Όταν με το καλό έρθει η ώρα να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, θα είναι εκεί, όλα δείχνουν με ισχυρή εκπροσώπηση. Αυτό θα είναι το σωστό, το μόνο σωστό. Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ είναι από εκείνα τα ανταμώματα με την οθόνη που σου ζεσταίνουν την καρδιά, σου αλλάζουν τρόπο σκέψης. Κι αν μας ρωτάς, είναι η ταινία που πρέπει να κλείσεις εισιτήριο… top priority στη λίστα σου με τις επόμενες κινηματογραφικές σου εξόδους.

Σε περιμένει ένα πολυεπίπεδο έργο. Με βαθιά νοήματα, συμβολισμούς, διδάγματα. Στην ουσία είναι μια ωδή στις δεύτερες ευκαιρίες. Για την ελπίδα, το όνειρο που μπορεί να βγει στην επιφάνεια ακόμα και σε ένα σκοτεινό μέρος όπως μια φυλακή. Για την ασύγκριτη δύναμη της τέχνης, την μοναδική ικανότητα που έχει να βγάζει την πιο φωτεινή πλευρά του «μέσα» μας.

Μπαίνουμε σε Οσκαρικό mood με την ταινία – ωδή στις δεύτερες ευκαιρίες που μας φωνάζει «κλείσε εισιτήριο»
Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ: Μια ταινία που σε καλεί να πας σινεμά

Η ταινία αντλεί υλικό από το real life, κάνοντας focus στο ειδικό πρόγραμμα «Rehabilitation Through the Arts (RTA)» που ισχύει στο σωφρονιστικό ίδρυμα Sing Sing του Οσίνινγκ και επιτρέπει στους κρατούμενους να ανεβάζουν τα δικά τους θεατρικά έργα.

Ιδού η υπόθεση του Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: Εκτίοντας την ποινή του στο υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζ. (Κόλμαν Ντομίνγκο) βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής, όπου συμμετέχει μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του. Μια ελπιδοφόρα ιστορία ανθεκτικότητας και ανθρωπιάς για την δύναμη της τέχνης.

Μπαίνουμε σε Οσκαρικό mood με την ταινία – ωδή στις δεύτερες ευκαιρίες που μας φωνάζει «κλείσε εισιτήριο»
Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ είναι μια ταινία με φανταστικές ερμηνείες ακόμα και από ερασιτέχνες ηθοποιούς

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ: Μια ταινία με ερμηνευτικά ρεσιτάλ

Κι εδώ αλλάζουμε… σεκάνς για να κάνουμε γκρο πλαν στον Κόλμαν Ντομίνγκο. ΟΚ, δεν περιμέναμε αυτήν την ταινία για να καταλάβουμε πόσο ηθοποιάρα είναι, μόλις πέρυσι άλλωστε προτάθηκε για Όσκαρ α’ ανδρικού για το Rustin – δεν μπόρεσε βέβαια να βγει από πάνω από τον Κίλιαν Μέρφι του Oppenheimer. Νομίζουμε, όμως, πως εδώ κάνει step up. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που παίζει, με όλο του το σώμα, με τη ψυχή του.

Είναι ο μόνος επαγγελματίας ηθοποιός της ταινίας, μαζί με τον – επίσης πολύ καλό – Πολ Ρέισι. Οι άλλοι, βασικοί συντελεστές του story, είναι πρώην κατάδικοι που βιώσαν εκ των έσω το πρόγραμμα RTA. Παίζουν δηλαδή τον εαυτό τους. Και κάπως έτσι, μας συστήνεται το φαινόμενο Κλάρενς Μάκλιν. ‘Η Divine Eye. Από τους ερασιτέχνες του καστ, είναι με διαφορά το best of, σε έναν αβαδαντόρικο, είναι η αλήθεια, ρόλο. Εκφράζεται με μια γνησιότητα, μια φυσικότητα που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Μπαίνουμε σε Οσκαρικό mood με την ταινία – ωδή στις δεύτερες ευκαιρίες που μας φωνάζει «κλείσε εισιτήριο»
Ο Κόλμαν Ντομίνγκο καταθέτει ερμηνευτικό ρεσιτάλ, ακόμη ένα στην καριέρα του

Είναι πιθανό η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ θα σου θυμίσει ντοκιμαντέρ. Το κάνει σκόπιμα, είναι στη λογική και στον τρόπο που συνειδητά επέλεξε να κινηθεί. Γιατί μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Με έναν πολύ έντιμο τρόπο, χωρίς να γίνεται ποτέ μελό, εκβιαστική.

Σαν λοιπόν η επόμενη έξοδός σου αποφασίσεις να είναι στο σινεμά, τότε Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ είναι η ταινία που δεν θα μετανιώσεις κατ’ ελάχιστο αν δεις. Μπαίνοντας, νωρίς νωρίς, σε Οσκαρικους ρυθμούς.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Κγουένταρ

Σενάριο: Τζον Χ. Ρίτσαρντσον, Μπρεντ Μπούελ, Κλιντ Μπέντλεϊ

Πρωταγωνιστούν: Κόλμαν Ντομίνγκο, Κλάρενς Μάκλιν, Σον Σαν Χοσέ

Διάρκεια: 105 λεπτά