Θα το πήρε πιθανότατα κάπου το μάτι σου, φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την 1η φορά που παίχτηκε στην τηλεόραση το Friends (22 Σεπτεμβρίου 1994). Τα Φιλαράκια (της καρδιά μας), που άλλαξαν όλα όσα ξέραμε για τις σειρές, τον τρόπο που τις εισπράτταμε ως τηλεθεατές. Έγιναν σημείο αναφοράς στην ποπ κουλτούρα, ορίζοντας ένα πλαίσιο που με τις όποιες «αρρυθμίες» ο χρόνος αναπόφευκτα φέρνει, παραμένει τηλεόραση στα καλύτερά της.

Το γεγονός πως δεν βρίσκεται πια εν ζωή ο Μάθιου Πέρι aka Τσάντλερ, μετά τον τραγικό θάνατό του εξαιτίας κατάχρησης κεταμίνης, εντείνει το αίσθημα της νοσταλγίας, κάνει ακόμη πιο συγκινητικό τον τρόπο που το βλέμμα κοιτάζει προς τα πίσω. Όμως, κι αυτή είναι η μαγεία των Friends, βλέποντας τα επεισόδια αυτών των 10 σεζόν, ξεχνάς οτιδήποτε άλλο, χάνεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Ξέρεις τι θα δεις, το χεις δει άπειρες φορές. Όμως να ‘σαι εκεί, να γελάς ξανά, να επαναλαμβάνεις φωναχτά ατάκες, να είσαι και σύ μέρος της παρέας. Πόσο πολύτιμο και πόσο σπάνιο ως φαινόμενο…

Προφανώς βέβαια όλο αυτό δεν είναι μόνο συναίσθημα. Είναι και μπίζνες. Κάπως έτσι και με αφορμή την επέτειο των 30 ετών, θα καταφτάσει στις οθόνες προσεχώς, από το Max, ένα τηλεπαιχνίδι 4 επεισοδίων, με τίτλο «Fast Friends». Τα γυρίσματα ξεκινούν εντός του μηνός, μέσα στο The Friends Experience: The One στη Νέα Υόρκη, ένα διώροφο κτήριο με 18 δωμάτια γεμάτα νοσταλγία, και σκηνικά βγαλμένα απευθείας από το ντεκόρ της σειράς.

Τι μας λέει η παραγωγή για το τι μέρους του λόγου είναι αυτό; Ιδού το ρεζουμέ: «Από την περιήγηση στο διαμέρισμα της Ρέιτσελ και της Μόνικα μέχρι το εργένικο σπίτι του Τζόι και του Τσάντλερ και την κατανάλωση καφέ στο Central Perk, οι θαυμαστές θα ξαναζήσουν τις αγαπημένες τους στιγμές, ενώ παράλληλα θα τεσταριστούν με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια που θα κρατήσουν σε εγρήγορση ακόμα και τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς των “Friends”. Η νικήτρια ομάδα θα στεφθεί η απόλυτη φαν των “Friends”».

Κάτι σαν «συγχαρητήρια, είσαι ο Νο1 φαν», με πιο απλά λόγια μετά από ένα τηλεπαιχνίδι γρίφων με κάτι από κρυμμένο θησαυρό. Σε ένα concept που θυμίζει εκείνο το φοβερό και τρομερό επεισόδιο που ο Τζόι με τον Τσάντλερ κέρδισαν το διαμέρισμα από Μόνικα και Ρέιτσελ, στο τεστ «πόσο καλά μας ξέρεις» που διαιτήτευσε, αμερόληπτα να τονίσουμε, ο Ρος.

Δες εδώ το βίντεο για να νοσταλγήσεις ακόμα περισσότερο τον ωραίο καιρό των Friends: