρινούς τόπους από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Και αυτό ήταν το σωστό. Ιδέες και σενάρια όπως του Chevalier δεν (πρέπει να) γνωρίζουν περιορισμούς.
Μιλάνε άλλωστε για πράγματα που καταλαβαίνουμε και νιώθουμε όλοι, παντού και πάντα. Άλλο αν κάνουμε το παγώνι. Ή μήπως τον… κόκορα; Το αρσενικό που επιζητά να υπερισχύσει των ομοίων του. Αυτός ο ανταγωνισμός, ο θαρρείς ατελείωτος.
Τι σε περιμένει σαν πατήσεις το play στο Ertflix για το Chevalier
Το Σεβαλιέ (Chevalier) είναι το αυτοσχέδιο παιχνίδι που σκαρφίζονται οι 6 φίλοι (;) για να περάσει η ώρα. Εδώ έρχεται η σοφία της επιλογής του καστ. Όλοι τους ένας και ένας. Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης (το απόλυτο ISO ποιότητας για μια ταινία, επέτρεψε μάς να πούμε).
Και last but not least ο Σάκης Ρουβάς, η ευχάριστη έκπληξη – οφείλουμε να την κάνουμε τη ξεχωριστή αναφορά στον Έλληνα τραγουδιστή, καθώς η παρουσία του τότε στην ταινία, σε διαφορετικό «πόστο» από αυτό που τον ξέραμε ως τότε, είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Πηγαίνοντας το θέμα σε λάθος μονοπάτια, αφού χάθηκε η καλλιτεχνική ουσία των πραγμάτων, το βασικό νόημα της όλης προσπάθειας.
Όλοι αυτοί σχηματίζουν μια αντροπαρέα για γέλια και για κλάματα. Μια αντροπαρέα που κάτι θα σου θυμίσει πολύ έντονα, φίλε αναγνώστη. Ποιος είναι ο καλύτερος aka «ποιος την έχει μεγαλύτερη». Το concept αυτό είναι, δεν έχει νόημα να αυτολογοκρινόμαστε. No more lies, μεταξύ μας…
Η ταινία ρέει πραγματικά δίχως να τo καταλάβεις. Το σήμα του Ertfix θα είναι η πιστή σου συντροφιά ως φόντο για τα 101 λεπτά της διάρκειας. Θα παρατηρήσεις ενδεχομένως πως δεν γίνεται ποτέ η έκρηξη που ολοένα δείχνει να χτίζεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Κάποιοι το παρεξήγησαν, το θεώρησαν ελάττωμα του Chevalier. Κάποιοι επίσης θεώρησαν πως οι διάλογοι δεν έχουν (πάντα) βάθος. Ωστόσο αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός. Ο ρεαλισμός. Είναι πολλά που δεν λένε οι άνδρες μεταξύ τους. Επειδή ποτέ δεν έμαθαν το πώς, επειδή μεγάλωσαν, κοινωνικά και οικογενειακά, με το δίδαγμα πως απαγορεύεται να δείξουν αδυναμία. Και όταν την εντοπίζουν στον απέναντι, να την εκμεταλλεύονται προς όφελος τους.
Είναι συνεπώς και ένα μάθημα ζωής αυτό που μας περιμένει στην πλατφόρμα του Ertflix. Είναι βεβαίως και μια πολύ καλή ταινία, από τις τοπ ελληνικές των τελευταίων ετών. Βραβευμένη ως η καλύτερη στο Φεστιβάλ Λονδίνου του 2015, ενώ πήρε και το βραβείο κοινού στη Θεσσαλονίκη. Μια μαύρη κωμωδία με έντονο σαρκασμό, μια αλληγορία που αν την αφήσεις να σου μιλήσει, θα σου δώσει τη μία αποκάλυψη μετά την άλλη. Κατ’ επίφαση ανάλαφρο, είναι και οξυδερκές και βαθύ. Μπράβο Ertflix που το έφερες, να τα λέμε και αυτά…
*Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Chevalier
**Το Chevalier θα είναι διαθέσιμο στο Ertfix ως και το Σάββατο 31/05/2025