Στα τραπέζια του «La Côte Basque» η νεοϋρκέζικη ελίτ τρέφει τις φιλοδοξίες, τον σαρκασμό, την αλαζονεία, τη φιλαρέσκεια. Μόνιμοι θαμώνες, τέσσερις γυναίκες: Η Μπέιμπ Πέιλι, η Σλιμ Κιθ, η Λι Ράτζιγουιλ και η Σι Ζι Γκεστ. Αυτές οι τέσσερις είναι «Οι Κύκνοι», οι αγαπημένες φίλες του ταλαντούχου συγγραφέα, Τρούμαν Καπότε, ο οποίος ξεχωρίζει όχι μόνο για το ταλέντο του, αλλά και για τον σαρκασμό του και την προκλητική ζωή του. Βυθισμένος σε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, στοιχειωμένος από το φάντασμα της μητέρας του, ο Καπότε διαπράττει την τέλεια προδοσία: Εκθέτει τη χρυσοποίκιλτη ζωή αυτών των γυναικών σε ένα κοινό που όχι απλά δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί τους, αλλά μοιραία θα τις μισούσε.

Τι τον ώθησε εκεί; Η ζήλια; Η φιλοδοξία; Ο μισογυνισμός του; Όλα αυτά; «Είναι αυτό που κάνουν οι συγγραφείς» δικαιολογείται ο Καπότε. Το θέμα είναι πως οι «Κύκνοι» του αποφασίζουν να τον εκδικηθούν -ίσως γιατί είδαν την τραγική κατάληξη ενός άλλου «Κύκνου» του, της Αν Γούντγουορντ, η οποία αυτοκτόνησε έπειτα από ένα κουτσομπολιό που ξεκίνησε ο Καπότε. Η απομόνωσή που του «επιβλήθηκε» από του «Κύκνους» τον καταρράκωσε. Οι σχέσεις του, επίσης. Το αλκοόλ τον διέλυσε.

Ο Τρούμαν Καπότε προδίδει τις κολλητές και πανίσχυρες φίλες του. Εκείνες εκδικούνται. Εμείς απολαμβάνουμε ένα κυνικό χρονογράφημα μιας άγριας εποχής!

Καπότε εναντίον των Κύκνων, Η Σύνοψη

Ο best seller συγγραφέας Τρούμαν Καπότε καταστρέφει τη φιλία του με τους «Κύκνους», τέσσερις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης, γράφοντας μια μυθιστορηματική αφήγηση της σκανδαλώδους και ηδονιστικής τους ζωής στο (τελικά ημιτελές) μυθιστόρημά του, «Όταν οι Προσευχές Εισακούονται». Όταν το περιοδικό Esquire δημοσιεύει το κεφάλαιο «La Côte Basque 1965» (το όνομα του εστιατορίου όπου συνήθιζε να τρώει η παρέα), αρκετά ισχυρά πρόσωπα ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση καταστρέφοντας τη ζωή του. Αν και ο ίδιος τα πήγε περίφημα σε αυτόν τον τομέα.

Ο Τρούμαν Καπότε προδίδει τις κολλητές και πανίσχυρες φίλες του. Εκείνες εκδικούνται. Εμείς απολαμβάνουμε ένα κυνικό χρονογράφημα μιας άγριας εποχής!

Καπότε εναντίον των Κύκνων, ένα καστ αστέρων

Θα ήταν πολύ εύκολο να είναι ο ρόλος μια καρικατούρα, όμως η πολύπλευρη ερμηνεία  του Τομ Χολάντερ δεν αφήνει περιθώρια για να σκεφτείς κάτι διαφορετικό πέρα από την πειστικότητα. Από εκεί και πέρα, το σύμπαν του Καπότε εναντίον Κύκνων, είναι γεμάτος με αστέρια και υπέροχες ερμηνείες: από τις Ναόμι Γουότς (Μπέιμπ Πέιλι), Ντεμί Μουρ (Αν Γούντγουορντ) Κλοέ Σεβινί (Σι Τζι Γκεστ), Νταιάν Λέιν (Σλιμ Κιθ) μέχρι την Τζέσικα Λανγκ που κάνει ένα γκεστ ως μητέρα του Καπότε.

Ο Τρούμαν Καπότε προδίδει τις κολλητές και πανίσχυρες φίλες του. Εκείνες εκδικούνται. Εμείς απολαμβάνουμε ένα κυνικό χρονογράφημα μιας άγριας εποχής!

Η κλειδαρύτρυπα

Οι σειρές για το πώς ζει το 1% της ελίτ αυξάνονται δραματικά, ειδικά μετά την επιτυχία του Succession. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτές είναι που πάντοτε συναρπάζουν τους ανθρώπους. Από τον Τρωικό Πόλεμο του Ομήρου και τους βασιλιάδες και τις πριγκίπισσες των οποίων οι ιστορίες τραγουδιόντουσαν από τους τροβαδούρους, το ανθρώπινο γένος δεν κουράζεται να βλέπει τους ισχυρούς να συνθλίβονται.

Ευτυχώς, δεν είναι η κλειδαρότρυπα που κυριαρχεί -θα μπορούσε, στο συγκεκριμένο σίριαλ, μιας και μερικές από τις ιστορίες είναι πραγματικά σοκαριστικές. Ενδεικτικά, θα παρακολουθήσετε μια τέτοια μόλις στα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου. Όμως η συγκεκριμένη σειρά είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ο τρόπος που βλέπει κανείς τον εαυτό του ή ο τρόπος που τον χάνει. Ό, τι θέλετε!

Το Καπότε εναντίον των Κύκνων μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο Disney+