Όλα στην εντέλεια. Σκηνοθετικά, πρακτικά. Το 1978, ο παρουσιαστής του BBC Τζέιμς Μπερκ έκανε τον καλύτερο δυνατό συγχρονισμό μεταξύ περιγραφής και ζωντανού γεγονότος, σε μία στιγμή που έχει καταταχτεί στις συνειδήσεις πολλών ως «το καλύτερο πλάνο στην ιστορία της τηλεόρασης».

Ο Μπερκ μετέδιδε ζωντανά για την εκπομπή του στο BBC “Connections“, την εκτόξευση πυραύλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Δεν υπήρχε χώρος και χρόνος για «πάμε ξανά παιδιά από την αρχή». Ήταν μία και έξω. ‘Η θα πετύχαινε, ή θα είχε μεν το ρεπορτάζ, αλλά θα ‘ταν απλώς ένα από τα πολλά, κανείς δεν θα το θυμόταν. Ενώ τώρα, 45+ χρόνια μετά, ακόμα το συζητάνε, ακόμα το βρίσκει κανείς να ανεβαίνει στα social media. Με σχόλια που ενώνουν θαυμασμό και αναγνώριση.

To πλάνο

Μας δίνει πληροφορίες, περπατάει. Με σταθερό, αλλά γοργό βήμα. Είναι και η φιγούρα του απ’ αυτές που μένουν στο νου, με τα γυαλιά, την (καραφλό)χαίτη, σαν τρελός επιστήμονας – με την καλή την έννοια! Αναρωτιέται κανείς αν μετράει από μέσα του ή αν είχε κάνει εικονικές πρόβες ελπίζοντας πως θα πετύχει το τέλειο πλάνο. Σίγουρα υπήρχε κάπου είδους αντίστροφη μέτρηση να τον βοηθάει – χωρίς αυτό να αφαιρεί κάτι από το εντυπωσιακό του γεγονότος.

Και τότε έρχεται η ατάκα:«Αν το υδρογόνο και το οξυγόνο απελευθερωθούν και τα δύο σε έναν περιορισμένο χώρο, αναμειχθούν και τους βάλεις φωτιά τότε, “προκύπτει αυτό”». Με το που τελειώνει την πρόταση, γυρίζει αμέσως το σώμα του και δείχνει ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται, μακριά. «Προορισμός: το φεγγάρι, ή η Μόσχα», «οι πλανήτες ή το Πεκίνο» ακούγεται tο σπικάζ, γκραν φινάλε για το fade out, για ένα γκράντε βίντεο. Τότε αυτή η ατάκα προφανώς είχε πολύ περισσότερο νόημα από ό,τι τώρα.

Αυτό που δεν φαίνεται από αυτό το σύντομο απόσπασμα, είναι πως η εκπομπή Connections, που μετέδιδε τότε στο BBC, είχε διάρκεια 50 λεπτά το επεισόδιο και καταπιανόταν με εξέλιξη της τεχνολογίας στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Τζέιμς Μπερκ, 87 ετών σήμερα, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στη βρετανική τηλεόραση για το πώς να «βάλει» την επιστήμη στα σπίτια των ανθρώπων. Εξηγώντας τους με απλό τρόπο σύνθετες έννοιες. Δεν έκανε ποτέ το όνομα του Καρλ Σέιγκαν, που είναι μύθος για την επιστημονική κοινότητα, αλλά με αυτό το βίντεο, που έχει 18 εκατ. views στο YouTube με τίτλο «το καλύτερο πλάνο στην ιστορία της τηλεόρασης» κέρδισε κατά κάποιο τρόπο την αθανασία.

Τηλεόραση: Είναι αυτό το καλύτερο πλάνο στην ιστορία της; Δες και κρίνε!

Ο James Burke ήταν επίσης δημοσιογράφος για τις αποστολές Apollo
Η εκπομπή Connections, η οποία μεταδόθηκε αργότερα και από το PBS στις ΗΠΑ, παρακολουθούσε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ εφευρέσεων και ανακαλύψεων και κάθε επεισόδιο εξιστορούσε μια συγκεκριμένη πορεία τεχνολογικής ανάπτυξης. Ήταν η τηλεοπτική σειρά του PBS με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση μέχρι τότε.

Ο Burke εδραίωσε τη φήμη του ως δημοσιογράφος στην επιστημονική σειρά του BBC1 Tomorrow’s World και στη συνέχεια παρουσίασε το The Burke Special.

Ήταν ο επιστημονικός παρουσιαστής της τηλεόρασης του BBC και επικεφαλής ρεπόρτερ για τις αποστολές Apollo, ως κύριος παρουσιαστής της κάλυψης από το BBC της πρώτης προσελήνωσης στο φεγγάρι το 1969.

Το Voyager 2 μελετά τώρα τον διαστρικό χώρο

Το Voyager 2 εκπλήρωσε με επιτυχία την πρωταρχική του αποστολή: επισκέφθηκε το ιωβιανό σύστημα το 1979, το σύστημα του Κρόνου το 1981, το σύστημα του Ουρανού το 1986 και το σύστημα του Ποσειδώνα το 1989. Ο ανιχνευτής εισήλθε στο διαστρικό διάστημα στις 5 Νοεμβρίου 2018, σε απόσταση 122 AU (11,3 δισεκατομμύρια μίλια, 18,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) (περίπου 16:58 ώρες φωτός) από τον Ήλιο και κινείται με ταχύτητα 15,341 km/s (34.320 mph) σε σχέση με τον Ήλιο.

Έχει εγκαταλείψει την ηλιόσφαιρα του Ήλιου και ταξιδεύει στο διαστρικό μέσο, μια περιοχή του διαστήματος πέρα από την επιρροή του ηλιακού συστήματος, ενώνοντας το Voyager 1, το οποίο έφτασε στο διαστρικό μέσο το 2012. Έχει αρχίσει να παρέχει τις πρώτες άμεσες μετρήσεις της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του διαστρικού πλάσματος.

Το Voyager 2 παραμένει σε επαφή με τη Γη μέσω του βαθέως διαστημικού δικτύου της NASA.