«Πόση παράνοια αντέχεις;». Αν αυτή ήταν η ερώτηση για το Τζόκερ, το παρθενικό φιλμ για τον διαβόητο αντι-ήρωα, η ερώτηση για το Τζόκερ 2 θα ήταν, «πόση βαρεμάρα αντέχεις;». Πώς φτάσαμε τόσο… παρανοϊκά γρήγορα στη βαρεμάρα; Μας πήρε μόλις μια ταινία -και μάλιστα στη συγκεκριμένη, που κάνει μια εντυπωσιακή είσοδο στο δράμα της ζωής του Τζόκερ η Lady Gaga.

Τζόκερ: Τρέλα για Δύο, η υπόθεση

Με πέντε φόνους φορτωμένους στην πλάτη του, ο Άρθουρ μαραζώνει στο μικροσκοπικό, γεμάτο υγρασία και απόγνωση κελί του, στο State Hospital του Arkham. Στο πρόσωπό του δεν υπάρχει ίχνος χαμόγελου, ούτε λίπους. Ο επικεφαλής των φρουρών, Τζάκι (Μπρένταν Γκλίσον), τον ρωτά κάθε μέρα  αν έχει ένα κάποιο αστείο να τους πει, αλλά ο Άρθουρ έχει ξεμείνει και από αυτά. Αν ποτέ τα είχε.

Έξω από τη φυλακή, ο Άρθουρ θεωρείται ήρωας από μεγάλες, παρακμιακές ομάδες πληθυσμού του Γκόθαμ, ενώ χάρη στην on air δολοφονία του παρουσιαστή εβδομαδιαίας βραδινής εκπομπής, Μάρεϊ Φράνκλιν, έγινε μέχρι και ταινία. Τίποτε από όλα αυτά δεν αγγίζουν τον Άρθουρ, μέχρι που γνωρίζει τη Λι, σε ένα μάθημα μουσικής μέσα στο ψυχιατρείο.

Με τη δίκη του, που θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, να πλησιάζει ο Άρθουρ δίνει μια συνέντευξη μέσα από τη φυλακή στον λαϊκιστή δημοσιογράφο, Πάντι Μέγιερς (Στιβ Κούγκαν), που προσπαθεί να τον προκαλέσει. Εκείνος απαντά τραγουδώντας στίχους του «Bewitched, Bothered and Bewildered», από το μιούζικαλ του 1940 «Pal Joey».

Η υπερασπιστική γραμμή της δικηγόρου (Κάθριν Κίνερ) του Άρθουρ είναι να αποδείξει πως ο πελάτης της πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, με εκείνη του Τζόκερ να είχε κυριαρχήσει την περίοδο που διέπραξε τις δολοφονίες, για να απαλλαγεί από τη θανατική ποινή, με τον εισαγγελέα Χάρβεΐ Ντεντ (Χάρι Λόουτι) να επιχειρηματολογεί εναντίον.

Αντίθετη με την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί η δικηγόρος είναι και η Λι, η οποία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή πάνω στον Άρθουρ, ειδικά από τη στιγμή που εκείνη του παίρνει την παρθενιά. Εκείνη είναι ερωτευμένη με τον παρανοϊκό Τζόκερ, όχι με τον καταθλιπτικό, αποστεωμένο, θλιβερό Άρθουρ.

Αυτό είναι και το δίλημμα για τον διαταραγμένο Άρθουρ: Θα πρέπει να επιλέξει ποιος είναι… Αν είναι ο Άρθουρ, θα πρέπει να ζήσει μια ζωή στη φυλακή. Αν είναι ο Τζόκερ, θα κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα. Σε αυτό του το δίλημμα, η Λι δεν πρόκειται να τον βοηθήσει πραγματικά.

Ο χαμένος Τζόκερ, η λαμπρή Lady

Οι πρώτες κριτικές για την ταινία μετά την προβολή στο Φεστιβάλ της Βενετίας, κάποιες εβδομάδες πριν ήταν αρνητικές. Πολλοί πίστεψαν πως αυτό έχει να κάνει με απαιτητικούς κριτικούς που παραμένουν στο κινηματογραφικό προϊόν και όχι στο hype που έχει δημιουργήσει η ταινία. Όμως το Τζόκερ 2 είναι πραγματικά μέτριο… Και αν σκεφτούμε τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η πρώτη ταινία, τότε κάποιοι μπορεί και να εκνευριστούν.

Τι πήγε στραβά στην ταινία;

Ας είμαστε ειλικρινείς, η ιδέα του μιούζικαλ ήταν κακή, με αποτέλεσμα να αδικείται η ροή της ιστορίας εις βάρος αυτού του ευρήματος. Κι ενώ η Lady Gaga είναι πολύ καλή και λειτουργεί άψογα, μάλλον είναι άστοχες οι επιλογές των τραγουδιών. Θυμηθείτε την παράκρουση με το That’s Life του Φρανκ Σινάτρα. Ε τώρα δεν νομίζω να επικρατήσει καμία τέτοια εμμονή. Και ο Τοντ Φίλιπς είχε στο καστ τη Lady Gaga… Αστοχία ολκής!

Το μεγάλο διακύβευμα που έθεσε ο ίδιος ο Τοντ Φίλιπς στο Τζόκερ 2 -πέρα από σκηνοθέτης συνυπογράφει και το σενάριο με τον Σκοτ Σίλβερ, είναι το εξής: Θα παραμείνει ο ήρωας ως ο κυνικός τιμωρός Τζόκερ ή θα επιστρέψει στον χαρακτήρα του Άρθουρ;

Η επιλογή του Άρθουρ ήταν ένα πισωγύρισμα. Προφανώς και ο κόσμος, μετά τη γέννηση του Τζόκερ, θα ήθελε να τον δει να αναπτύσσεται. Αυτό το πίσω-εμπρός κούρασε και σε συνδυασμό με τον μίζερο, σκοτεινό διάκοσμο των φυλακών, η ταινία άρχισε να γίνεται κουραστική ήδη από το πρώτο μισάωρο.

Εν ολίγοις, οι πολυάριθμοι φίλοι του χαρακτήρα θα πάνε να παρακολουθήσουν τον Τζόκερ και θα καταναλώσουν Άρθουρ. Κι όταν μιλάμε για Άρθουρ, τον οποίο γνωρίσαμε εις βάθος στο πρώτο Τζόκερ, μιλάμε για μη εξέλιξη. Οι ανατροπές είναι λίγες και δεν δημιουργούν νέα ζητήματα, οι κορυφώσεις είναι και εκείνες αναιμικές, το τέλος είναι μάλλον μια υπόσχεση-απαίτηση για να ακολουθήσει και άλλη συνέχεια. Αν και δεν είμαστε σίγουροι αν θα υπάρξει. Θα φανεί στα ταμεία των σινεμά.