Το Τζόκερ 2: Τρέλα για Δύο φάνταζε ως μία σίγουρη εισπρακτική επιτυχία. Αντίθετα, το επιτυχημένο σίκουελ του Τζόκερ -των δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, αποδείχθηκε καταστροφικό στο box office.

Μέχρι στιγμής, το μιούζικαλ για τον διαβόητο εχθρό του Μπάτμαν έχει εισπράξει 51,5 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά και 165 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μετά από δύο εβδομάδες κυκλοφορίας.

Τζόκερ 2: Η καταστροφική προοπτική

Συγκριτικά, το πρώτο Τζόκερ είχε αποφέρει 96,2 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά των ΗΠΑ και 248,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μετά από τρεις ημέρες κυκλοφορίας. Το σίκουελ δεν θα κερδίσει πουθενά τόσο πολύ μέχρι το τέλος της κινηματογραφικής του προβολής, με τις πωλήσεις εισιτηρίων να αναμένεται να σταματήσουν κάπου στα 65 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 210 έως 215 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως όταν oi προβολές του Τζόκερ 2 ολοκληρωθούν.

Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, από τη στιγμή που το Τζόκερ 2 κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για το marketing. Με αυτόν τον ρυθμό, η ταινία δεν θα φτάσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να εξαντληθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες (οι πωλήσεις εισιτηρίων μοιράζονται μεταξύ στούντιο και των ιδιοκτητών σινεμά).

Πηγές της Warner Bros λένε ότι η ταινία θα ξεπεράσει τα 375 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την ηχηρή απόρριψη από κριτικούς και κοινό, η ταινία η οποία έλαβε μόλις 33% μέσο όρο στο Rotten Tomatoes και «D» στο CinemaScore, εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της χρονιάς.

Το πρώτο Τζόκερ έσπασε κάθε ρεκόρ, αποφέροντας πάνω από 1 δισ. δολάρια. Το σίκουελ, αναπάντεχα, καταβαραθρώτηκε!

Πλέον, είναι έτοιμη να χάσει τουλάχιστον 150 έως 200 εκατομμύρια δολάρια στα σινεμά, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες καθώς και εκτιμήσεις τριών αντίπαλων στελεχών με γνώση σε παρόμοιες παραγωγές. Μια πηγή εικάζει ότι η ταινία θα καταλήξει να χάσει 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια άλλη πιστεύει ότι οι ζημιές μπορεί να είναι πιο κοντά στα 125 εκατομμύρια δολάρια.

«Οποιεσδήποτε εκτιμήσεις που προέρχονται από ανώνυμους «γνώστες» ή «στελέχη αντιπάλων εταιρειών» είναι κατάφωρα εσφαλμένες και συνεχίζουν την τάση που θέλουν τις φήμες αναφέρονται ως γεγονός», δήλωσε εκπρόσωπος της Warner Bros. «Η ταινία συνεχίζει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένης της πρεμιέρας αυτής της εβδομάδας στην Κίνα, και θα συνεχίσει να κερδίζει έσοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικιακής προβολής και της δευτερεύουσας προβολής της».

Το πρώτο Τζόκερ έσπασε κάθε ρεκόρ, αποφέροντας πάνω από 1 δισ. δολάρια. Το σίκουελ, αναπάντεχα, καταβαραθρώτηκε!

Η Warner Bros. έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει τουλάχιστον ένα μέρος της επένδυσής της όταν το Τζόκερ 2 ενταχθεί σε μια από τις πλατφόρμες οικιακής ψυχαγωγίας στις 29 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα ασήμαντα έσοδα αντιπροσωπεύουν μια συγκλονιστική κατάρρευση από το πρώτο Τζόκερ, τον αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή του box office με 335 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική και 1,078 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Από το ρεκόρ στην καταστροφή

Ήταν τότε η ταινία με την υψηλότερη εισπρακτική βαθμολογία R στην ιστορία. Το sequel της Disney της Marvel «Deadpool & Wolverine» έσπασε αυτό το ρεκόρ στις ΗΠΑ (635 εκατομμύρια δολάρια) και παγκοσμίως (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια) το καλοκαίρι, αν και το Τζόκερ παραμένει η μεγαλύτερη διεθνής κυκλοφορία με βαθμολογία R με 743 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρώτο Τζόκερ έσπασε κάθε ρεκόρ, αποφέροντας πάνω από 1 δισ. δολάρια. Το σίκουελ, αναπάντεχα, καταβαραθρώτηκε!

Με προϋπολογισμό περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια, το Τζόκερ ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες προσαρμογές κόμικ που έγιναν ποτέ — αν και η Warner Bros έπρεπε να μοιράσει τα πλούτη με δύο συγχρηματοδότες, τους οποίους το στούντιο πρόσθεσε για να μετριάσει τον κίνδυνο στην αντισυμβατική ιστορία του αντιήρωα της DC.

Δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας του Τζόκερ, το οποίο κέρδισε επίσης δύο Όσκαρ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Τζόκερ: Τρέλα για Δύο έλαβε πράσινο φως και του δόθηκε μεγαλύτερο μπάτζετ. Αλλά το τεράστιο κόστος είναι αυτό που δυσκολεύει τις περισσότερες ταινίες να επιτύχουν κερδοφορία στο τρέχον τοπίο των εισιτηρίων. Ο κύριος λόγος για το τεράστιο τίμημα του σίκουελ ήταν λόγω των αμοιβών για τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς και τον Χόακιν Φοίνιξ, οι οποίοι εισέπραξαν και οι δύο από 20 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά, καθώς και η Lady Gaga, η  οποία κέρδισε 12 εκατομμύρια δολάρια.