Μετά από ένα μικρό διάστημα ηρεμίας που αν δεν υπήρχαν το Τζόκερ 2 και οι Νύχτες Πρεμιέρες δεν θα είχαμε τι να πούμε κινηματογραφικώς, γίνεται ξανά… γλέντι. Κοντά 10 νέες ταινίες στις αίθουσες για να διαλέξεις. Θα στο κάνουμε κάπως πιο εύκολο. Ξεχωρίζοντας μία εξ αυτών. The Apprentice. ‘Η αλλιώς πως ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε αυτό(ς) που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήθελε με τίποτα να κυκλοφορήσει αυτό το φιλμ. Ειδικά τώρα, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς μπορεί να τον πείραξε. Και έβριζε και απειλούσε Θεούς και δαίμονες, μιλώντας για «σκουπίδια» και μια «φτηνή, δυσφημιστική και πολιτικά αηδιαστική δουλειά». Με την έννοια πως δεν γίνεται κάποια σούπερ ουάου αποκάλυψη. Εκτός κι αν πια, το(ν) συνηθίσαμε – κι ας μην έπρεπε.

Πάμε σινεμά για να δούμε την ταινία που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε να βγει

Πώς ο Τραμπ έγινε…. Τραμπ

Αυτό πάντως δεν έχει να λέει κάτι για την ταινία αυτή καθαυτή. Η οποία είναι αρκετά καλή, εξόχως ενδιαφέρουσα. Γιατί σου παρουσιάζει όλη την πορεία, όλη τη διαδικασία που γέννησε το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ στη δεκαετία του 1970. Από το πώς θέλησε αρχικά να βαδίσει στα χνάρια του απρόσιτου σε αυτόν πατέρα του, από το πώς έκανε τα πάντα για να αποκτήσει φήμη και πλούτη. Η ενσάρκωση του 100% αμερικανικού way of life «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα».

Βλέπουμε και το πώς ο δικηγόρος Ρόι Κον (εξαιρετικός στο ρόλο ο Τζέρεμι Στρονγκ) αποτέλεσε στην ουσία τον μέντορα του Ντόναλντ Τραμπ, μαθαίνοντας του όλα τα κόλπα, αλλά και τον τρόπο να κατακτήσει την κορυφή στο επιχειρείν της Νέας Υόρκης – εν αρχή.

Πάμε σινεμά για να δούμε την ταινία που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε να βγει

Το The Apprentice φέρει την υπογραφή του Δανού, ιρανικής καταγωγής, Αλί Αμπάσι. Όταν μαθεύτηκε πως θα ήταν αυτός ο σκηνοθέτης επικράτησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνήθη. Ακριβώς επειδή δεν είναι Αμερικανός, αλλά και επειδή σε προηγούμενες ταινίες του (Shelley, Σύνορα, Ιερή Αράχνη) δεν είχε φοβηθεί τις τομές, μήτε τα δύσκολα.

Εδώ, πάντως, το πάει πιο safe. Κάποιοι λένε μάλιστα πως εξωραΐζει την εικόνα του Τραμπ με την εξαίρεση κάποιων στιγμών όπως μια σκηνή που τον δείχνει να έχει βίαιη συμπεριφορά προς την Ιβάνα. Περισσότερο το πλαίσιο δείχνει, το πώς δηλαδή το αμοραλιστικό περιβάλλον έκανε τον Τραμπ μεγάλο και τρανό, παρά το πώς ο ίδιος τα κατάφερε.

Πάμε σινεμά για να δούμε την ταινία που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε να βγει

Πολύ καλό σινεμά – και διδακτικό

Μην παρεξηγηθούμε. Παραμένει μια πολύ καλή επιλογή για σένα που ψάχνεις να δεις κάτι ωραίο στο σινεμά. Έχει ρυθμό, ξεκάθαρη αφηγηματική δομή και οι ερμηνείες είναι πολύ πάνω του μέσου όρου. Και το μήνυμα το περνάει: Όταν είσαι άπληστος, όταν θες να φτάσεις πιο ψηλά από τα ψηλά, γίνεσαι αδίστακτος και δεν υπάρχουν πια όρια.

Κι αν το έχεις απορία, τοThe Apprentice” (Ο Mαθητευόμενος) δανείζεται τον τίτλο του από το τηλεοπτικό reality show επιχειρηματικών δεξιοτήτων που παρουσίαζε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος από το 2004 έως το 2015. Αυτό ήταν στην ουσία που τον έβαλε ξανά στο παιχνίδι, και έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια για να φτάσει στον Λευκό Οίκο. Πιο σωστά, αυτή ήταν η επανεκκίνηση. Γιατί όλα, πρακτικά, ξεκίνησαν στα 70’s. Και αν πας στο σινεμά απόψε, ή όποτε τέλος πάντων σε βολέψει, θα μάθεις ακριβώς τα τι και πώς.

The Apprentice

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι

Παίζουν: Σεμπάστιαν Σταν, Τζέρεμι Στρονγκ, Μαρία Μπακάλοβα

Διάρκεια: 120 λεπτά