Δεν θα την βάζαμε ποτέ σε ένα top 5 made by Ντέιβιντ Φίντσερ. Όχι επειδή δεν είναι καλή ταινία. Αλλά επειδή δεν περισσεύει χώρος. Με Seven, Fight Club, Zodiac, Gone Girl, The Social Network «απέναντι» ή παράλληλα, ο ανταγωνισμός παραείναι ισχυρός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το Panic Room (Δωμάτιο Πανικού), προσβάσιμο σε μας μέσω Ertflix, είναι κάτι το μέτριο. Κάθε άλλο, κάθε άλλο…

Θα σε κρατήσει από την αρχή ως το τέλος κολλημένο στη θέση σου, με φόντο το σήμα του Ertflix επί της οθόνης. Για 112 λεπτά δεν θα κάνεις break ούτε για τουαλέτα – που λέει ο λόγος, μην κάτσεις να… σκάσεις αν προκύψει. Αγωνία στο μάξιμουμ καθώς μια διαζευγμένη μητέρα και η διαβητική 15χρονη κόρη της παγιδεύονται σε ένα δωμάτιο – κρησφύγετο (ή δωμάτιο πανικού) μετά από εισβολή τριών ληστών στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη. Μόνο που αυτό που εκείνοι αναζητούν βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το μέρος. Και, καλά φαντάστηκες, θα κάνουν τα πάντα για να τις αναγκάσουν να βγουν έξω.

Αφήνουμε το «όχι» για την επέτειο και λέμε ένα μεγάλο «ναι» στο θρίλερ που έχει για μας το Ertflix
Η Τζόντι Φόστερ πρωταγωνιστεί στο Δωμάτιο Πανικού (Ertflix)

Ό,τι ψάχνεις από ένα καλό θρίλερ θα το βρεις στο Ertflix

Όλα όσα έκαναν τον Ντέιβιντ Φίντσερ ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες των καιρών μας είναι «εκεί». Η εμμονή στη λεπτομέρεια, μια αφήγηση που ενώνει το μεθοδικό και το ρυθμικό, μια εντελώς προσωπική χρωματική παλέτα, μια αίσθηση ελευθερίας και πολλών πιθανοτήτων. Βασικά είναι σινεμά όπως το αγαπάμε. Ψυχαγωγικό, κολληματικό. Κάνεις μπλοκ τις υπόλοιπες σκέψεις της ημέρας όσο είσαι «εντός» και αυτό δεν είναι το ζητούμενο από μια ταινία; Να σε αιχμαλωτίσει, με άλλα λόγια, στο σύμπαν της.

Η Τζόντι Φόστερ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνει αυτό που περιμένεις από την… Τζόντι Φόστερ. Με άλλα λόγια, γίνεται ένα με το ρόλο, αποτυπώνει στην εντέλεια τη ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που βρίσκεται σε μια οριακή φάση επιβίωσης μαζί με το παιδί της. Γενικώς έχουμε να κάνουμε με ένα καστ υψηλότατου επιπέδου. Την κόρη υποδύεται η Κίρστεν Στιούαρτ, τότε στα ξεκινήματά της, από μικρή φαινόταν πως ήταν star material. Και στην τριάδα των κακοποιών βρίσκουμε τους φοβερούς και τρομερούς Φόρεστ Γουιτάκερ, Τζάρεντ Λέτο, ενώ ρεσιτάλ δίνει και ο Ντουάιτ Γιόακαμ που δεν είναι καν ηθοποιός o άνθρωπος, κατά βάση, τραγουδιστής της country είναι, και μάλιστα πολύ πετυχημένος.

Αφήνουμε το «όχι» για την επέτειο και λέμε ένα μεγάλο «ναι» στο θρίλερ που έχει για μας το Ertflix
Τζάρεντ Λέτο και Φόρεστ Γουιτάκερ δίνουν επιπλέον λάμψη στο καστ του Δωμάτιου Πανικού

To παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την υπογραφή ενός χαρισματικού auteur

Το είπαμε και στην αρχή για να ‘μαστε τίμιοι και ξηγημένοι, πως το Δωμάτιο Πανικού δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες του Φίντσερ. Ακόμα κι έτσι βέβαια, αδικείται από την χλιαρή υποδοχή που το χαρακτήρισε όταν βγήκε και εν πολλοίς το ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Μπορεί να μην είναι η τοπ ταινία, αλλά για θρίλερ αγωνίας είναι κάτι παραπάνω από απλώς καλό.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης χειρίζεται με θαυμαστή δεξιοτεχνία το όλο σκηνικό, αναρωτιόμαστε αν άλλος θα μπορούσε να το καταφέρει με τέτοια μαεστρία σε τόσο στενό πλαίσιο. Κλειστοφοβικές καταστάσεις και συνεχείς ανατροπές. Παρακολουθούμε μια ιστορία που θυμίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και δεν υπάρχει κοιλιά στη δράση στις κοντά 2 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι. Κι όλο αυτό σε πολύ περιορισμένο χωροταξικά περιβάλλον.

Θέλει κότσια για να βγάλεις τέτοιο αποτέλεσμα, γνώση και ικανότητα. Γι’ αυτό λοιπόν, μην το σκέφτεσαι πολύ. Μπες Ertflix και κόντρα στο κλίμα των ημερών της 28ης Οκτωβρίου πες ένα μεγάλο «ναι» στο Δωμάτιο Πανικού. Άσε τα «όχι» για την επέτειο.

* Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Δωμάτιο Πανικού

* Το Δωμάτιο Πανικού θα είναι διαθέσιμο στο Ertflix ως τη Δευτέρα 2/12