«Λες πως τα συναισθήματα είναι υπερεκτιμημένα. Λες βλακείες. Τα συναισθήματα είναι όλα όσα έχουμε». Μια ατάκα, όλο το περίγραμμα για το Youth (Νιότη) που μόλις ανέβηκε στο Ertflix. Δεν είναι μόνο μια υπέροχη ταινία. Είναι και ποίηση. Ένα γλυκό μελαγχολικό ταξίδι – ωδή στη λαχτάρα για ζωή. Παρά ή κόντρα στο αναπόφευκτο των γηρατειών.

Όλα έχουν να κάνουν με το πώς θα τα διηγηθείς. Και ο Πάολο Σορεντίνο, αυτό έλειπε δα όταν μιλάμε για έναν τόσο εμπνευσμένο δημιουργό, μας παρουσιάζει κάτι το πολύ όμορφο, το ελκυστικό.  Κάποιοι είπαν πως το Youth ανά σημεία κάνει κοιλιά ή φλυαρεί. Ότι επίσης αφήνει πράγματα ανολοκλήρωτα ή επιφανειακά. Μπορεί, δεν λέμε. Αλλά ακόμα και αυτό έχει μια ποιητικότητα – αν συμβαίνει. Και να το έχεις δει ξανά παλαιότερα, πρόταση σου κάνουμε, βάλτο ξανά το Youth τώρα που το έφερε το Ertflix. Κάθε σκηνή είναι σαν φωτογραφία, κάθε σκηνή σχεδόν διηγείται από μόνη της μια ιστορία.

Είναι εντυπωσιακή η κατανόηση που έχει ο Ιταλός σκηνοθέτης για τις αντιθέσεις μεταξύ εφήβων, ενήλικων και μεγαλύτερων, τις σκέψεις τους. Η παρατηρητικότητα που έχει, τον κάνει να βγάζει την ουσία από ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Φήμη, αγάπη, ηλικία, παρελθόν και μέλλον, η ταινία ακουμπάει σε δύσκολες θεματικές αλλά επειδή είναι ειλικρινής και γεμάτη τρυφερότητα, τα καταφέρνει περίφημα σε αυτήν την άτυπη άσκηση ισορροπίας.

Youth Ertflix
Youth: Μόλις ανέβηκε στο Ertflix

Τι θα δεις στο Ertflix σαν κλικάρεις να δεις το Youth

Πρωταγωνιστές είναι δύο φίλοι, που πλησιάζουν τα 80, και αποφασίζουν να κάνουν διακοπές σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στις Άλπεις, στην Ελβετία. Ο Φρεντ (Μάικλ Κέιν) είναι ένας συνταξιούχος μουσικοσυνθέτης που αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στη δράση παρότι τον πιέζει κοτζάμ Βασίλισσα (Ελισάβετ). Ο Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ) είναι σκηνοθέτης και παλεύει να φτιάξει τη νέα του ταινία, την οποία αποκαλεί «η διαθήκη μου». Αμφότεροι κατανοούν πως το καλύτερο και περισσότερο διάστημα της ζωής τους έχει παρέλθει. Χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να ζουν, να κοιτούν γύρω τους με περιέργεια και ενδιαφέρον. Να σχολιάζουν τους άλλους, να προσπαθούν να καταλάβουν, να εξηγήσουν.

Και «σκάνε» μύτη πολύ ενδιαφέρουσες φιγούρες. Με ανατρεπτικό μάλιστα μοτίβο. Η Miss Universe δεν είναι «χαζή» όπως όλοι νομίζουν. Ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου είναι o… Μαραντόνα με τα όλα του. Ένα ζευγάρι που μετά βίας μιλάει ο ένας στον άλλον κάνει καταπληκτικό σεξ. Μια γυναίκα (η κόρη του Φρεντ, την οποία υποδύεται η πάντα υπέροχη Ρέιτσελ Βάις) που έχει χάσει τον έρωτα της ζωής της, μαθαίνει πώς να φτάνει σε νέα ύψη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέσω της αναρρίχησης. Ένας ηθοποιός (Πολ Ντέινο) ψάχνει ταυτότητα και προορισμό, μια ντίβα του άλλοτε (Τζέιν Φόντα) ακόμα… ντίβα είναι. Καθένας πάντως γίνεται κάπως σαν μια καλύτερη βερσιόν του εαυτού του και ο Σορεντίνο, ολοφάνερα, νοιάζεται για τους ήρωες που έχει συμπεριλάβει σε αυτό του το κινηματογραφικό σύμπαν.

Στο Ertflix σε περιμένει μια ταινία που φωνάζει συναίσθημα σε κάθε της πλάνο
Youth: Ο Μάικλ Κέιν πρωταγωνιστεί στην ταινία που ανέβασε το Ertflix

Ένας πολυεπίπεδος διαλογισμός, ένα ταξίδι γεμάτο ομορφιά

Στο Οσκαρικό του masterpiece, Η Τέλεια Ομορφιά, ο Ιταλός σκηνοθέτης είχε ξεγυμνώσει και στηλιτεύσει τη ψευτιά της υψηλής διανόησης. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ήρωες που έχουν κάποιου είδους ηθικό ή πρακτικό ζήτημα με το τι έχουν κάνει στη ζωή τους, κάτι να τους θλίβει ή να τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Αλλά και μόνο που πρέπει να κάνουν ειρήνη με το χρόνο, με τη φθορά, εύκολο είναι;

Στο Ertflix ανέβηκε ένα φιλμ που διαλογίζεται επί της ύπαρξης, των συναισθημάτων. Ένα συγκινητικό φιλμ γεμάτο ωραίους διαλόγους και εικόνες. Γεμάτο αλήθειες. Φιλοσοφία και ποίηση σε ένα οπτικοακουστικό ταξίδι κοντά 2 ωρών. Μην μείνεις εκτός, κρίμα (θα) είναι.  

* Μπες ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το Youth