Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν δήλωσε πριν από τέσσερις ημέρες ότι το γραφείο του θα επανεξετάσει την υπόθεση των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ, που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονιών τους το 1989, δύο εβδομάδες αφότου το Netflix κυκλοφόρησε την αμφιλεγόμενη σειρά του Ράιαν Μέρφι, «Τέρατα», που έχει επικριθεί τόσο από μερίδα των τηλεθεατών, όσο και από τους πραγματικούς «ήρωες», τα αδέρφια Μενέντεζ.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια υπόθεση που φαινομενικά είχε λήξει το 1996, έπειτα από τόνους μελάνης, χιλιάδες ώρες «τηλεοπτικού αέρα», ενώ χρειάστηκαν δύο δίκες, καθώς στην πρώτη οι ένορκοι δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε -ομόφωνη- ετυμηγορία.

Τι συνέβη όμως και έτσι ξαφνικά, μια υπόθεση που είχε ξεχαστεί έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα; Συνέβη TikTok! Δηλαδή, κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας άρχισαν να ποστάρουν υλικό της δίκης και την ιστορία της υπόθεσης το 2020. Αμέσως πυροδοτήθηκε ένα κύμα συμπάθειας για τους γονεοκτόνους αδελφούς, οι οποίοι, αν και δήλωναν στο δικαστήριο πως είχαν σεξουαλικά κακοποιηθεί από τον πατέρα τους, με την ανοχή της μητέρας του, αυτό το στοιχείο αγνοήθηκε στη δεύτερη δίκη τους με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε ισόβια.

Αυτό το κύμα «συμπάθειας» έγινε μεγαλύτερο έπειτα από την κυκλοφορία της νέας σειράς του Netflix, Τέρατα: Η ιστορία των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ. Ας δούμε την πραγματική σειρά των γεγονότων, εν συντομία.

Τέρατα: Η υπόθεση Μενέντεζ

Ο Χοσέ και η Κίτι Μενέντεζ πυροβολήθηκαν έξι και δέκα φορές, αντίστοιχα, στο σπίτι τους τον Αύγουστο του 1989. Αρχικά, οι γιοι τους, ο Έρικ και ο Λάιλ, είπαν στην αστυνομία ότι είχαν βγει από το σπίτι όταν συνέβησαν οι φόνοι, αλλά ο Έρικ αργότερα ομολόγησε τη δολοφονία στον ψυχολόγο του, η ερωμένη του οποίου πληροφόρησε την αστυνομία για την εμπλοκή των αδελφών.

Η δίκη των αφών Μενέντεζ ήταν ένα τεράστιο ειδησεογραφικό γεγονός και ενώ τα αδέρφια δεν αρνήθηκαν ποτέ ότι σκότωσαν τους γονείς τους, ισχυρίστηκαν ότι τους πυροβόλησαν από φόβο για τη ζωή τους, αφού σε όλη τους τη ζωή ο πατέρας τους τους κακοποιούσε σεξουαλικά.

Ισχυρίστηκαν ότι η μητέρα τους, αλκοολική και τοξικομανής σύμφωνα με τους ίδιους, ανέχθηκε τη συμπεριφορά του συζύγου της, ενώ υπέστη και η ίδια σωματική κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Η υπεράσπιση παρουσίασε πορνογραφικές εικόνες των αγοριών που τράβηξε ο πατέρας τους και δύο άτομα κατέθεσαν για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς κακοποίησης. Ένας εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι «οι άνδρες δεν μπορούσαν να βιαστούν».

Στην πρώτη δίκη οι ένορκοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ετυμηγορία και ακολούθησε δεύτερη, η οποία επικεντρώθηκε πολύ λιγότερο στους ισχυρισμούς της κακοποίησης. Έτσι, επήλθε η καταδίκη των δύο αδελφών για δύο κατηγορίες: φόνου πρώτου βαθμού και συνωμοσία για φόνο. Καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης και παραμένουν στη φυλακή.

Τα στοιχεία που κινητοποίησαν τη νέα γενιά

Όπως διαβάσατε παραπάνω, η τακτική της υπεράσπισης των αδελφών Μενέντεζ στηρίχθηκε στο γεγονός πως οι δύο γιοι της οικογένειας κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα, υπό την ένοχη σιωπή της μητέρας. Η δίκη δεν είχε να κάνει με το αν ήταν οι δολοφόνοι του ζευγαριού, αλλά με την κατηγορία που θα καταδικάζονταν: Η εισαγγελία επιζητούσε τον φόνο πρώτου βαθμού -με ποινή τα ισόβια ή και τη θανατική καταδίκη, η υπεράσπιση τη δολοφονία.

Η υπεράσπιση παρουσίασε περισσότερους από 50 μάρτυρες και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας και επαγγελματιών γιατρών. Η ξαδέρφη του Λάιλ και του Έρικ, Νταϊάν Βάντερ Μόλεν, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια μιας παραμονής στο σπίτι της οικογένειας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Λάιλ της εκμυστηρεύτηκε ότι ο πατέρας του τον κακοποιούσε σεξουαλικά.

Η Βάντερ Μόλεν ισχυρίστηκε ότι είπε στην Κίτι, τη μητέρα των αδελφών, για το περιστατικό, αλλά η Κίτι τάχθηκε στο πλευρό του συζύγου της, κατηγορώντας τον Λάιλ για ψέματα. Η Βάντερ Μόλεν θυμήθηκε ότι μετά από αυτό, η Κίτι έστειλε τον Λάιλ στον επάνω όροφο και δεν άκουσε ποτέ ξανά για το θέμα.

Ένας άλλος ξάδερφός του, ο Άντι Κάνο, κατέθεσε ότι ως παιδί, ο Έρικ του είπε για την κακοποίηση, την οποία και οι δύο περιέγραψαν ως «μασάζ πέους», όταν ήταν παιδιά.

Επίσης, ως φυσική απόδειξη, η υπεράσπιση παρουσίασε φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων του Λάιλ και του Έρικ που φέρεται να τραβήχτηκαν από τον πατέρα τους όταν ήταν παιδιά. Η εισαγγελία αντέκρουσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν από τον Χοσέ, παρά το γεγονός ότι ήταν τεκμηριωμένες και κρατημένες από την Κίτι.

Ο Έρικ κατέθεσε ότι μερικές εβδομάδες πριν από τις δολοφονίες, είπε στον Λάιλ για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωνε. Και τα δύο αδέρφια κατέθεσαν ότι ο πατέρας τους είχε απειλήσει να τους σκοτώσει αν δεν κρατούσαν μυστική την κακοποίηση. Έτσι, αποφάσισαν να αγοράσουν κυνηγετικά όπλα για «προστασία και αυτοάμυνα».

Υποστήριξαν ότι η τελική σύγκρουση έγινε στο άντρο του σπιτιού τους στις 20 Αυγούστου 1989, λίγο πριν σκοτωθούν η Κίτι και ο Χοσέ. Παρανοϊκοί και φοβισμένοι ότι θα σκοτωθούν από τους γονείς τους, ο Λάιλ και ο Έρικ μπήκαν στο σπίτι με τις καραμπίνες τους και άρχισαν να πυροβολούν τους γονείς τους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Τα αδέλφια Μενέντεζ έχουν εκτίσει ήδη 34 χρόνια ποινής και προσπαθούν εδώ και χρόνια για την αποφυλάκισή τους, ενώ μέλη της οικογένειάς τους βρίσκονται στο πλευρό τους.  

Αυτό που φαίνεται να λειτουργεί ενισχυτικά των ισχυρισμών τους είναι η μαρτυρία ενός μέλους του boyband, Menudo, πως ο πατέρας των Μενέντεζ τον κακοποίησε σεξουαλικά. (Ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν ένα από τα ισχυρά πρόσωπα του δισκογραφικού χώρου στα τέλη της δεκαετίας των 80s).

Επίσης, οι δικηγόροι των αδελφών υπέβαλαν αναφορές επικαλούμενοι νέα στοιχεία που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς παρενόχλησης, ενώ και η Κιμ Καρντάσιαν, η οποία έχει γίνει υπέρμαχος της μεταρρύθμισης των φυλακών, κάλεσε τους αξιωματούχους να τους αφήσουν ελεύθερους. «Το οφείλουμε σε αυτούς που έχασαν την παιδική τους ηλικία, που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακουστούν, να βοηθηθούν ή να σωθούν», έγραψε σε ένα άρθρο για το NBC News.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αν γινόταν σήμερα η δίκη, οι ισχυρισμοί των Μενέντεζ περί σεξουαλικής κακοποίησης θα είχαν ληφθεί υπόψη στη δίκη. Και τέλος, μια σημαντική λεπτομέρεια. Πριν από τη δεύτερη δίκη των αδελφών Μενέντεζ, ο Ο Τζέι Σίμπσον κρίθηκε αθώος από τους ενόρκους. Αυτή η ετυμηγορία εξόργισε τον εισαγγελέα του Λος Άντζελες, ο οποίος, μαζί με τους βοηθούς του, θα έδιναν τα πάντα για να κερδίσουν μια σημαντική δίκη. Και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, ο Γενικός Εισαγγελέας εκλέγεται, δεν διορίζονται. Καταλαβαίνετε, έτσι…  

Θα ήταν μια διαφορετική δίκη αυτή που θα παρακολουθούσαμε αν γινόταν στις ημέρες μας;